ژنرال فرانکو: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(صفحه‌ای تازه حاوی « فِرانْکو، فرانسيسکو (۱۸۹۲ـ۱۹۷۵)(Franco ,Francisco)<br> پرونده: 33056500.jpg | بندانگشتی|فِر...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:


فِرانْکو، فرانسيسکو (۱۸۹۲ـ۱۹۷۵)(Franco ,Francisco)<br>
فِرانْکو، فرانسيسکو (۱۸۹۲ـ۱۹۷۵)(Franco ,Francisco)<br>
[[پرونده: 33056500.jpg | بندانگشتی|فِرانْکو، فرانسيسکو]](نام کامل: فرانسیسکو پائولینو ارمنخیلدو تئودولو فرانکو باخامونده۱) فرمانروای مستبد اسپانیا از ۱۹۳۹. با درجۀ ژنرالی و با پشتیبانی ایتالیای فاشیست و آلمان نازی، ملی‌گرایان شورشی اسپانیا را در جنگ داخلی اسپانیا۲ (۱۹۳۶ـ ۱۹۳۹) به پیروزی رساند و حکومت استبدادی تشکیل داد. در ۱۹۴۲ «کورتِس۳» (پارلمان اسپانیا) را مجدداً برقرار کرد که با تصویب قانونی در ۱۹۴۷ او را رئیس مادام‌العمر دولت اسپانیا شناخت. فرانکو در گالیسیا۴، در شمال غربی اسپانیا، زاده شد. در ۱۹۱۰ به ارتش پیوست، از ۱۹۲۰ تا ۱۹۲۶ در مغرب۵ خدمت کرد و در ۱۹۳۵ به ریاست ستاد ارتش منصوب شد، اما در ۱۹۳۶ تنزّل مقام یافت و فرماندار جزایر قناری (کاناری)۶ شد. پس از آن که دولت (جمهوری‌خواهِ) جبهۀ خلق۷ او را از مقام اخیر نیز برکنار کرد، با کمک ایتالیایی‌ها و آلمانی‌ها سر به شورش برداشت و در آغاز جنگ داخلی اسپانیا با سربازان اسپانیایی مستقر در شمال افریقا و لژیونرهای خارجی به اسپانیا حمله کرد. فرماندهی ملی‌گرایان را بر‌عهده گرفت و خود را «کائودیلیو۸» (رهبر) اسپانیا معرفی کرد. با شکست جمهوری اسپانیا و تسلیم مادرید در ۱۹۳۹، سراسر اسپانیا تحت فرمان او درآمد. فرانکو در دوران جنگ داخلی و نخستین سال‌های حکومتش، ده‌ها هزار تن از مخالفانش را اعدام کرد. پس از آغاز جنگ جهانی دوم، علایق او به کشورهای محور موجب شد تا برخلاف اعلام رسمی سیاست «بی‌طرفیِ مطلق»، کمک‌هایی برای آلمانی‌ها ارسال کند، اما بعد از این کار دست کشید. سازمان ملل متحد۹ ابتدا حکومت فرانکو را به‌منزلۀ حکومتی فاشیستی طرد کرد، اما با گسترش جنگ سرد۱۰ حکومت فرانکو به‌منزلۀ حکومتی ضد کمونیست تلقی شد که روابطش را با دیگر کشورهای غربی بهبود بخشید. در داخل، فرانکو قدرت فزایندۀ «فالانخه اسپانیولا۱۱» (حزب فاشیست) را مهار و محدود کرد؛ و در سال‌های بعد، آزادی‌های محدودی ایجاد کرد اگرچه هیچگاه فرمانروای محبوب مردم نبود. در ۱۹۶۹ خوان کارلوس۱۲ را جانشین خود و پادشاه آیندۀ اسپانیا معرفی کرد. در ۱۹۷۳ منصب نخست‌وزیری را رها کرد، اما تا هنگام مرگ همچنان رئیس حکومت بود.Francisco Paulino Hermenegildo Teodulo Franco Bahamonde
