فلورانس: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۲۲: خط ۲۲:
| برخی بناهای مهم =کلیساهای سانتا کروچه و سانتا ماریا نوولا؛ کلیسای جامع سانتا ماریا دل‌ فیوره (1314م)  
| برخی بناهای مهم =کلیساهای سانتا کروچه و سانتا ماریا نوولا؛ کلیسای جامع سانتا ماریا دل‌ فیوره (1314م)  
| شهر ها و آبادی های مهم =  
| شهر ها و آبادی های مهم =  
}} فِلورانس (Florence)<br /> [[File:33145700-3.jpg|thumb|نمایی از شهر فلورانس و کلیسای جامع آن]](به ایتالیایی فیرِنْتْسه<ref>Firenze </ref>؛ به رومی فلورِنتیا<ref>Florentia </ref>) مرکز توسکان، در شمال ایتالیا، واقع در کرانۀ رود آرنو<ref>Arno </ref>، به فاصلۀ ۸۸کیلومتری مصب رود مزبور. ۳۵۱,۶۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۳). دارای صنایع چاپ، علوم مهندسی و تولید تجهیزات اپتیکی است؛ صنایع دستی آن عبارت'''‌'''اند از وسایل چرمی، طلا، نقره'''‌'''جات، و برودْری'''‌'''دوزی. آثار هنری و معماری آن جهانگرد بسیاری را به‌سوی خود جذب می'''‌'''کند. نوابغ سرشناس قرون وسطا و رنسانس ازجمله دانته<ref>Dante</ref> و بوکاتچو<ref>Boccaccio</ref>، نویسندگان ایتالیایی، و جوتو<ref>Giotto</ref>، لئوناردو داوینچی<ref>Leonardo da Vinci</ref>، و میکلانژ، نقاشان ایتالیایی، در این شهر زندگی می'''‌'''کردند. گنجینه'''‌'''های معماری فلورانس عبارت'''‌'''اند از پونته '''‌'''وکیو<ref>Ponte Vecchio</ref>&nbsp; (۱۳۴۵م‌)؛ کاخ'''‌'''های پیتّی<ref>Pitti </ref> و وکیو<ref>Vecchio</ref>؛ کلیساهای سانتا کروچه<ref>Sta Croce</ref> و سانتا ماریا نوولا<ref>Sta Maria Novella </ref>؛ کلیسای جامع سانتا ماریا دل'''‌''' فیوره<ref>Sta Maria del Fiore</ref> (۱۳۱۴م)؛ و نگارخانۀ اوفیتسی<ref>Uffizi</ref> که یکی از زیباترین مجموعه'''‌'''های هنری اروپا را در خود دارد. یولیوس سزار<ref>Julius Caesar</ref> در قرن ۱پ'''‌'''م فلورانس را در محل شهر اتروریایی<ref>Etruscan </ref> فایسولای<ref>Faesulae (modern Fiesole) </ref> ‌بنا کرد .گت'''‌'''ها در ۴۰۵م آن را محاصره کردند و شارلمانی<ref>Charlemagne </ref> در ‌۷۸۶م از آن دیدن کرد. در ‌۱۰۵۲م، به کنتس ماتیلدا<ref>Countess Matilda</ref>، از توسکان، (۱۰۴۶-۱۱۱۵م‌)؛ واگذار شد و از قرن‌۱۱م به‌بعد خودمختار بود. در ‌۱۱۹۸م جمهوری مستقلی شد که دوازده نفر از شهروندان آن را اداره می'''‌'''کردند و دیوارهای جدیدی به دور آن کشیده شد. در قرون ۱۳ و ۱۴ صحنۀ رویارویی گوئلف'''‌'''ها<ref>Guelphs</ref> و گیبلین'''‌'''ها<ref>Ghibellines</ref> شد. به‌رغم آن، فلورانس در قرون ۱۴ تا ۱۶ به اوج عظمت خود رسید. در قرن ۱۵ـ‌۱۸، خانوادۀ مدیچی<ref>Medici</ref> که در‌اصل بانکدار بودند، قدرت برتر به'''‌'''شمار می'''‌'''رفتند. در‌۱۷۳۷، فلورانس به ملکۀ اتریش، ماری ترز<ref>Maria Theresa</ref>، واگذار شد، که سلطۀ امپراتوری هابسبورگ ـ لورن<ref>Habsburg-Lorraine</ref> ‌برآن تا ۱۸۶۱ ادامه یافت و سپس پایتخت ایتالیا شد (۱۸۶۵-۱۸۷۰) فلورانس در جنگ جهانی دوم و سیل'''‌'''های ۱۹۶۶ آسیب جدی دید. زادگاه نویسندگانی چون دانته و ماکیاولی<ref>Machiavelli </ref>، پیکرتراشانی چون دوناتلو<ref>Donatello</ref> و گیبرتی<ref>Ghiberti </ref>، و بنیادگذار پرستاری، فلورانس نایتینگل<ref>Florence Nightingale</ref> ‌است.
}} فِلورانس (Florence)<br /> [[File:33145700-3.jpg|thumb|نمایی از شهر فلورانس و کلیسای جامع آن]](به ایتالیایی فیرِنْتْسه<ref>Firenze </ref>؛ به رومی فلورِنتیا<ref>Florentia </ref>) مرکز [[توسکان]]، در شمال [[ایتالیا]]، واقع در کرانۀ رود [[آرنو]]<ref>Arno </ref>، به فاصلۀ ۸۸کیلومتری مصب رود مزبور. ۳۵۱,۶۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۳). دارای صنایع چاپ، علوم مهندسی و تولید تجهیزات اپتیکی است؛ صنایع دستی آن عبارت'''‌'''اند از وسایل چرمی، طلا، نقره'''‌'''جات، و برودْری'''‌'''دوزی. آثار هنری و معماری آن جهانگرد بسیاری را به‌سوی خود جذب می'''‌'''کند. نوابغ سرشناس [[قرون وسطا]] و [[رنسانس]] از جمله [[دانته آلیگیری|دانته]]<ref>Dante</ref> و [[بوکاتچو، جووانی (۱۳۱۳ـ۱۳۷۵م)|بوکاتچو]]<ref>Boccaccio</ref>، نویسندگان ایتالیایی، و [[جوتو]]<ref>Giotto</ref>، [[داوینچی، لیوناردو (۱۴۵۲م ـ۱۵۱۹)|لئوناردو داوینچی]]<ref>Leonardo da Vinci</ref>، و [[میکلانژ]]، نقاشان ایتالیایی، در این شهر زندگی می'''‌'''کردند. گنجینه'''‌'''های معماری فلورانس عبارت'''‌'''اند از پونته '''‌'''وکیو<ref>Ponte Vecchio</ref>&nbsp; (۱۳۴۵م‌)؛ کاخ'''‌'''های پیتّی<ref>Pitti </ref> و وکیو<ref>Vecchio</ref>؛ کلیساهای سانتا کروچه<ref>Sta Croce</ref> و سانتا ماریا نوولا<ref>Sta Maria Novella </ref>؛ کلیسای جامع سانتا ماریا دل'''‌''' فیوره<ref>Sta Maria del Fiore</ref> (۱۳۱۴م)؛ و نگارخانۀ اوفیتسی<ref>Uffizi</ref> که یکی از زیباترین مجموعه'''‌'''های هنری اروپا را در خود دارد. یولیوس سزار<ref>Julius Caesar</ref> در قرن ۱پ'''‌'''م فلورانس را در محل شهر اتروریایی<ref>Etruscan </ref> فایسولای<ref>Faesulae (modern Fiesole) </ref> ‌بنا کرد .گت'''‌'''ها در ۴۰۵م آن را محاصره کردند و شارلمانی<ref>Charlemagne </ref> در ‌۷۸۶م از آن دیدن کرد. در ‌۱۰۵۲م، به کنتس ماتیلدا<ref>Countess Matilda</ref>، از توسکان، (۱۰۴۶-۱۱۱۵م‌)؛ واگذار شد و از قرن‌۱۱م به‌بعد خودمختار بود. در ‌۱۱۹۸م جمهوری مستقلی شد که دوازده نفر از شهروندان آن را اداره می'''‌'''کردند و دیوارهای جدیدی به دور آن کشیده شد. در قرون ۱۳ و ۱۴ صحنۀ رویارویی [[گویلف ها و گیبلین ها|گوئلف'''‌'''ها]]<ref>Guelphs</ref> و [[گیبلین ها|گیبلین'''‌'''ها]]<ref>Ghibellines</ref> شد. به‌رغم آن، فلورانس در قرون ۱۴ تا ۱۶ به اوج عظمت خود رسید. در قرن ۱۵ـ‌۱۸، خانوادۀ [[مدیچی، خاندان|مدیچی]]<ref>Medici</ref> که در‌ اصل بانکدار بودند، قدرت برتر به'''‌'''شمار می'''‌'''رفتند. در‌۱۷۳۷، فلورانس به ملکۀ اتریش، [[ماری ترز]]<ref>Maria Theresa</ref>، واگذار شد، که سلطۀ امپراتوری هابسبورگ ـ لورن<ref>Habsburg-Lorraine</ref> ‌بر آن تا ۱۸۶۱ ادامه یافت و سپس پایتخت ایتالیا شد (۱۸۶۵-۱۸۷۰) فلورانس در [[جنگ جهانی دوم]] و سیل'''‌'''های ۱۹۶۶ آسیب جدی دید. زادگاه نویسندگانی چون دانته و [[ماکیاولی، نیکولو (۱۴۶۹م ـ۱۵۲۷)|ماکیاولی]]<ref>Machiavelli </ref>، پیکرتراشانی چون [[دوناتلو]]<ref>Donatello</ref> و [[گیبرتی، لورنتسو (۱۳۷۸ـ۱۴۵۵م)|گیبرتی]]<ref>Ghiberti </ref>، و بنیادگذار پرستاری، [[نایتینگل، فلورانس (۱۸۲۰ـ۱۹۱۰)|فلورانس نایتینگل]]<ref>Florence Nightingale</ref> ‌است.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ سپتامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۸:۲۴

فلورانس
کشور ایتالیا
نام فارسی فِلورانس
نام لاتین Florence
جمعیت 351,600 نفر
موقعیت شمال یتالیا
تولیدات و صنایع مهم صنایع چاپ، علوم مهندسی و تولید تجهیزات اپتیکی
برخی بناهای مهم کلیساهای سانتا کروچه و سانتا ماریا نوولا؛ کلیسای جامع سانتا ماریا دل‌ فیوره (1314م)
استان یا ایالت توسکان

فِلورانس (Florence)

نمایی از شهر فلورانس و کلیسای جامع آن

(به ایتالیایی فیرِنْتْسه[۱]؛ به رومی فلورِنتیا[۲]) مرکز توسکان، در شمال ایتالیا، واقع در کرانۀ رود آرنو[۳]، به فاصلۀ ۸۸کیلومتری مصب رود مزبور. ۳۵۱,۶۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۳). دارای صنایع چاپ، علوم مهندسی و تولید تجهیزات اپتیکی است؛ صنایع دستی آن عبارتاند از وسایل چرمی، طلا، نقرهجات، و برودْریدوزی. آثار هنری و معماری آن جهانگرد بسیاری را به‌سوی خود جذب میکند. نوابغ سرشناس قرون وسطا و رنسانس از جمله دانته[۴] و بوکاتچو[۵]، نویسندگان ایتالیایی، و جوتو[۶]، لئوناردو داوینچی[۷]، و میکلانژ، نقاشان ایتالیایی، در این شهر زندگی میکردند. گنجینههای معماری فلورانس عبارتاند از پونته وکیو[۸]  (۱۳۴۵م‌)؛ کاخهای پیتّی[۹] و وکیو[۱۰]؛ کلیساهای سانتا کروچه[۱۱] و سانتا ماریا نوولا[۱۲]؛ کلیسای جامع سانتا ماریا دل فیوره[۱۳] (۱۳۱۴م)؛ و نگارخانۀ اوفیتسی[۱۴] که یکی از زیباترین مجموعههای هنری اروپا را در خود دارد. یولیوس سزار[۱۵] در قرن ۱پم فلورانس را در محل شهر اتروریایی[۱۶] فایسولای[۱۷] ‌بنا کرد .گتها در ۴۰۵م آن را محاصره کردند و شارلمانی[۱۸] در ‌۷۸۶م از آن دیدن کرد. در ‌۱۰۵۲م، به کنتس ماتیلدا[۱۹]، از توسکان، (۱۰۴۶-۱۱۱۵م‌)؛ واگذار شد و از قرن‌۱۱م به‌بعد خودمختار بود. در ‌۱۱۹۸م جمهوری مستقلی شد که دوازده نفر از شهروندان آن را اداره میکردند و دیوارهای جدیدی به دور آن کشیده شد. در قرون ۱۳ و ۱۴ صحنۀ رویارویی گوئلفها[۲۰] و گیبلینها[۲۱] شد. به‌رغم آن، فلورانس در قرون ۱۴ تا ۱۶ به اوج عظمت خود رسید. در قرن ۱۵ـ‌۱۸، خانوادۀ مدیچی[۲۲] که در‌ اصل بانکدار بودند، قدرت برتر بهشمار میرفتند. در‌۱۷۳۷، فلورانس به ملکۀ اتریش، ماری ترز[۲۳]، واگذار شد، که سلطۀ امپراتوری هابسبورگ ـ لورن[۲۴] ‌بر آن تا ۱۸۶۱ ادامه یافت و سپس پایتخت ایتالیا شد (۱۸۶۵-۱۸۷۰) فلورانس در جنگ جهانی دوم و سیلهای ۱۹۶۶ آسیب جدی دید. زادگاه نویسندگانی چون دانته و ماکیاولی[۲۵]، پیکرتراشانی چون دوناتلو[۲۶] و گیبرتی[۲۷]، و بنیادگذار پرستاری، فلورانس نایتینگل[۲۸] ‌است.

 


  1. Firenze
  2. Florentia
  3. Arno
  4. Dante
  5. Boccaccio
  6. Giotto
  7. Leonardo da Vinci
  8. Ponte Vecchio
  9. Pitti
  10. Vecchio
  11. Sta Croce
  12. Sta Maria Novella
  13. Sta Maria del Fiore
  14. Uffizi
  15. Julius Caesar
  16. Etruscan
  17. Faesulae (modern Fiesole)
  18. Charlemagne
  19. Countess Matilda
  20. Guelphs
  21. Ghibellines
  22. Medici
  23. Maria Theresa
  24. Habsburg-Lorraine
  25. Machiavelli
  26. Donatello
  27. Ghiberti
  28. Florence Nightingale