اربیتال اتمی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


اُرْبیتال اَتُمی (orbital atomic)<br/> ناحیۀ اطراف هستۀ اتم (یا در مولکول، در اطراف چند هسته) که در آن احتمال حضور الکترون وجود دارد. بنا به نظریۀ کوانتوم<ref>quantum theory</ref>، موقعیت الکترون نامعین است و ممکن است در هر جا یافت شود. به هر حال، احتمال حضور الکترون در بعضی جاها نسبت به جاهای دیگر بیشتر است و این امر الگوی احتمال اربیتالی را شکل می‌دهد. هر اتم یا مولکول اربیتال‌های بی‌شماری دارد که هر کدام اندازه و شکل ثابتی دارند. یک اربیتال با سه عدد مشخص می‌شود که اعداد کوانتومی<ref>quantum numbers</ref>&nbsp;نامیده می‌شوند. این اعداد انرژی، و بنابراین اندازه، گشتاور زاویه‌اي<ref>angular momentum</ref>، و نیز شکل، و جهت اربیتال را نشان می‌دهند. هر اربیتال ممکن است با یک یا دو الکترون، اگر اسپین<ref>spin</ref>های آن‌ها در جهت‌های مخالف هم ردیف شوند، اشغال شود.
اُرْبیتال اَتُمی (orbital atomic)<br /> ناحیۀ اطراف هستۀ اتم (یا در [[مولکول]]، در اطراف چند هسته) که در آن احتمال حضور [[الکترون]] وجود دارد. بنا به [[نظریه کوانتومی|نظریۀ کوانتوم]]<ref>quantum theory</ref>، موقعیت الکترون نامعین است و ممکن است در هر جا یافت شود. به هر حال، احتمال حضور الکترون در بعضی جاها نسبت به جاهای دیگر بیشتر است و این امر الگوی احتمال اربیتالی را شکل می‌دهد. هر اتم یا مولکول اربیتال‌های بی‌شماری دارد که هر کدام اندازه و شکل ثابتی دارند. یک اربیتال با سه عدد مشخص می‌شود که اعداد کوانتومی<ref>quantum numbers</ref> نامیده می‌شوند. این اعداد انرژی، و بنابراین اندازه، گشتاور زاویه‌ای<ref>angular momentum</ref>، و نیز شکل، و جهت اربیتال را نشان می‌دهند. هر اربیتال ممکن است با یک یا دو الکترون، اگر [[اسپین]]<ref>spin</ref>های آن‌ها در جهت‌های مخالف هم ردیف شوند، اشغال شود.


&nbsp;
<br />


----
----


[[Category:فیزیک و مکانیک]] [[Category:مفاهیم و اصطلاحات، عناصر و فراورده ها]]
[[Category:فیزیک و مکانیک]]  
[[Category:مفاهیم و اصطلاحات، عناصر و فراورده ها]]
<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۱ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۵۳

اُرْبیتال اَتُمی (orbital atomic)
ناحیۀ اطراف هستۀ اتم (یا در مولکول، در اطراف چند هسته) که در آن احتمال حضور الکترون وجود دارد. بنا به نظریۀ کوانتوم[۱]، موقعیت الکترون نامعین است و ممکن است در هر جا یافت شود. به هر حال، احتمال حضور الکترون در بعضی جاها نسبت به جاهای دیگر بیشتر است و این امر الگوی احتمال اربیتالی را شکل می‌دهد. هر اتم یا مولکول اربیتال‌های بی‌شماری دارد که هر کدام اندازه و شکل ثابتی دارند. یک اربیتال با سه عدد مشخص می‌شود که اعداد کوانتومی[۲] نامیده می‌شوند. این اعداد انرژی، و بنابراین اندازه، گشتاور زاویه‌ای[۳]، و نیز شکل، و جهت اربیتال را نشان می‌دهند. هر اربیتال ممکن است با یک یا دو الکترون، اگر اسپین[۴]های آن‌ها در جهت‌های مخالف هم ردیف شوند، اشغال شود.



  1. quantum theory
  2. quantum numbers
  3. angular momentum
  4. spin