گوگن، پل (۱۸۴۸ـ۱۹۰۳): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
گوگَن، پُل (۱۸۴۸ـ۱۹۰۳)(Gauguin, Paul)<br/> [[File:36174500.jpg|thumb|تابلوي مسيح زرد، اثر پل گوگن]]
{{جعبه زندگینامه
{{جعبه زندگینامه
|عنوان =گوگن، پل
|عنوان =گوگن، پل
خط ۳۰: خط ۲۷:
|باشگاه =
|باشگاه =
}}
}}
[[پرونده:36174500-2.jpg|بندانگشتی|پل گوگن]]
گوگَن، پُل (۱۸۴۸ـ۱۹۰۳)(Gauguin, Paul)<br />
نقاش [[پست امپرسیونیسم|پُست‌امپرسیونیست]]<ref>post-Impressionist
</ref> فرانسوی. از نقاشی [[امپرسیونیسم|امپرسیونیستی]]<ref>Impressionist
</ref> و توجه اصلی آن به بازنمایی تغییرات دایمیِ اشیا، مناظر، و رنگ‌ها فراتر رفت، و سَبْکی با مایه‌های غلیظ [[سمبولیسم (هنر)|سمبولیستی]]<ref>symbolist
</ref> و تزیینی را پروراند، که استفادۀ احساسی از رنگ‌های ناب، مشخصۀ آن بود. درپی دستیابی به تجربه‌ای بی‌واسطه‌تر و ژرف‌تر از زندگی، به جزایر اقیانوس آرام جنوبی<ref>South Pacific </ref> رفت و بسیاری از ممتازترین آثارش را در آن‌جا پدید آورد. نقاشی ''مسیح زرد''<ref>''The Yellow Christ'' </ref> (۱۸۸۹؛ نگارخانۀ هنری آلبرایت ناکس، بوفالو<ref>''Albright-Knox Arts Gallery, Buffalo'' </ref>، ایالت نیویورک)، و ''کشتی‌گرفتن یعقوب با فرشته''<ref>''Jacob Wrestling with the Angel''</ref> (گلاسگو) ازجمله آثار گزیدۀ اوست.


نقاش پُست‌امپرسیونیست<ref>post-Impressionist
گوگَن در پاریس به‌دنیا آمد، و کودکی‌اش را در پرو گذراند. نخست دلال سهام بود، و سپس در ۱۸۸۳ کار نقاشی را تمام‌وقت پی ‌گرفت. چندی با امپرسیونیست‌ها همکاری داشت، و در چهار نمایشگاه آخر آنان (۱۸۸۰ـ۱۸۸۶) شرکت کرد. از ۱۸۸۶ تا ۱۸۹۱، بیشتر در دهکدۀ پونتاون<ref> Pont Aven</ref> در برتانی<ref> Brittany </ref> به‌سر برد و کارش را بر شیوۀ جدید خود، ترکیب‌گرایی<ref>Synthetism </ref>، متمرکز ساخت که بر استفاده از رنگ‌های گویا و پرمایه، و خط ـ کناره‌<ref>outline </ref>های بارز در اطراف بخش‌هایی از رنگ تخت، مبتنی بود. با‌ تأثیر از سمبولیسم، مضامینی را برمی‌گزید که بازتابندۀ علاقه‌اش به باورهای فرهنگ‌های دیگر بودند. از ۱۸۸۷ تا ۱۸۸۸ مدت کوتاهی به مارتینیک<ref>Martinique </ref>، پاناما، رفت، و در ۱۸۸۸ دو ماهِ پُردردسر را با [[ون گوگ، ونسان (۱۸۵۳ـ۱۸۹۰)|ونسان ون‌گوگ]]<ref>Vincent van Gogh </ref> در آرل<ref>Arles </ref>، پرووانس<ref>Provence </ref>، گذراند. از ۱۸۹۱ تا ۱۸۹۳ و از ۱۸۹۵ تا ۱۹۰۱ در تاهیتی<ref>Tahiti </ref>، و از ۱۹۰۱ در جزایر مارکیز<ref>Marquesas Islands </ref> به‌سر برد و همان‌جا درگذشت.


