لایپزیگ: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴: خط ۴:
[[File:37045400.jpg|thumb|نمايي از شهر لايپزيگ]]
[[File:37045400.jpg|thumb|نمايي از شهر لايپزيگ]]


شهر مهم تجاری و صنعتی در غرب ساکس<ref>Saxony</ref>، در آلمان، کنار رود وایسه الستر<ref>Weisse Elster  
شهر مهم تجاری و صنعتی در غرب [[ساکس]]<ref>Saxony</ref>، در [[آلمان]]، کنار رود وایسه الستر<ref>Weisse Elster  


</ref> (ریزابۀ رود الب<ref>River Elbe </ref>)، در ۱۴۵کیلومتری جنوب غربی برلین، با ۴۷۸,۲۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۵). صنایع آن عبارت‌اند از چاپ، انتشارات، و تولید فلز، کالاهای چرمی، کاغذ، و آلات موسیقی. این شهر میزبان نمایشگا‌ه‌‌های متعدد، ازجمله نمایشگاه‌های مهم صنعتی و کتاب است. همچنین مرکز کارهای هنری، فرهنگی، و آموزشی است و دانشگاه آن در ۱۴۰۹م تأسیس شد. استخراج لیگنیت (زغال قهوه‌ا‌‌ی) و تولید مواد شیمیایی از زمان وحدت دوبارۀ آلمان شرقی و غربی، در آن به‌شدت کاهش یافته است. نخستین‌بار در ۱۰۱۵م از لایپزیگ نام برده شد و اهمیت تجاری آن به‌منزلۀ چهارراه مسیرهای قدیمی تجاری، به‌ویژه جادۀ هلوگ<ref>Hellweg </ref> به‌سمت غرب تا اِسِن<ref>Essen </ref> و کلن<ref>Cologne</ref>، افزایش یافت. در ۱۱۶۵م از امتیاز برگزاری بازارهای مکاره برخوردار شد، که هنوز هم ادامه دارد. این شهر صحنۀ میدان‌های جنگ سی‌ساله<ref> Thirty Years’ War </ref> (۱۶۱۸ـ۱۶۴۸)، جنگ هفت‌ساله<ref>Seven Years’ War</ref> (۱۷۵۶ـ۱۷۶۳)، و جنگ‌های ناپلئونی<ref> Napoleonic Wars</ref> (۱۸۱۲ـ۱۸۱۳) بود. در نبرد ملت‌ها<ref> The Battle of the Nations</ref>، که در ۱۸۱۳ در نزدیکی لایپزیگ روی‌ داد، شکست ناپلئون بناپارت رقم خورد. نیروهای بریتانیایی طی جنگ جهانی اول و در نبرد سوم<ref> Battle of the Somme</ref> (۱۹۱۶) این شهر را محاصره کردند و تا ۱۹۱۸ آن را در تصرف خود داشتند. این شهر قدیمی و بناهای تاریخی آن در جنگ جهانی دوم و به‌‌ویژه بین ۱۹۴۳ و ۱۹۴۵ به‌شدت آسیب دید. بازسازی و نوسازی آن در دهۀ ۱۹۹۰ آغاز شد تا نمای شهر بهتر شود.
</ref> (ریزابۀ [[رود الب]]<ref>River Elbe </ref>)، در ۱۴۵ کیلومتری جنوب غربی [[برلین]]، با ۴۷۸,۲۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۵). صنایع آن عبارت‌اند از چاپ، انتشارات، و تولید فلز، کالاهای چرمی، کاغذ، و آلات موسیقی. این شهر میزبان نمایشگا‌ه‌‌های متعدد، ازجمله نمایشگاه‌های مهم صنعتی و کتاب است. همچنین مرکز کارهای هنری، فرهنگی، و آموزشی است و دانشگاه آن در ۱۴۰۹م تأسیس شد. استخراج [[لیگنیت]] (زغال قهوه‌ا‌‌ی) و تولید مواد شیمیایی از زمان وحدت دوبارۀ آلمان شرقی و غربی، در آن به‌شدت کاهش یافته است. نخستین‌بار در ۱۰۱۵م از لایپزیگ نام برده شد و اهمیت تجاری آن به‌منزلۀ چهارراه مسیرهای قدیمی تجاری، به‌ویژه جادۀ هلوگ<ref>Hellweg </ref> به‌سمت غرب تا اِسِن<ref>Essen </ref> و [[کلن]]<ref>Cologne</ref>، افزایش یافت. در ۱۱۶۵م از امتیاز برگزاری بازارهای مکاره برخوردار شد، که هنوز هم ادامه دارد. این شهر صحنۀ میدان‌های [[جنگ سی ساله|جنگ سی‌ساله]]<ref> Thirty Years’ War </ref> (۱۶۱۸ـ۱۶۴۸)، [[جنگ هفت ساله|جنگ هفت‌ساله]]<ref>Seven Years’ War</ref> (۱۷۵۶ـ۱۷۶۳)، و جنگ‌های ناپلئونی<ref> Napoleonic Wars</ref> (۱۸۱۲ـ۱۸۱۳) بود. در نبرد ملت‌ها<ref> The Battle of the Nations</ref>، که در ۱۸۱۳ در نزدیکی لایپزیگ روی‌ داد، شکست [[ناپلیون بناپارت|ناپلئون بناپارت]] رقم خورد. نیروهای بریتانیایی طی [[جنگ جهانی اول]] و در [[نبرد سوم]]<ref> Battle of the Somme</ref> (۱۹۱۶) این شهر را محاصره کردند و تا ۱۹۱۸ آن را در تصرف خود داشتند. این شهر قدیمی و بناهای تاریخی آن در جنگ جهانی دوم و به‌‌ویژه بین ۱۹۴۳ و ۱۹۴۵ به‌شدت آسیب دید. بازسازی و نوسازی آن در دهۀ ۱۹۹۰ آغاز شد تا نمای شهر بهتر شود.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ ‏۹ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۴۵

