دوئل (فیلم 1382)
Duel (2004 film)
فیلم بلند سینمایی به کارگردانی احمدرضا درویش، تولید سال 1382ش. دوئل از تکنیکیترین و در عین حال پرهزینهترین فیلمهای ایرانی در گونۀ جنگی و همچنین تحسینشدهترین فیلم احمدرضا درویش است. این فیلم در بیست و دومین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و پس از نامزدی در 11 رشته، 7 سیمرغ بلورین جشنواره (از جمله بهترین کارگردانی) را به دست آورد. درویش در این فیلم با انتخاب دو مقطع زمان جنگ ایران و عراق و زمان حال در جنوب و بین قبایل محلی تلاش دارد از زاویهای خاص و نسبتاً جدید به بازخوانی روایتهای مستند از عملیاتهای خاص بپردازد. دوئل از 20 آبان 1383 به صورت گسترده در سینماهای ایران به نمایش درآمد و در انتهای سال پس از چند فیلم کمدی به عنوان چهارمین فیلم پرفروش سال انتخاب شد. سعید راد پس از 20 سال ممنوعالفعالیت بودن (از سال 1363 و پس از بازی در فیلم عقابها) با حضور در این فیلم، فعالیت هنریاش در سینما و تلویزیون از سر گرفته شد.
مدت فیلم: 130 دقیقه
خلاصۀ داستان
زینال پس از بازگشت از اسارت خاطرات گذشتهاش را مرور میكند. با شروع جنگ و آغاز حملۀ عراقیها، او كه همسرش هانیه را از دست داده، به همراه یحیی یک گروه مقاومت محلی را سازماندهی میكند. پس از حملۀ بیامان هواپیماها به جمعیت آوارهای كه درصدد عزیمت از منطقۀ جنگی هستند و انفجار قطار و تخریب ایستگاه راهآهن، سلیمه از زینال قول میگیرد كه همسرش یحیی را سالم به او برگرداند. تعدادی از نیروهای دولتی كه مدعیاند مأموریتی محرمانه دارند با همدستی اسكندر تصمیم میگیرد گاوصندوق به جامانده در یک واگن باری را از آن خارج كنند. براساس صحبتهای آنان مشخص میشود كه داخل گاوصندوق اسناد و مدارک مهمی هست كه اهمیتی استراتژیک دارد. زینال به جای یحیی مسئولیت این اقدام را میپذیرد و با كمک دوستانش گاوصندوق را پیاده کرده و در اختیار نمایندۀ گروه میگذارند. با حملۀ نیروهای عراقی گاوصندوق به اعماق آب میرود و زینال اسیر عراقیها میشود. زینال كه پس از آزادی از اسارت عراقیها عنصری مشكوک تلقی میشود و چندماه در قرنطینه میماند، در بازگشت به روستایش متوجه میشود كه مردم و رئیس قبیله هم او را به خیانت متهم كردهاند. در ادامۀ ماجرا حین درگیری برای تصاحب گاوصندوق حقایقی کهنه آشکار میشود.
برخی از جوایز
- سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم مرد (کامبیز دیرباز)، سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری، سیمرغ بلورین بهترین تدوین، سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس، سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری و سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه از بیست و دومین دوره جشنواره فیلم فجر
- تندیس زرین بهترین طراحی صحنه و لباس، بهترین صدابرداری، بهترین صداگذاری، بهترین تدوین و بهترین جلوههای ویژه از نهمین دورۀ جشن خانه سینما (1384)
برخی از بازیگران و عوامل تولید
نویسنده: احمدرضا درویش
تهیهکنندگان: حسن رجبعلینیا و تقی علیقلیزاده
مدیر فیلمبرداری: بهرام بدخشانی
تدوینگر: مصطفی خرقهپوش
آهنگساز: مجید انتظامی
صدابردار: بهمن اردلان
صداگذاری و ترکیب صدا: حمید نقیبی و مسعود بهنام
طراح صحنه و لباس: امیرحسین اثباتی
طراح چهرهپردازی: مسعود ولدبیگی
جلوههای ویژه: محسن روزبهانی
بازیگران: سعید راد؛ پژمان بازغی؛ پریوش نظریه؛ انوشیروان ارجمند؛ پرویز پرستویی؛ هدیه تهرانی؛ كامبیز دیرباز؛ ابوالفضل شاهكرم؛ حسین سحرخیز؛ تورج فرامرزیان؛ رحمان باقریان؛ مهدی ساكی؛ وحید رهبانی؛ محمد رنجبر؛ علی مردانه؛ شیرین دژآگاه؛ عبدالحسین توشه؛ حسین افشار؛ محمد عفراوی؛ آرش ساربان؛ سودابه علیپور؛ احمد سرافراز؛ حسین مجدزاده؛ عباس عساكره