جین اسمایلی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
جین اسمایلی
جین اسمایلی
Jane Smiley
زادروز 1949
ملیت امریکایی
تحصیلات و محل تحصیل نویسندگی خلاق در دانشگاه آیووا
شغل و تخصص اصلی نویسنده
شغل و تخصص های دیگر استاد دانشگاه
آثار یک هزار قوس
گروه مقاله ادبیات غرب
جوایز و افتخارات برنده جایزه منتقدان کتاب ملی و جایزه پولیتزر

Jane Smiley

(1949)

نویسنده‌ی آمریکایی. علاوه بر رمان، آثار مهمی در زمینه‌ی ناداستان و ادبیات کودک دارد. با این حال، بیش از هر چیز به خاطر کسب جایزه‌ی پولیتزر[۱] با رمان یک هزار قوس[۲] شناخته می‌شود.

در لس آنجلس متولد شد. پس از کارشناسی ادبیات، در رشته‌ی نویسندگی خلاق در دانشگاه آیووا[۳] کارشناسی ارشد و دکترا گرفت. هم‌اکنون به تدریس در دانشگاه ریورساید[۴] مشغول است.

اولین رمانش در سال 1980 منتشر شد، با این حال تا پیش از کسب جایزه‌ی ا هنری[۵] برای یکی از داستان‌های کوتاهش، در میان خوانندگان ادبیات داستانی آمریکا چندان شناخته شده نبود. شهرت او با کسب پولیتزر برای رمان یک هزار قوس به اوج رسید. این اثر که اقتباسی است از شاه‌لیر شکسپیر، در مزرعه‌ای در آیووا می‌گذرد و داستان خانواده‌ی صاحب مزرعه است که از زبان بزرگ‌ترین دختر خانواده یعنی جنی[۶] روایت می‌شود. ازدواج ناموفق جنی، مشکلاتش در به دنیا آوردن فرزند و همچنین درگیری‌هایش با خانواده، همگی در رمان پرداخته می‌شوند. پدر خانواده نیز نقشی محوری در داستان دارد و در اواسط رمان روشن می‌شود که به چه شکل، ضربه‌ی مهلکی به دو دختر دیگرش – خواهران جین – زده است. این داستان هم از نظر مضمون و هم جزئیات طرح داستان شباهت‌های چشم‌گیری با شاه‌لیر دارد. همچنین، نویسنده تعمدانه اسامی شخصیت‌های اصلی داستان را مشابه معادل آن‌ها در شاه‌لیر انتخاب کرده تا خود بر این اقتباس تأکید کند. این اثر جایزه‌ی حلقه‌ی منتقدان کتاب ملی[۷] را نیز به دست آورد و دو سال پس از انتشار، فیلمی با همین نام با اقتباس از آن به پرده‌ی سینما راه یافت.

در سال 2001، اسمایلی به عضویت آکادمی هنر و ادب آمریکا[۸] درآمد و همچنین در سال 2009، یکی از داوران جایزه‌ی مطرح بوکر[۹] بود. آخرین رمان‌های وی شامل سه‌گانه‌ای است درباره‌ی یک خانواده‌ی آمریکایی طی چندین نسل.

  1. Pulitzer Prize for Fiction
  2. A Thousand Acres
  3. University of Iowa
  4. the University of California, Riverside
  5. O. Henry Award
  6. Jenny
  7. National Book Critics Circle Award
  8. The American Academy of Arts and Letters
  9. The Booker