شیخ مرتضی آشتیانی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
شیخ مرتضی آشتیانی (تهران ۱۲۸۰ - مشهد ۱۳۶۵ق)
شیخ مرتضی آشتیانی (تهران ۱۲۸۰ - مشهد ۱۳۶۵ق)


(معروف به: آشتیانی غروی) از علمای بانفوذ ایران پسر بزرگ میرزا محمد حسن آشتیانی.  پدرش نیز از علمای روحانی شیعه و طراز اول ایران بوده است. او از مبارزان سرشناس و از شاگردان شیخ انصاری بود و نقش تعیین کننده ای در نهضت تنباکو داشت. از رهبران برجسته مشروطیت نیز بود و نقش بسیار مهمی در پیروزی مشروطه داشت. همچنین، در جریان کشف حجاب و متحدالشکل کردن لباس مردها، به مخالفت با رضاخان پرداخت.  
(معروف به: آشتیانی غروی) از علمای بانفوذ ایران، پسر بزرگ [[میرزا محمدحسن آشتیانی]].  پدرش نیز از علمای روحانی طراز اول ایران شیعه بوده است. او از مبارزان سرشناس و از شاگردان [[شیخ انصاری]] بود و نقش تعیین‌کننده‌ای در نهضت تنباکو داشت. از رهبران برجستۀ [[مشروطیت، انقلاب|مشروطیت]] نیز بود و نقش بسیار مهمی در پیروزی مشروطه داشت. همچنین، در جریان کشف حجاب و متحدالشکل کردن لباس مردها، به مخالفت با رضاخان پرداخت.  


مرتضی در نوجوانی مقدمات و سطح فقه و اصول را از پدرش آموخت و مدت ها از حوزۀ فلسفی حکیم میرزا ابوالحسن جلوه بهره برد. او پس از گذراندن دورۀ کودکی، وارد حوزه علمیه شد. وقتی پدرش در ۱۲۹۲ق به حج رفت و در بازگشت برای زیارت عتبات رهسپار عراق شد، شیخ مرتضی نیز طی آن سفر همراه پدرش بود و به توصیۀ او در نجف اشرف اقامت کرد و مدت 17 سال از محضر بزرگانی همچون آخوند خراسانی، میرزا حبیب الله رشتی، حاج میرزا حسین نوری، و شیخ محمد بهاری بهره مند شد. شیخ مرتضی آشتیانی خودش نیز به تدریس دروس حوزوی پرداخت.     
مرتضی در نوجوانی مقدمات و سطح فقه و اصول را از پدرش آموخت و مدت‌ها از حوزۀ فلسفی حکیم [[میرزا ابوالحسن جلوه]] بهره برد. او پس از گذراندن دورۀ کودکی، وارد حوزه علمیه شد. وقتی پدرش در ۱۲۹۲ق به حج رفت و در بازگشت برای زیارت عتبات رهسپار عراق شد، شیخ مرتضی نیز طی آن سفر همراه پدرش بود و به توصیۀ او در نجف اشرف اقامت کرد و مدت 17سال از محضر بزرگانی همچون [[آخوند خراسانی]]، میرزا حبیب‌الله رشتی، حاج میرزا حسین نوری، و شیخ محمد بهاری بهره‌مند شد و خودش نیز به تدریس دروس حوزوی پرداخت. پس از بازگشت به ایران، در مدرسۀ «خان مروی» تهران به تدریس پرداخت و متولی مسجد «خازن‌الملک» شد که در آن زمان، موقعیت سیاسی ویژه‌ای داشت.     


پس از بازگشت به ایران، در مدرسۀ "خان مروی" تهران به تدریس پرداخت و متولی مسجد "خازن الملک" شد که در آن زمان، موقعیت سیاسی ویژه ای داشت.  
آیت‌الله آشتیانى در ۱۳۶۲ق در هنگام اقامت در کربلا دچار کسالت و بیماری شد و به ایران آمد و در مشهد ماند. او سرانجام در ۲۴ ذی الحجه ۱۳۶۵ق (۲۸ آبان ۱۳۲۵ش) در ۸۵سالگى درگذشت و در دارالسعاده حرم مطهر امام رضا (ع) به خاک سپرده شد. شیخ مرتضی آشتیانی، دایی فیلسوف معروف آیت‌الله [[آشتیانی، میرزا مهدی (ح ۱۳۰۶ـ ۱۳۷۲ق)|میرزا مهدی آشتیانی]] است.
----


آیت الله آشتیانى در ۱۳۶۲ق در هنگام اقامت در کربلا دچار کسالت و بیماری شد و به ایران آمد و در مشهد ماند. او سرانجام در ۲۴ ذی الحجه ۱۳۶۵ق (۲۸ آبان ۱۳۲۵ش) در ۸۵ سالگى درگذشت و در دارالسعاده حرم مطهر امام رضا (ع) به خاک سپرده شد.


شیخ مرتضی آشتیانی، دایی فیلسوف معروف آیت الله [[آشتیانی، میرزا مهدی (ح ۱۳۰۶ـ ۱۳۷۲ق)|میرزا مهدی آشتیانی]] است.


<br />
<br />
[[رده:دین اسلام]]
[[رده:روحانیون و علمای برجسته]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۶ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۶:۳۳

شیخ مرتضی آشتیانی (تهران ۱۲۸۰ - مشهد ۱۳۶۵ق)

(معروف به: آشتیانی غروی) از علمای بانفوذ ایران، پسر بزرگ میرزا محمدحسن آشتیانی. پدرش نیز از علمای روحانی طراز اول ایران شیعه بوده است. او از مبارزان سرشناس و از شاگردان شیخ انصاری بود و نقش تعیین‌کننده‌ای در نهضت تنباکو داشت. از رهبران برجستۀ مشروطیت نیز بود و نقش بسیار مهمی در پیروزی مشروطه داشت. همچنین، در جریان کشف حجاب و متحدالشکل کردن لباس مردها، به مخالفت با رضاخان پرداخت.

مرتضی در نوجوانی مقدمات و سطح فقه و اصول را از پدرش آموخت و مدت‌ها از حوزۀ فلسفی حکیم میرزا ابوالحسن جلوه بهره برد. او پس از گذراندن دورۀ کودکی، وارد حوزه علمیه شد. وقتی پدرش در ۱۲۹۲ق به حج رفت و در بازگشت برای زیارت عتبات رهسپار عراق شد، شیخ مرتضی نیز طی آن سفر همراه پدرش بود و به توصیۀ او در نجف اشرف اقامت کرد و مدت 17سال از محضر بزرگانی همچون آخوند خراسانی، میرزا حبیب‌الله رشتی، حاج میرزا حسین نوری، و شیخ محمد بهاری بهره‌مند شد و خودش نیز به تدریس دروس حوزوی پرداخت. پس از بازگشت به ایران، در مدرسۀ «خان مروی» تهران به تدریس پرداخت و متولی مسجد «خازن‌الملک» شد که در آن زمان، موقعیت سیاسی ویژه‌ای داشت.

آیت‌الله آشتیانى در ۱۳۶۲ق در هنگام اقامت در کربلا دچار کسالت و بیماری شد و به ایران آمد و در مشهد ماند. او سرانجام در ۲۴ ذی الحجه ۱۳۶۵ق (۲۸ آبان ۱۳۲۵ش) در ۸۵سالگى درگذشت و در دارالسعاده حرم مطهر امام رضا (ع) به خاک سپرده شد. شیخ مرتضی آشتیانی، دایی فیلسوف معروف آیت‌الله میرزا مهدی آشتیانی است.