آرسنیک

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

آرسِنیک (arsenic)
عنصری نیمه‌فلزی (شبه‌فلز[۱])، شکننده، به رنگ سفید مایل به خاکستری، با علامت اختصاری As، عدد اتمی ۳۳، و جرم اتمی نسبی ۷۴.۹۲. در بسیاری از سنگ‌های معدنی، و به‌ندرت به شکل عنصر یافت می‌شود. وسیعاً پراکنده است و مقادیر کم آن در خاک، آب دریا، و حتی در بدن انسان یافت می‌شود. مقادیر زیاد آن سمّی است. آرسنیک غالباً به منزلۀ محصول جانبی[۲] فرآیندهای متالورژیکی[۳] به‌دست می‌آید و از آن در ساخت نیمه‌هادی‌ها و برخی از آلیاژها و لحیم‌ها استفاده می‌کنند.

مسمومیت با آرسنیک. آرسنیک سمّی انباشتی، و وجود آن در غذا و دارو بسیار خطرناک است. علایم مسمومیت با آرسنیک عبارت‌اند از استفراغ، اسهال، احساس گِزگِز، احتمالاً بی‌حسی در اندام، و از‌حال‌رفتن. آرسنیک جزء مهم بعضی از داروها، ازجمله سالوارسان[۴]، اولین داروی اختصاصی درمان سیفلیس، بود. براساس توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت[۵]، حدّ مجاز آرسنیک در آب آشامیدنی دَه میکروگرم در لیتر است.

فلز آرسنیک. آرسنیک به‌صورت فلز دادوستد می‌شود و برای به دست‌آوردن آن، آرسنوپیریت را در ظرف‌های سفالی به‌شدت حرارت می‌دهند. با خروج هوا، بخش عمدۀ آرسنیک و کمی گوگرد تصعید می‌شود. آرسنیکِ‌ فلزیِ خام گاه به‌منزلۀ سم حشرات به‌کار می‌رود. در ساخت ساچمه‌های سربی، افزودن مقدار اندکی از این عنصر موجب سخت‌شدن سرب ‌می‌‌شود و تشکیل گوی‌های کروی را تسهیل می‌کند. برای به‌دست‌آوردن فلز خالص، اکسید سفیدرنگ آرسنیک را با کربن و در غیاب هوا حرارت می‌دهند. در این شرایط، آرسنیک به‌صورت گرد خاکستری تیره‌ای حاصل می‌شود. چگالی نسبی[۶] آرسنیک فلزی ۵.۷ و حرارت ویژۀ[۷] آن ۰.۰۸۳ است. این عنصر به‌شکل لوزوجهی[۸] متبلور، و در دمای بالای ۱۰۰ درجۀ سانتی‌گراد سریعاً تبخیر می‌شود.

ترکیبات اصلی. ترکیبات اصلی آرسنیک عبارت‌اند از هیدرید[۹] AsH۳، اکسید آرسنیوس[۱۰] As۴O۶، اکسید آرسنیک[۱۱] As۴O۱۰، دی سولفید[۱۲] As۲S۲، تری سولفید[۱۳] As۴S۳، تری کلرید[۱۴] AsCl۳، تری برومید[۱۵] AsBr۳، تری یدید[۱۶] As۳I۳، و تری فلوئورید[۱۷] As۳F۳.

 


  1. metalloid
  2. by-product
  3. metallurgical
  4. Salvarsan
  5. World Health Organization
  6. relative density
  7. specific heat
  8. rhombohedra
  9. hydride
  10. arsenious oxide
  11. arsenic oxide
  12. disulphide
  13. trisulphide
  14. trichloride
  15. tribromide
  16. triiodide
  17. trifluoride