ظریف، هوشنگ (تهران ۱۳۱۷ش )

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از هوشنگ ظریف)
هوشنگ ظَریف
زادروز تهران 1317ش‌
درگذشت تهران 17 اسفند 1398ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل هنرستان موسیقی ملی
شغل و تخصص اصلی تارنواز
شغل و تخصص های دیگر مدرس تار
آثار

هم‌نوازی در آلبوم گلبانگ با صدای محمدرضا شجریان؛ آلبوم دشتی؛ تکنوازی تار و نت‌نویسی قطعه‌های چهار مضراب بیداد و چهار مضراب اصفهان

نت‌نگاری و ویرایش کتاب درباره استاد لطف‌الله مجد، اسد‌الله مجد، جلیل شهناز، فرهنگ شریف و ابراهیم سرخوش؛ از کتاب‌های  دستور مقدماتی تار و سه تار؛ کتاب اول و دوم و سوم هنرستان موسیقی
گروه مقاله موسیقی
هوشنگ ظریف

ظَریف، هوشنگ (تهران ۱۳۱۷ش‌- تهران 17 اسفند 1398ش)

هوشنگ ظریف

تارنواز ایرانی. در هنرستان موسیقی ملی نزد موسی معروفی، روح‌الله خالقی، حسین تهرانی و ... به تحصیل پرداخت. پس از دریافت دیپلم تار، از ۱۳۳۷ به عضویت ارکستر شمارۀ یک ادارۀ هنرهای زیبا، به رهبری حسین دهلوی، درآمد و با گروه‌های دیگری چون گروه سازهای ملی، به سرپرستی فرامرز پایور، و گروه تمبک نوازان، به سرپرستی حسین تهرانی، نیز همکاری می‌کرد. ظریف در برنامه‌های بسیاری در داخل و خارج از کشور تک‌نوازی و هم‌نوازی کرده است و از ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۸ در هنرستان موسیقی ملی به تدریس تار اشتغال داشت. بسیاری از تارنوازان بنام امروز نزد او تعلیم دیده‌اند. ظریف در نخستین سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی به اتریش مهاجرت کرد ولی پس از چند سال به ایران بازگشت و ضمن فعالیت‌های اجرایی، در مراکزی چون دانشکدۀ موسیقی دانشگاه هنر، و هنرستان موسیقی دختران به تدریس پرداخت. او بیش از ۵٠ سال از عمرش را به آموزش موسیقی پرداخته است و رد پای پررنگی در تاریخ موسیقی ایران بر جای گذاشته و با بهره گیری از محضر استادانی چون علی‌اکبرخان شهنازی، روح‌الله خالقی، موسی و جواد معروفی، چنان مهارتی در نواختن «تار» کسب کرد که شاگردانش هر کدام چهره‌های تارنوازی شدند که از آن میان می‌توان به چهره‌هایی چون حسین علیزاده، داریوش طلایی، ارشد طهماسبی و حمید متبسم اشاره کرد.

ظریف به نواختن سه‌تار و تنبک نیز آشنایی کامل داشت و جهت تدوین متد نوازندگی تنبک با حسین تهرانی همکاری کرد که حاصل این همکاری دوکتاب با عنوان «آموزش تنبک» به چاپ رسیده‌ است و در تصحیح ردیف‌های آوازی محمود کریمی استاد آواز ایران نیز کتابی با عنوان «ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران» چاپ شده است. از دیگر آثار او می توان به کتاب‌ها و مجموعه‌های صوتی زیر اشاره کرد: نت‌نگاری و ویرایش چهار کتاب درباره استاد لطف‌الله مجد، اسد‌الله مجد، جلیل شهناز، فرهنگ شریف و ابراهیم سرخوش؛ از کتاب‌های  دستور مقدماتی تار و سه تار؛ کتاب اول و دوم و سوم هنرستان موسیقی. ظریف در اوایل دهه‌ی 1370 موفق به دریافت نشان درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد که معادل مدرک دکتراست. وی به دنبال ایست قلبی درگذشت.

ازجمله آثار منتشرشدۀ اوست: هم‌نوازی در آلبوم گلبانگ با صدای محمدرضا شجریان، آلبوم دشتی ـ اصفهان، تکنوازی تار، و نت‌نویسی قطعه‌های چهار مضراب بیداد، چهار مضراب اصفهان و جزوۀ همساز شمارۀ ۸.