</ref> فرانسوی. از نقاشی امپرسیونیستی<ref>Impressionist
در تاهیتی مشهورترین مجموعه آثارش با نام ''از کجا می‌آییم؟ چه کاره‌ایم؟ به کجا می‌رویم؟''<ref>''?Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going''</ref> (۱۸۹۷؛ موزۀ هنرهای زیبا بوستون<ref> Museum of Fine Art, Boston</ref>) را خلق کرد. گوگن بازتاب جهان مدرن را در گریز از تمدن صنعتی یافت، لیکن میراث بزرگی که برای نقاشی مدرن برجا گذاشت، ماهیت نوینی بود که به رنگ بخشید. شرح زندگی‌اش در نامه‌ها، یادداشت‌های روزانه، و قطعات شاعرانه‌ای از زندگی‌نامۀ خودنوشت‌ وی با نام ''نوآ ـ نوآ''<ref>''Noa-Noa''</ref> به روشنی درج شده است. تابلوهای ''اسب سفید''<ref>''The White Horse'' </ref> (لوور<ref>Louvre</ref>)، ''سواران در ساحل دریا''<ref>''Riders on the Shore''</ref> (مجموعۀ نیارخوس<ref> Niarchos Collection </ref>)، و چندین نقاشی از گروه‌پیکره‌های مردم تاهیتی نشان‌دهندۀ علاقۀ عمیق او به سادگی بنیادین طراحی است، که با «آزادی بی‌مانندی» در رنگ‌آمیزی درآمیخته باشد. نقش اشیا هم پدید آورد، ازجمله تابلوی''نقش اشیا و گراوور ژاپنی''<ref>''Nature Morte à Estampe Japonaise''</ref> (۱۸۸۹، موزۀ هنرهای معاصر تهران).
</ref> و توجه اصلی آن به بازنمایی تغییرات دایمیِ اشیا، مناظر، و رنگ‌ها فراتر رفت، و سَبْکی با مایه‌های غلیظ سمبولیستی<ref>symbolist
</ref> و تزیینی را پروراند، که استفادۀ احساسی از رنگ‌های ناب، مشخصۀ آن بود. درپی دستیابی به تجربه‌ای بی‌واسطه‌تر و ژرف‌تر از زندگی، به جزایر اقیانوس آرام جنوبی<ref>South Pacific </ref> رفت و بسیاری از ممتازترین آثارش را در آن‌جا پدید آورد. نقاشی ''مسیح زرد''<ref>''The Yellow Christ'' </ref> (۱۸۸۹؛ نگارخانۀ هنری آلبرایت ناکس، بوفالو<ref>''Albright-Knox Arts Gallery, Buffalo'' </ref>، ایالت نیویورک)، و ''کشتی‌گرفتن یعقوب با فرشته''<ref>''Jacob Wrestling with the Angel''</ref> (گلاسگو) ازجمله آثار گزیدۀ اوست. گوگَن در پاریس به‌دنیا آمد، و کودکی‌اش را در پرو گذراند. نخست دلال سهام بود، و سپس در ۱۸۸۳ کار نقاشی را تمام‌وقت پی ‌گرفت. چندی با امپرسیونیست‌ها همکاری داشت، و در چهار نمایشگاه آخر آنان (۱۸۸۰ـ۱۸۸۶) شرکت کرد. از ۱۸۸۶ تا ۱۸۹۱، بیشتر در دهکدۀ پونتاون<ref> Pont Aven</ref> در برتانی<ref> Brittany </ref> به‌سر برد و کارش را بر شیوۀ جدید خود، ترکیب‌گرایی<ref>Synthetism </ref>، متمرکز ساخت که بر استفاده از رنگ‌های گویا و پرمایه، و خط ـ کناره‌<ref>outline </ref>های بارز در اطراف بخش‌هایی از رنگ تخت، مبتنی بود. با‌ تأثیر از سمبولیسم، مضامینی را برمی‌گزید که بازتابندۀ علاقه‌اش به باورهای فرهنگ‌های دیگر بودند. از ۱۸۸۷ تا ۱۸۸۸ مدت کوتاهی به مارتینیک<ref>Martinique </ref>، پاناما، رفت، و در ۱۸۸۸ دو ماهِ پُردردسر را با ونسان ون‌گوگ<ref>Vincent van Gogh </ref> در آرل<ref>Arles </ref>، پرووانس<ref>Provence </ref>، گذراند. از ۱۸۹۱ تا ۱۸۹۳ و از ۱۸۹۵ تا ۱۹۰۱ در تاهیتی<ref>Tahiti </ref>، و از ۱۹۰۱ در جزایر مارکیز<ref>Marquesas Islands </ref> به‌سر برد و همان‌جا درگذشت. در تاهیتی مشهورترین مجموعه آثارش با نام ''از کجا می‌آییم؟ چه کاره‌ایم؟ به کجا می‌رویم؟''<ref>''?Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going''</ref> (۱۸۹۷؛ موزۀ هنرهای زیبا بوستون<ref> Museum of Fine Art, Boston</ref>) را خلق کرد. گوگن بازتاب جهان مدرن را در گریز از تمدن صنعتی یافت، لیکن میراث بزرگی که برای نقاشی مدرن برجا گذاشت، ماهیت نوینی بود که به رنگ بخشید. شرح زندگی‌اش در نامه‌ها، یادداشت‌های روزانه، و قطعات شاعرانه‌ای از زندگی‌نامۀ خودنوشت‌ وی با نام ''نوآ ـ نوآ''<ref>''Noa-Noa''</ref> به روشنی درج شده است. تابلوهای ''اسب سفید''<ref>''The White Horse'' </ref> (لوور<ref>Louvre</ref>)، ''سواران در ساحل دریا''<ref>''Riders on the Shore''</ref> (مجموعۀ نیارخوس<ref> Niarchos Collection </ref>)، و چندین نقاشی از گروه‌پیکره‌های مردم تاهیتی نشان‌دهندۀ علاقۀ عمیق او به سادگی بنیادین طراحی است، که با «آزادی بی‌مانندی» در رنگ‌آمیزی درآمیخته باشد. نقش اشیا هم پدید آورد، ازجمله تابلوی''نقش اشیا و گراوور ژاپنی''<ref>''Nature Morte à Estampe Japonaise''</ref> (۱۸۸۹، موزۀ هنرهای معاصر تهران).


