مهرداد پهلبد

From ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
مهرداد پهلبد
زادروز تهران 25 اسفند 1295ش
درگذشت امریکا 18 مرداد 1397ش
محل زندگی ایران- امریکا
ملیت  ایرانی
نام‌های دیگر عزت‌الله مین‌باشیان
تحصیلات و محل تحصیل کارشناسی معماری- دانشگاه لوزان سوئیس
شغل و تخصص اصلی دولتمرد
شغل و تخصص های دیگر موسیقی‌دان
آثار  
گروه مقاله تاریخ
خویشاوندان سرشناس خانواده‌ی مین‌باشیان، و شمس پهلوی (همسر)
مهرداد پهلبد و شمس پهلوی
مهرداد پهلبد و شمس پهلوی

مهرداد پَهلبُد (تهران 25 اسفند 1295ش- امریکا 18 مرداد 1397ش)


(نام پیشین: عزت‌الله مین‌باشیان) دولت‌مرد و موسیقی‌دان ایرانی. در خانواده‌ای که همگی از نظامیان رده بالا و موسیقی‌دانان بزرگ ایران بوده‌اند به دنیا آمد. پدربزرگش، غلامرضا مین‌باشیان (سالار معزز)، موسس اداره‌ی موزیک ارتش و اولین رئیس ایرانی مدرسه‌ی موزیک و پدرش، نصرالله مین‌باشیان (نصرالسلطان)، نیز از موسیقی‌دانان بزرگ دوره‌ی قاجار و پهلوی اول بوده. برادرش، فتح‌الله مین‌باشیان، آجودان شخصی محمدرضا شاه پهلوی و فرمانده‌ی نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی ایران و بالاخره عمویش، غلامحسین مین‌باشیان، از اولین روسای هنرستان موسیقی بوده است.

مهرداد از کودکی، نزد پدر و پدربزرگش به یادگیری ویولن و پیانو پرداخت. دبستان و دبیرستان را در تهران گذراند و برای تحصیلات دانشگاهی به کالیفرنیا رفت، اما به خاطر جنگ جهانی دوم به سوئیس فرستاده شد. او در آنجا کارشناسی معماری را از دانشگاه لوزان گرفته است. مین‌باشیان در سال ۱۳۲۵ با شمس پهلوی ازدواج کرد و همزمان نام و نام خانوادگی خود را به مهرداد پهلبد تغییر داد. در سال ۱۳۳۰ به معاونت وزارت فرهنگ و ریاست اداره‌ی کل هنرهای زیبا منصوب شد و از سال ۱۳۴۳ تا ۱۳۵۷ وزیر فرهنگ و هنر ایران بود.

تاسیس خانه‌های فرهنگ و هنر در شهرهای مختلف ایران، ساخت موزه‌ها و بنیان‌گذاری سازمان ملی فولکلور ایران، سازمان باله‌ی ملی ایران، ساخت تالارهایی چون تالار رودکی و تشکیل گروه کر ملی فرهنگ و هنر از اقدامات او در دوره‌ی 13 ساله‌ی وزارتش بوده است. همچنین باید ذکر کرد که پهلبد طی یک دوره نیز مدیریت مجله‌ی موسیقی را به عهده داشته (تا سال 1320ش). در این دوره اشخاصی چون صادق هدایت، نیما یوشیج و عبدالحسین نوشین از نویسندگان این نشریه بوده‌اند.

مهرداد پهلبد بعد از انقلاب اسلامی در امریکا زندگی کرده است.


مقاله‌ی مین باشیان، خانواده نیز دیده شود.



منابع: