بسطام، شهر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۶: خط ۱۶:
| شهر ها و آبادی های مهم =  
| شهر ها و آبادی های مهم =  
}}
}}
بَسْطام، شهر<br/> واقع در استان سمنان، شهرستان شاهرود، و مرکز اداری بخش بسطام. با ارتفاع ۱,۴۲۰ متر، در منطقه‌ای کوهستانی، در&nbsp;۷.۵کیلومتری شمال شرقی شاهرود، سر راه شاهرود به آزادشهر و گنبدکاووس، در کوه‌پایۀ البرز شرقی، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل، از نظر بارندگی جزو نواحی خشک، و جمعیت آن ۷,۷۳۴ نفر است (۱۳۸۵).&nbsp;بَسطام از آبادی‌های بسیار قدیم ایران است. ساختمان آن را به بستام، فرمانروای خراسان در زمان خسروپرویز ساسانی، نسبت می‌دهند و گروهی تأسیس آن را مربوط به دورۀ پادشاهی شاپور دوم ساسانی می‌دانند. بعد از اسلام، موقعیت خوبی داشت و از شهرهای بزرگ قومس و هم‌تراز با دامغان بود. از حملۀ مغولان در امان نماند و به‌سختی آسیب دید و رفته‌رفته رو به انحطاط نهاد. بناهای تاریخی آن عبارت‌اند از مقبره و صومعۀ بایزید بسطامی (متعلق به قرن‌های ۸ تا ۱۳ق)، ویرانه‌های مسجد سلجوقی (۵۱۴ق)، مسجد جمعۀ بسطام، و بقعۀ امامزاده محمد.<br/> <!--12261900-->
بَسْطام، شهر<br/> واقع در [[سمنان، استان|استان سمنان]]، [[شاهرود، شهرستان|شهرستان شاهرود]]، و مرکز اداری بخش بسطام. با ارتفاع ۱,۴۲۰ متر، در منطقه‌ای کوهستانی، در ۷.۵کیلومتری شمال شرقی شاهرود، سر راه شاهرود به آزادشهر و گنبدکاووس، در کوه‌پایۀ البرز شرقی، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل، از نظر بارندگی جزو نواحی خشک، و جمعیت آن 8,609نفر است (۱۳9۵ش).  
 
 
'''تاریخچه'''
 
بَسطام از آبادی‌های بسیار قدیم ایران است. ساختمان آن را به بستام، فرمانروای خراسان در زمان [[خسروپرویز]] ساسانی، نسبت می‌دهند و گروهی تأسیس آن را مربوط به دورۀ پادشاهی [[شاپور ساسانی دوم|شاپور دوم ساسانی]] می‌دانند. بعد از اسلام، موقعیت خوبی داشت و از شهرهای بزرگ [[قومس، ناحیه قدیم|قومس]] و هم‌تراز با [[دامغان، شهرستان|دامغان]] بود. از حملۀ مغولان در امان نماند و به‌سختی آسیب دید و رفته‌رفته رو به انحطاط نهاد. بناهای تاریخی آن عبارت‌اند از مقبره و صومعۀ بایزید بسطامی (متعلق به قرن‌های ۸ تا ۱۳ق)، ویرانه‌های مسجد سلجوقی (۵۱۴ق)، مسجد جمعۀ بسطام، و بقعۀ امامزاده محمد.
----
 
 
 
 
<br /> <!--12261900-->


[[Category:جغرافیای ایران]] [[Category:سمنان]]
[[Category:جغرافیای ایران]] [[Category:سمنان]]

نسخهٔ ‏۱۷ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۲۹

بسطام، شهر
کشور پرونده:Flag of Iran.svg ایران
استان سمنان
شهرستان شاهرود
جمعیت ۷,۷۳۴ نفر(۱۳۸۵ش)
موقعیت ۷.۵کیلومتری شمال شرقی شاهرود، سر راه شاهرود به آزادشهر و گنبدکاووس، در کوه‌پایۀ البرز شرقی
نوع اقلیم معتدل
ارتفاع از سطح دریا ۱,۴۲۰ متر
برخی بناهای مهم مقبره بایزید بسطامی (متعلق به قرن‌های ۸ تا ۱۳ق) - ویرانه‌های مسجد سلجوقی (۵۱۴ق) - مسجد جمعۀ بسطام - بقعۀ امامزاده محمد

بَسْطام، شهر
واقع در استان سمنان، شهرستان شاهرود، و مرکز اداری بخش بسطام. با ارتفاع ۱,۴۲۰ متر، در منطقه‌ای کوهستانی، در ۷.۵کیلومتری شمال شرقی شاهرود، سر راه شاهرود به آزادشهر و گنبدکاووس، در کوه‌پایۀ البرز شرقی، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل، از نظر بارندگی جزو نواحی خشک، و جمعیت آن 8,609نفر است (۱۳9۵ش).


تاریخچه

بَسطام از آبادی‌های بسیار قدیم ایران است. ساختمان آن را به بستام، فرمانروای خراسان در زمان خسروپرویز ساسانی، نسبت می‌دهند و گروهی تأسیس آن را مربوط به دورۀ پادشاهی شاپور دوم ساسانی می‌دانند. بعد از اسلام، موقعیت خوبی داشت و از شهرهای بزرگ قومس و هم‌تراز با دامغان بود. از حملۀ مغولان در امان نماند و به‌سختی آسیب دید و رفته‌رفته رو به انحطاط نهاد. بناهای تاریخی آن عبارت‌اند از مقبره و صومعۀ بایزید بسطامی (متعلق به قرن‌های ۸ تا ۱۳ق)، ویرانه‌های مسجد سلجوقی (۵۱۴ق)، مسجد جمعۀ بسطام، و بقعۀ امامزاده محمد.