&nbsp;
&nbsp;
خط ۴۱: خط ۴۳:
----
----


[[Category:نگارگری و مجسمه سازی جهان]] [[Category:قرن 20 - اشخاص]]
[[Category:نگارگری و مجسمه سازی جهان]]  
[[Category:قرن 20 - اشخاص]]
<references />[[File:36174500.jpg|thumb|تابلوي مسيح زرد، اثر پل گوگن]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ آوریل ۲۰۲۲، ساعت ۰۹:۰۴

گوگن، پل
Paul Gauguin
زادروز پاریس ۱۸۴۸م
درگذشت ۱۹۰۳م
ملیت  فرانسوی
شغل و تخصص اصلی نقاش
مکتب پست امپرسیونیسم، سمبولیسم
آثار نقاشی مسیح زرد (۱۸۸۹؛ نگارخانه هنری آلبرایت ناکس، بوفالو ایالت نیویورک)
گروه مقاله نگارگری و مجسمه سازی جهان
پل گوگن

گوگَن، پُل (۱۸۴۸ـ۱۹۰۳)(Gauguin, Paul)

نقاش پُست‌امپرسیونیست[۱] فرانسوی. از نقاشی امپرسیونیستی[۲] و توجه اصلی آن به بازنمایی تغییرات دایمیِ اشیا، مناظر، و رنگ‌ها فراتر رفت، و سَبْکی با مایه‌های غلیظ سمبولیستی[۳] و تزیینی را پروراند، که استفادۀ احساسی از رنگ‌های ناب، مشخصۀ آن بود. درپی دستیابی به تجربه‌ای بی‌واسطه‌تر و ژرف‌تر از زندگی، به جزایر اقیانوس آرام جنوبی[۴] رفت و بسیاری از ممتازترین آثارش را در آن‌جا پدید آورد. نقاشی مسیح زرد[۵] (۱۸۸۹؛ نگارخانۀ هنری آلبرایت ناکس، بوفالو[۶]، ایالت نیویورک)، و کشتی‌گرفتن یعقوب با فرشته[۷] (گلاسگو) ازجمله آثار گزیدۀ اوست.

