ضیاء مختاری: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲۵: خط ۲۵:
|پست تخصصی =
|پست تخصصی =
|باشگاه =
|باشگاه =
}}ضیاء مختاری (تهران 1283ش- ؟)
}}ضیاء مختاری (تهران 1283ش- ۱۳۵۴ش)




رهبر ارکستر و نوازنده‌ی ایرانی پیانو. پدربزرگش، میرزا محمدعلى سلطان‌‏الكتاب، خوش‌نویس دربار ناصرالدین شاه و پدرش، میرزا محمدتقى مختارى، نیز نقاش دربار مظفرالدین شاه، محمدعلى شاه و احمدشاه قاجار بوده است.


مختاری پس از اتمام تحصیلات ابتدایى وارد مدرسه‌ی [[دارالفنون]] شد و در سال 1297 نیز با تاسیس شعبه‌ی موزیک دارالفنون در آن مدرسه نام‌نویسی کرد. او طی هفت سال تحصیل در مدرسه‌ی موزیک علاوه بر دروس علمى موسیقى (مثل سلفژ، هارمونى، كمپوزیسیون، سازشناسى و اركستراسیون)، یك ساز بادى و همچنین ویولن و پیانو را یاد گرفت. او در پایان این دوره (1305) دیپلم موسیقی و (به عنوان شاگرد ممتاز) مدال علمى دریافت کرد. او پس از پایان تحصیلات، به عنوان مدرس مدرسه استخدام شده است.


مختاری اولین کسی است كه پس از تأسیس دایره‌ی سرود و موسیقى مدارس، ریاست آن را بر عهده گرفته. از دیگر فعالیت‌های او باید به تشكیل اركستر بزرگى (متشکل از سازهاى بادى و زهى با شركت حدود سى نوازنده) برای اجراى مارش‏ها، سرودها و آهنگ‌‏هاى غربى و ایرانی اشاره کرد. از جمله آثارى كه با این اركستر اجرا شده ''سرود درخت‏كارى، سرود هواپیمایى، سرود هنرستان دختران و سرود علم و هنر و نیایش پروردگار'' را باید نام برد.  
رهبر ارکستر و نوازنده‌ی ایرانی پیانو. پدربزرگش، میرزا محمدعلى سلطان‌‏الکتاب، خوش‌نویس دربار [[ناصرالدین شاه قاجار|ناصرالدین شاه]] و پدرش، میرزا محمدتقى مختارى، نیز نقاش دربار [[مظفرالدین شاه قاجار|مظفرالدین شاه]]، محمدعلى شاه و [[احمدشاه قاجار (تهران ۱۲۷۵ ـ پاریس ۱۳۰۸ش)|احمدشاه قاجار]] بوده است.  


از مختاری کتابی با عنوان "''خودآموز موسیقى''" منتشر شده که شامل دو بخش نظرى موسیقى و سلفژ است و سال‌های زیادی در مدارس تدریس مى‌شده. او از سال 1320 تا 1324 به عنوان سرپرست اركستر نوین و نوازنده‌ی پیانو با رادیو همکاری داشته و بعد از وقفه‌ای نسبتا طولانی مجددا در شهریور ماه 1338 به دعوت شوراى موسیقى رادیو به همكارى با این مرکز پرداخته است. از زندگی و فعالیت‌های مختاری بعد از این اطلاعی در دست نیست.  
مختاری پس از اتمام تحصیلات ابتدایى وارد مدرسه‌ی [[دارالفنون]] شد و در سال 1297 نیز با تأسیس شعبه‌ی موزیک دارالفنون در آن مدرسه نام‌نویسی کرد. او طی هفت سال تحصیل در مدرسه‌ی موزیک علاوه بر دروس علمى موسیقى (مثل سلفژ، هارمونى، کمپوزیسیون، سازشناسى و ارکستراسیون)، یک ساز بادى و همچنین [[ویولن]] و [[پیانو]] را یاد گرفت. او در پایان این دوره (1305) دیپلم موسیقی و (به عنوان شاگرد ممتاز) مدال علمى دریافت کرد. او پس از پایان تحصیلات، به عنوان مدرس مدرسه استخدام شده است.  


