اعاده: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(جایگزینی متن - '\\1' به '<!--1')
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
اِعاده
اِعاده


(یا: اعادۀ معدوم؛ به‌معنای بازگردانیدن چیزی که نابود شده است) در اصطلاح متکلمان، اعاده دربرابر «اِبداء» و به دو معنا است: ۱. ‌آفرینش دیگربارِ موجودات یا خلق دوبارۀ ممکنات. متکلمان معتقدند اوّلاً، به‌دلیل عدم امتناع عقلی، ثانیاً، به‌سبب توانایی خدا بر ممکنات، ثالثاً، به‌دلیل تصریح قرآن (یس، ۷۸ـ۸۱؛ روم، ۲۷) به امکان پیدایشِ جهانِ دیگر، اعاده ممکن خواهد بود؛ ۲. گردآوری پاره‌های جسم پس از پراکندگی آن‌ها و دمیدن حیات در آن (← [[آکل_و_ماکول،_شبهه|آکل و مأکول، شبهه]]). اعاده به این معنا، اعادۀ مثل معدوم است. اعادۀ عین معدوم به دلایل «تَخَیُّل عدم در وجود» و «امتناع بازگشت زمان» و نیز به‌دلیل پاسخ خداوند به ابراهیم درباب چگونگی زنده‌کردن مردگان (بقره، ۲۶۰) ممکن نیست. هر دو تفسیر در میان اشاعره، معتزله و امامیه مدافعانی دارد. حکمای الهی و اکثر امامیه از تفسیر دوم دفاع کرده‌اند.
(یا: اعادۀ معدوم؛ به معنای بازگردانیدن چیزی که نابود شده است) در اصطلاح متکلمان، اعاده در برابر «اِبداء» و به دو معنا است: ۱. ‌آفرینش دیگربارِ موجودات یا خلق دوبارۀ ممکنات. متکلمان معتقدند اولاً، به دلیل عدم امتناع عقلی، ثانیاً، به سبب توانایی خدا بر ممکنات، ثالثاً، به دلیل تصریح [[قرآن]] ([[یس، سوره|یس]]، ۷۸ـ۸۱؛ [[روم، سوره|روم]]، ۲۷) به امکان پیدایشِ جهانِ دیگر، اعاده ممکن خواهد بود؛ ۲. گردآوری پاره‌های جسم پس از پراکندگی آن‌ها و دمیدن حیات در آن (← [[آکل_و_ماکول،_شبهه|آکل و مأکول، شبهه]]). اعاده به این معنا، اعادۀ مثل معدوم است. اعادۀ عین معدوم به دلایل «تَخَیُّل عدم در وجود» و «امتناع بازگشت زمان» و نیز به‌دلیل پاسخ خداوند به ابراهیم درباب چگونگی زنده‌کردن مردگان ([[بقره، سوره|بقره]]، ۲۶۰) ممکن نیست. هر دو تفسیر در میان [[اشاعره]]، [[معتزله]] و [[امامیه]] مدافعانی دارد. حکمای الهی و اکثر امامیه از تفسیر دوم دفاع کرده‌اند.


<br/> <!--11388000-->
<br /> <!--11388000-->


[[Category:فلسفه ، منطق و کلام]] [[Category:کلام – مفاهیم و اصطلاحات]]
[[Category:فلسفه ، منطق و کلام]]  
[[Category:کلام – مفاهیم و اصطلاحات]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ ژوئن ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۳۷

اِعاده

(یا: اعادۀ معدوم؛ به معنای بازگردانیدن چیزی که نابود شده است) در اصطلاح متکلمان، اعاده در برابر «اِبداء» و به دو معنا است: ۱. ‌آفرینش دیگربارِ موجودات یا خلق دوبارۀ ممکنات. متکلمان معتقدند اولاً، به دلیل عدم امتناع عقلی، ثانیاً، به سبب توانایی خدا بر ممکنات، ثالثاً، به دلیل تصریح قرآن (یس، ۷۸ـ۸۱؛ روم، ۲۷) به امکان پیدایشِ جهانِ دیگر، اعاده ممکن خواهد بود؛ ۲. گردآوری پاره‌های جسم پس از پراکندگی آن‌ها و دمیدن حیات در آن (← آکل و مأکول، شبهه). اعاده به این معنا، اعادۀ مثل معدوم است. اعادۀ عین معدوم به دلایل «تَخَیُّل عدم در وجود» و «امتناع بازگشت زمان» و نیز به‌دلیل پاسخ خداوند به ابراهیم درباب چگونگی زنده‌کردن مردگان (بقره، ۲۶۰) ممکن نیست. هر دو تفسیر در میان اشاعره، معتزله و امامیه مدافعانی دارد. حکمای الهی و اکثر امامیه از تفسیر دوم دفاع کرده‌اند.