دریای عرب: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۳ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


دریای عرب  (Arabian Sea)<br>
دریای عرب  (Arabian Sea)<br>
(یا: دریای عربستان) بخش شمال غربی [[اقیانوس هند]]<ref>Indian Ocean</ref>، به وسعت ۳,۸۵۹,۰۰۰ کیلومتر مربع. هند در شرق، [[ایران]] و [[پاکستان]] در شمال، و [[عربستان، شبه جزیره|شبه‌جزیرۀ عربستان]] و [[سومالی]] در غرب آن قرار دارند. از طریق [[خلیج عدن]] به [[دریای سرخ]] و از طریق خلیج عُمان به [[خلیج فارس]] راه می‌یابد. میانگین ژرفای آن ۲,۷۳۰ متر است. مهم‌ترین رودخانه‌ای که به آن می‌ریزد، [[رود سند|رود سِند]] است، که در فلات قاره با کانیون زیردریایی بزرگی ارتباط دارد. این دریا از نظر منابع ماهی غنی است. بادهای موسمی جریان‌های سطحی آب را به حرکت درمی‌آورند. یکی از این جریان‌های هوا تودۀ موسمی نام دارد؛ این توده جریان شمال شرقی است، که در تابستان از سواحل سومالی می‌وزد و در زمستان، با جریان ضعیف‌تری، در جهت مخالف به حرکت درمی‌آید. دریای عرب به دو حوضۀ سومالی و عربی تقسیم می‌شود، که رشته‌ارتفاعات زیردریایی کارْلْسْبِرگ آن‌ها را از یکدیگر جدا می‌کند. این رشته‌ارتفاعات منطقۀ زلزله‌خیز است.
(یا: دریای عربستان) بخش شمال غربی [[اقیانوس هند]]<ref>Indian Ocean</ref>، به وسعت ۳,۸۵۹,۰۰۰ کیلومتر مربع. هند در شرق، [[ایران]] و [[پاکستان]]<ref>Pakistan</ref> در شمال، و [[عربستان، شبه جزیره|شبه‌جزیرۀ عربستان]] و [[سومالی]]<ref>Somalia</ref> در غرب آن قرار دارند. از طریق [[خلیج عدن]] به [[دریای سرخ]]<ref>Red Sea</ref> و از طریق خلیج عُمان به [[خلیج فارس]] راه می‌یابد. میانگین ژرفای آن ۲,۷۳۰ متر است. مهم‌ترین رودخانه‌ای که به آن می‌ریزد، [[رود سند|رود سِند]]<ref>Indus</ref> است، که در فلات قاره با کانیون زیردریایی بزرگی ارتباط دارد. این دریا از نظر منابع ماهی غنی است. بادهای موسمی جریان‌های سطحی آب را به حرکت درمی‌آورند. یکی از این جریان‌های هوا تودۀ موسمی نام دارد؛ این توده جریان شمال شرقی است، که در تابستان از سواحل سومالی می‌وزد و در زمستان، با جریان ضعیف‌تری، در جهت مخالف به حرکت درمی‌آید. دریای عرب به دو حوضۀ سومالی و عربی تقسیم می‌شود، که رشته‌ارتفاعات زیردریایی کارْلْسْبِرگ آن‌ها را از یکدیگر جدا می‌کند. این رشته‌ارتفاعات منطقۀ زلزله‌خیز است.
<br><!--20105600-->
<br><!--20105600-->
[[رده:جغرافیای  آسیا]]
[[رده:جغرافیای  آسیا]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۶ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۰۷

دریای عرب (Arabian Sea)
(یا: دریای عربستان) بخش شمال غربی اقیانوس هند[۱]، به وسعت ۳,۸۵۹,۰۰۰ کیلومتر مربع. هند در شرق، ایران و پاکستان[۲] در شمال، و شبه‌جزیرۀ عربستان و سومالی[۳] در غرب آن قرار دارند. از طریق خلیج عدن به دریای سرخ[۴] و از طریق خلیج عُمان به خلیج فارس راه می‌یابد. میانگین ژرفای آن ۲,۷۳۰ متر است. مهم‌ترین رودخانه‌ای که به آن می‌ریزد، رود سِند[۵] است، که در فلات قاره با کانیون زیردریایی بزرگی ارتباط دارد. این دریا از نظر منابع ماهی غنی است. بادهای موسمی جریان‌های سطحی آب را به حرکت درمی‌آورند. یکی از این جریان‌های هوا تودۀ موسمی نام دارد؛ این توده جریان شمال شرقی است، که در تابستان از سواحل سومالی می‌وزد و در زمستان، با جریان ضعیف‌تری، در جهت مخالف به حرکت درمی‌آید. دریای عرب به دو حوضۀ سومالی و عربی تقسیم می‌شود، که رشته‌ارتفاعات زیردریایی کارْلْسْبِرگ آن‌ها را از یکدیگر جدا می‌کند. این رشته‌ارتفاعات منطقۀ زلزله‌خیز است.

  1. Indian Ocean
  2. Pakistan
  3. Somalia
  4. Red Sea
  5. Indus