آرتوین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
آرْتْوین  (Artvin)
آرْتْوین  (Artvin)


ولایت و شهری در جنوب شرقی دریای سیاه، واقع در شمال شرقی ترکیۀ کنونی. این شهر ساختاری پلکانی دارد. بلندترین نقطۀ آن ۹۰۰متر و پست‌ترین نقطه آن ۳۰۰ متر بالاتر از سطح دریا است و اختلاف دما بین دو منطقه متغیر است. اقتصاد ناحیه بر پایۀ کشاورزی و باغداری، و اخیراً تأسیسات جهانگردی، استوار است. آرتوین در روزگاران کهن کُلخیدا نام داشته و هرودوت آن‌جا را کُلخیس خوانده و متعلق به اقوام ایبری‌ـ‌گرجی و هم‌مرز سرزمین ماد دانسته است. قدمت آن به هزارۀ دوم پ‌م می‌رسد و زمانی زیر سلطۀ اورارتو و آشور بوده است. در قرن ۶‌پ‌م دولت کُلخیدا تأسیس، و در اواخر همان قرن تابع دولت هخامنشی شد. در قرن ۲پ‌م مهرداد اشکانی ششم، پادشاه پونتوس، بر آن‌جا حکم می‌راند؛ سپس رومیان بر آن‌جا مسلّط شدند و در قرن ۵م جزو قلمرو بیزانس شد. مسلمانان در ۲۴/۲۵ق آرتوین را فتح کردند و این ناحیه چند بار بین آنان و مسیحیان دست‌به‌دست و سرانجام ضمیمۀ دولت ترکان سلجوقی شد. مغول‌ها، ایلخانان، گرجیان و آق‌قویونلوها بر آن‌جا حکم راندند. در جنگ‌های ایرانیان و ترکان، زیر سلطۀ عثمانی درآمد. در ۱۸۷۹ به دولت روسیه واگذار شد، امّا پس از انقلاب روسیه به عثمانی بازپس داده شد. جمعیت آن امروزه حدود ۲۰,۰۰۰ نفر است.
----




ولایت و شهری در جنوب شرقی [[دریای سیاه]]، واقع در شمال شرقی [[ترکیه|ترکیۀ]] کنونی. این شهر ساختاری پلکانی دارد. بلندترین نقطۀ آن ۹۰۰متر و پست‌ترین نقطه آن ۳۰۰ متر بالاتر از [[سطح دریا]] است و اختلاف دما بین دو منطقه متغیر است. اقتصاد ناحیه بر پایۀ [[کشاورزی]] و باغداری، و اخیراً تأسیسات جهانگردی، استوار است. آرتوین در روزگاران کهن کُلخیدا نام داشته و [[هرودوت]] آن‌جا را کُلخیس خوانده و متعلق به اقوام ایبری‌ـ‌گرجی و هم‌مرز سرزمین ماد دانسته است. قدمت آن به هزارۀ دوم پ‌م می‌رسد و زمانی زیر سلطۀ [[اورارتو، پادشاهی|اورارتو]] و [[آشور]] بوده است. در قرن ۶‌پ‌م دولت کُلخیدا تأسیس، و در اواخر همان قرن تابع دولت [[هخامنشیان|هخامنشی]] شد. در قرن ۲پ‌م مهرداد اشکانی ششم، پادشاه [[پونتوس]]، بر آن‌جا حکم می‌راند؛ سپس رومیان بر آن‌جا مسلط شدند و در قرن ۵م جزو قلمرو [[بیزانس، امپراتوری|بیزانس]] شد. مسلمانان در ۲۴/۲۵ق آرتوین را فتح کردند و این ناحیه چند بار بین آنان و مسیحیان دست‌به‌دست و سرانجام ضمیمۀ دولت ترکان [[سلجوقیان|سلجوقی]] شد. مغول‌ها، [[ایلخانان]]، گرجیان و [[آق قویونلوها|آق‌قویونلوها]] بر آن‌جا حکم راندند. در جنگ‌های ایرانیان و ترکان، زیر سلطۀ عثمانی درآمد. در ۱۸۷۹م به دولت روسیه واگذار شد، اما پس از انقلاب روسیه به عثمانی بازپس داده شد. جمعیت آن امروزه حدود ۲۰,۰۰۰ نفر است.


 
 
 
----
[[Category:جغرافیای آسیا]] [[Category:جغرافیای انسانی سایر کشورهای آسیایی]]
[[Category:جغرافیای آسیا]] [[Category:جغرافیای انسانی سایر کشورهای آسیایی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۶ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۸:۲۲

آرْتْوین (Artvin)


ولایت و شهری در جنوب شرقی دریای سیاه، واقع در شمال شرقی ترکیۀ کنونی. این شهر ساختاری پلکانی دارد. بلندترین نقطۀ آن ۹۰۰متر و پست‌ترین نقطه آن ۳۰۰ متر بالاتر از سطح دریا است و اختلاف دما بین دو منطقه متغیر است. اقتصاد ناحیه بر پایۀ کشاورزی و باغداری، و اخیراً تأسیسات جهانگردی، استوار است. آرتوین در روزگاران کهن کُلخیدا نام داشته و هرودوت آن‌جا را کُلخیس خوانده و متعلق به اقوام ایبری‌ـ‌گرجی و هم‌مرز سرزمین ماد دانسته است. قدمت آن به هزارۀ دوم پ‌م می‌رسد و زمانی زیر سلطۀ اورارتو و آشور بوده است. در قرن ۶‌پ‌م دولت کُلخیدا تأسیس، و در اواخر همان قرن تابع دولت هخامنشی شد. در قرن ۲پ‌م مهرداد اشکانی ششم، پادشاه پونتوس، بر آن‌جا حکم می‌راند؛ سپس رومیان بر آن‌جا مسلط شدند و در قرن ۵م جزو قلمرو بیزانس شد. مسلمانان در ۲۴/۲۵ق آرتوین را فتح کردند و این ناحیه چند بار بین آنان و مسیحیان دست‌به‌دست و سرانجام ضمیمۀ دولت ترکان سلجوقی شد. مغول‌ها، ایلخانان، گرجیان و آق‌قویونلوها بر آن‌جا حکم راندند. در جنگ‌های ایرانیان و ترکان، زیر سلطۀ عثمانی درآمد. در ۱۸۷۹م به دولت روسیه واگذار شد، اما پس از انقلاب روسیه به عثمانی بازپس داده شد. جمعیت آن امروزه حدود ۲۰,۰۰۰ نفر است.