[[پرونده: 33056500.jpg | بندانگشتی|فِرانْکو، فرانسيسکو]](نام کامل: فرانسیسکو پائولینو ارمنخیلدو تئودولو فرانکو باخامونده<ref>Francisco Paulino Hermenegildo Teodulo Franco Bahamonde</ref>) فرمانروای مستبد اسپانیا از ۱۹۳۹. با درجۀ ژنرالی و با پشتیبانی ایتالیای فاشیست و آلمان نازی، ملی‌گرایان شورشی اسپانیا را در جنگ داخلی اسپانیا<ref>Spanish Civil War</ref> (۱۹۳۶ـ ۱۹۳۹) به پیروزی رساند و حکومت استبدادی تشکیل داد. در ۱۹۴۲ «کورتِس<ref>Cortes</ref>» (پارلمان اسپانیا) را مجدداً برقرار کرد که با تصویب قانونی در ۱۹۴۷ او را رئیس مادام‌العمر دولت اسپانیا شناخت. فرانکو در گالیسیا<ref>Galicia</ref>، در شمال غربی اسپانیا، زاده شد. در ۱۹۱۰ به ارتش پیوست، از ۱۹۲۰ تا ۱۹۲۶ در مغرب<ref>Morocco</ref> خدمت کرد و در ۱۹۳۵ به ریاست ستاد ارتش منصوب شد، اما در ۱۹۳۶ تنزّل مقام یافت و فرماندار جزایر قناری (کاناری)<ref>Canary Islands</ref> شد. پس از آن که دولت (جمهوری‌خواهِ) جبهۀ خلق<ref>Popular Front</ref> او را از مقام اخیر نیز برکنار کرد، با کمک ایتالیایی‌ها و آلمانی‌ها سر به شورش برداشت و در آغاز جنگ داخلی اسپانیا با سربازان اسپانیایی مستقر در شمال افریقا و لژیونرهای خارجی به اسپانیا حمله کرد. فرماندهی ملی‌گرایان را بر‌عهده گرفت و خود را «کائودیلیو<ref>caudillo</ref>» (رهبر) اسپانیا معرفی کرد. با شکست جمهوری اسپانیا و تسلیم مادرید در ۱۹۳۹، سراسر اسپانیا تحت فرمان او درآمد. فرانکو در دوران جنگ داخلی و نخستین سال‌های حکومتش، ده‌ها هزار تن از مخالفانش را اعدام کرد. پس از آغاز جنگ جهانی دوم، علایق او به کشورهای محور موجب شد تا برخلاف اعلام رسمی سیاست «بی‌طرفیِ مطلق»، کمک‌هایی برای آلمانی‌ها ارسال کند، اما بعد از این کار دست کشید. سازمان ملل متحد<ref>United Nations</ref> ابتدا حکومت فرانکو را به‌منزلۀ حکومتی فاشیستی طرد کرد، اما با گسترش جنگ سرد<ref>Cold War</ref> حکومت فرانکو به‌منزلۀ حکومتی ضد کمونیست تلقی شد که روابطش را با دیگر کشورهای غربی بهبود بخشید. در داخل، فرانکو قدرت فزایندۀ «فالانخه اسپانیولا<ref>Falange Española</ref>» (حزب فاشیست) را مهار و محدود کرد؛ و در سال‌های بعد، آزادی‌های محدودی ایجاد کرد اگرچه هیچگاه فرمانروای محبوب مردم نبود. در ۱۹۶۹ خوان کارلوس<ref>Juan Carlos</ref> را جانشین خود و پادشاه آیندۀ اسپانیا معرفی کرد. در ۱۹۷۳ منصب نخست‌وزیری را رها کرد، اما تا هنگام مرگ همچنان رئیس حکومت بود.
Spanish Civil War
Cortes
Galicia
Morocco
Canary Islands
Popular Front
caudillo
United Nations
Cold War
Falange Española
Juan Carlos
 