لایْپْزیگ (Leipzig)

نمايي از شهر لايپزيگ

شهر مهم تجاری و صنعتی در غرب ساکس[۱]، در آلمان، کنار رود وایسه الستر[۲] (ریزابۀ رود الب[۳])، در ۱۴۵ کیلومتری جنوب غربی برلین، با ۴۷۸,۲۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۵). صنایع آن عبارت‌اند از چاپ، انتشارات، و تولید فلز، کالاهای چرمی، کاغذ، و آلات موسیقی. این شهر میزبان نمایشگا‌ه‌‌های متعدد، ازجمله نمایشگاه‌های مهم صنعتی و کتاب است. همچنین مرکز کارهای هنری، فرهنگی، و آموزشی است و دانشگاه آن در ۱۴۰۹م تأسیس شد. استخراج لیگنیت (زغال قهوه‌ا‌‌ی) و تولید مواد شیمیایی از زمان وحدت دوبارۀ آلمان شرقی و غربی، در آن به‌شدت کاهش یافته است. نخستین‌بار در ۱۰۱۵م از لایپزیگ نام برده شد و اهمیت تجاری آن به‌منزلۀ چهارراه مسیرهای قدیمی تجاری، به‌ویژه جادۀ هلوگ[۴] به‌سمت غرب تا اِسِن[۵] و کلن[۶]، افزایش یافت. در ۱۱۶۵م از امتیاز برگزاری بازارهای مکاره برخوردار شد، که هنوز هم ادامه دارد. این شهر صحنۀ میدان‌های جنگ سی‌ساله[۷] (۱۶۱۸ـ۱۶۴۸)، جنگ هفت‌ساله[۸] (۱۷۵۶ـ۱۷۶۳)، و جنگ‌های ناپلئونی[۹] (۱۸۱۲ـ۱۸۱۳) بود. در نبرد ملت‌ها[۱۰]، که در ۱۸۱۳ در نزدیکی لایپزیگ روی‌ داد، شکست ناپلئون بناپارت رقم خورد. نیروهای بریتانیایی طی جنگ جهانی اول و در نبرد سوم[۱۱] (۱۹۱۶) این شهر را محاصره کردند و تا ۱۹۱۸ آن را در تصرف خود داشتند. این شهر قدیمی و بناهای تاریخی آن در جنگ جهانی دوم و به‌‌ویژه بین ۱۹۴۳ و ۱۹۴۵ به‌شدت آسیب دید. بازسازی و نوسازی آن در دهۀ ۱۹۹۰ آغاز شد تا نمای شهر بهتر شود.

 


  1. Saxony
  2. Weisse Elster
  3. River Elbe
  4. Hellweg
  5. Essen
  6. Cologne
  7. Thirty Years’ War
  8. Seven Years’ War
  9. Napoleonic Wars
  10. The Battle of the Nations
  11. Battle of the Somme