علی تجویدی (آهنگ‌ساز و نوازنده‌ی برجسته‌ی ویولن) پسرعموی ضیاء مختاری بوده است.
مختاری اولین کسی است که پس از تأسیس دایره‌ی سرود و موسیقى مدارس، ریاست آن را بر عهده گرفته. از دیگر فعالیت‌های او باید به تشکیل ارکستر بزرگى (متشکل از سازهاى بادى و زهى با شرکت حدود سى نوازنده) برای اجراى مارش‏ها، سرودها و آهنگ‌‏هاى غربى و ایرانی اشاره کرد. از جمله آثارى که با این ارکستر اجرا شده ''سرود درخت‏کارى، سرود هواپیمایى، سرود هنرستان دختران و سرود علم و هنر و نیایش پروردگار'' را باید نام برد.
 
از مختاری کتابی با عنوان "''خودآموز موسیقى''" منتشر شده که شامل دو بخش نظرى موسیقى و سلفژ است و سال‌های زیادی در مدارس تدریس مى‌شده. او از سال 1320 تا 1324 به عنوان سرپرست ارکستر نوین و نوازنده‌ی پیانو با رادیو همکاری داشته و بعد از وقفه‌ای نسبتا طولانی مجددا در شهریور ماه 1338 به دعوت شوراى موسیقى رادیو به همکارى با این مرکز پرداخته است. از زندگی و فعالیت‌های مختاری بعد از این اطلاعی در دست نیست.
 
[[تجویدی، علی (تهران ۱۲۹۸ـ۱۳۸۴ش)|علی تجویدی]] (آهنگ‌ساز و نوازنده‌ی برجسته‌ی ویولن) پسرعموی ضیاء مختاری بوده است.
[[رده:موسیقی]]
[[رده:موسیقی]]
[[رده:ایران - اشخاص]]
[[رده:ایران - اشخاص]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۱۸

ضیاء مختاری
زادروز تهران 1283ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل مدرسه‌ی دارالفنون  
شغل و تخصص اصلی رهبر ارکستر و نوازنده‌ی پیانو
سبک کلاسیک
آثار کتاب خودآموز موسیقى
گروه مقاله موسیقی
خویشاوندان سرشناس علی تجویدی (پسرعمو)

ضیاء مختاری (تهران 1283ش- ۱۳۵۴ش)



رهبر ارکستر و نوازنده‌ی ایرانی پیانو. پدربزرگش، میرزا محمدعلى سلطان‌‏الکتاب، خوش‌نویس دربار ناصرالدین شاه و پدرش، میرزا محمدتقى مختارى، نیز نقاش دربار مظفرالدین شاه، محمدعلى شاه و احمدشاه قاجار بوده است.

مختاری پس از اتمام تحصیلات ابتدایى وارد مدرسه‌ی دارالفنون شد و در سال 1297 نیز با تأسیس شعبه‌ی موزیک دارالفنون در آن مدرسه نام‌نویسی کرد. او طی هفت سال تحصیل در مدرسه‌ی موزیک علاوه بر دروس علمى موسیقى (مثل سلفژ، هارمونى، کمپوزیسیون، سازشناسى و ارکستراسیون)، یک ساز بادى و همچنین ویولن و پیانو را یاد گرفت. او در پایان این دوره (1305) دیپلم موسیقی و (به عنوان شاگرد ممتاز) مدال علمى دریافت کرد. او پس از پایان تحصیلات، به عنوان مدرس مدرسه استخدام شده است.

مختاری اولین کسی است که پس از تأسیس دایره‌ی سرود و موسیقى مدارس، ریاست آن را بر عهده گرفته. از دیگر فعالیت‌های او باید به تشکیل ارکستر بزرگى (متشکل از سازهاى بادى و زهى با شرکت حدود سى نوازنده) برای اجراى مارش‏ها، سرودها و آهنگ‌‏هاى غربى و ایرانی اشاره کرد. از جمله آثارى که با این ارکستر اجرا شده سرود درخت‏کارى، سرود هواپیمایى، سرود هنرستان دختران و سرود علم و هنر و نیایش پروردگار را باید نام برد.

از مختاری کتابی با عنوان "خودآموز موسیقى" منتشر شده که شامل دو بخش نظرى موسیقى و سلفژ است و سال‌های زیادی در مدارس تدریس مى‌شده. او از سال 1320 تا 1324 به عنوان سرپرست ارکستر نوین و نوازنده‌ی پیانو با رادیو همکاری داشته و بعد از وقفه‌ای نسبتا طولانی مجددا در شهریور ماه 1338 به دعوت شوراى موسیقى رادیو به همکارى با این مرکز پرداخته است. از زندگی و فعالیت‌های مختاری بعد از این اطلاعی در دست نیست.

علی تجویدی (آهنگ‌ساز و نوازنده‌ی برجسته‌ی ویولن) پسرعموی ضیاء مختاری بوده است.