گوگَن در پاریس به‌دنیا آمد، و کودکی‌اش را در پرو گذراند. نخست دلال سهام بود، و سپس در ۱۸۸۳ کار نقاشی را تمام‌وقت پی ‌گرفت. چندی با امپرسیونیست‌ها همکاری داشت، و در چهار نمایشگاه آخر آنان (۱۸۸۰ـ۱۸۸۶) شرکت کرد. از ۱۸۸۶ تا ۱۸۹۱، بیشتر در دهکدۀ پونتاون[۸] در برتانی[۹] به‌سر برد و کارش را بر شیوۀ جدید خود، ترکیب‌گرایی[۱۰]، متمرکز ساخت که بر استفاده از رنگ‌های گویا و پرمایه، و خط ـ کناره‌[۱۱]های بارز در اطراف بخش‌هایی از رنگ تخت، مبتنی بود. با‌ تأثیر از سمبولیسم، مضامینی را برمی‌گزید که بازتابندۀ علاقه‌اش به باورهای فرهنگ‌های دیگر بودند. از ۱۸۸۷ تا ۱۸۸۸ مدت کوتاهی به مارتینیک[۱۲]، پاناما، رفت، و در ۱۸۸۸ دو ماهِ پُردردسر را با ونسان ون‌گوگ[۱۳] در آرل[۱۴]، پرووانس[۱۵]، گذراند. از ۱۸۹۱ تا ۱۸۹۳ و از ۱۸۹۵ تا ۱۹۰۱ در تاهیتی[۱۶]، و از ۱۹۰۱ در جزایر مارکیز[۱۷] به‌سر برد و همان‌جا درگذشت.

در تاهیتی مشهورترین مجموعه آثارش با نام از کجا می‌آییم؟ چه کاره‌ایم؟ به کجا می‌رویم؟[۱۸] (۱۸۹۷؛ موزۀ هنرهای زیبا بوستون[۱۹]) را خلق کرد. گوگن بازتاب جهان مدرن را در گریز از تمدن صنعتی یافت، لیکن میراث بزرگی که برای نقاشی مدرن برجا گذاشت، ماهیت نوینی بود که به رنگ بخشید. شرح زندگی‌اش در نامه‌ها، یادداشت‌های روزانه، و قطعات شاعرانه‌ای از زندگی‌نامۀ خودنوشت‌ وی با نام نوآ ـ نوآ[۲۰] به روشنی درج شده است. تابلوهای اسب سفید[۲۱] (لوور[۲۲]سواران در ساحل دریا[۲۳] (مجموعۀ نیارخوس[۲۴])، و چندین نقاشی از گروه‌پیکره‌های مردم تاهیتی نشان‌دهندۀ علاقۀ عمیق او به سادگی بنیادین طراحی است، که با «آزادی بی‌مانندی» در رنگ‌آمیزی درآمیخته باشد. نقش اشیا هم پدید آورد، ازجمله تابلوینقش اشیا و گراوور ژاپنی[۲۵] (۱۸۸۹، موزۀ هنرهای معاصر تهران).

 


  1. post-Impressionist
  2. Impressionist
  3. symbolist
  4. South Pacific
  5. The Yellow Christ
  6. Albright-Knox Arts Gallery, Buffalo
  7. Jacob Wrestling with the Angel
  8. Pont Aven
  9. Brittany
  10. Synthetism
  11. outline
  12. Martinique
  13. Vincent van Gogh
  14. Arles
  15. Provence
  16. Tahiti
  17. Marquesas Islands
  18. ?Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going
  19. Museum of Fine Art, Boston
  20. Noa-Noa
  21. The White Horse
  22. Louvre
  23. Riders on the Shore
  24. Niarchos Collection
  25. Nature Morte à Estampe Japonaise
تابلوي مسيح زرد، اثر پل گوگن