<br>\\33056500-->\
[[رده:امور نظامی و نظامی گری]]
[[رده:امور نظامی و نظامی گری]]
[[رده:اشخاص نظامی قرن 19 و20، سازمان ها و گروه ها]]
[[رده:اشخاص نظامی قرن 19 و20، سازمان ها و گروه ها]]
[[رده:تاریخ جهان]]
[[رده:تاریخ جهان]]
[[رده:اسپانیا و اندلس]]
[[رده:اسپانیا و اندلس]]

نسخهٔ ‏۲۰ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۲۴

فِرانْکو، فرانسيسکو (۱۸۹۲ـ۱۹۷۵)(Franco ,Francisco)

فِرانْکو، فرانسيسکو

(نام کامل: فرانسیسکو پائولینو ارمنخیلدو تئودولو فرانکو باخامونده[۱]) فرمانروای مستبد اسپانیا از ۱۹۳۹. با درجۀ ژنرالی و با پشتیبانی ایتالیای فاشیست و آلمان نازی، ملی‌گرایان شورشی اسپانیا را در جنگ داخلی اسپانیا[۲] (۱۹۳۶ـ ۱۹۳۹) به پیروزی رساند و حکومت استبدادی تشکیل داد. در ۱۹۴۲ «کورتِس[۳]» (پارلمان اسپانیا) را مجدداً برقرار کرد که با تصویب قانونی در ۱۹۴۷ او را رئیس مادام‌العمر دولت اسپانیا شناخت. فرانکو در گالیسیا[۴]، در شمال غربی اسپانیا، زاده شد. در ۱۹۱۰ به ارتش پیوست، از ۱۹۲۰ تا ۱۹۲۶ در مغرب[۵] خدمت کرد و در ۱۹۳۵ به ریاست ستاد ارتش منصوب شد، اما در ۱۹۳۶ تنزّل مقام یافت و فرماندار جزایر قناری (کاناری)[۶] شد. پس از آن که دولت (جمهوری‌خواهِ) جبهۀ خلق[۷] او را از مقام اخیر نیز برکنار کرد، با کمک ایتالیایی‌ها و آلمانی‌ها سر به شورش برداشت و در آغاز جنگ داخلی اسپانیا با سربازان اسپانیایی مستقر در شمال افریقا و لژیونرهای خارجی به اسپانیا حمله کرد. فرماندهی ملی‌گرایان را بر‌عهده گرفت و خود را «کائودیلیو[۸]» (رهبر) اسپانیا معرفی کرد. با شکست جمهوری اسپانیا و تسلیم مادرید در ۱۹۳۹، سراسر اسپانیا تحت فرمان او درآمد. فرانکو در دوران جنگ داخلی و نخستین سال‌های حکومتش، ده‌ها هزار تن از مخالفانش را اعدام کرد. پس از آغاز جنگ جهانی دوم، علایق او به کشورهای محور موجب شد تا برخلاف اعلام رسمی سیاست «بی‌طرفیِ مطلق»، کمک‌هایی برای آلمانی‌ها ارسال کند، اما بعد از این کار دست کشید. سازمان ملل متحد[۹] ابتدا حکومت فرانکو را به‌منزلۀ حکومتی فاشیستی طرد کرد، اما با گسترش جنگ سرد[۱۰] حکومت فرانکو به‌منزلۀ حکومتی ضد کمونیست تلقی شد که روابطش را با دیگر کشورهای غربی بهبود بخشید. در داخل، فرانکو قدرت فزایندۀ «فالانخه اسپانیولا[۱۱]» (حزب فاشیست) را مهار و محدود کرد؛ و در سال‌های بعد، آزادی‌های محدودی ایجاد کرد اگرچه هیچگاه فرمانروای محبوب مردم نبود. در ۱۹۶۹ خوان کارلوس[۱۲] را جانشین خود و پادشاه آیندۀ اسپانیا معرفی کرد. در ۱۹۷۳ منصب نخست‌وزیری را رها کرد، اما تا هنگام مرگ همچنان رئیس حکومت بود.

  1. Francisco Paulino Hermenegildo Teodulo Franco Bahamonde
  2. Spanish Civil War
  3. Cortes
  4. Galicia
  5. Morocco
  6. Canary Islands
  7. Popular Front
  8. caudillo
  9. United Nations
  10. Cold War
  11. Falange Española
  12. Juan Carlos