اسیدوز: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲: خط ۲:
اَسیدوز (acidosis)
اَسیدوز (acidosis)


در پزشکی، حالتی که در آن، بدن اسیدهای غیرطبیعی ایجاد می‌کند یا ذخیرۀ قلیایی خون کم می‌شود. شکل خفیف اسیدوز گاه در کودکانی دیده می‌شود که تب شدید دارند. علایم آن عبارت‌اند از استفراغ، تشنگی، بی‌قراری، و سستی<ref>lassitude</ref>. اسیدوز با یافتن کتون‌ها<ref>ketones  
در پزشکی، حالتی که در آن، بدن اسیدهای غیرطبیعی ایجاد می‌کند یا ذخیرۀ قلیایی خون کم می‌شود. شکل خفیف اسیدوز گاه در کودکانی دیده می‌شود که تب شدید دارند. علایم آن عبارت‌اند از [[استفراغ]]، تشنگی، بی‌قراری، و سستی<ref>lassitude</ref>. اسیدوز با یافتن [[کتون|کتون‌]]<nowiki/>ها<ref>ketones  
 
</ref> در ادرار شناسایی می‌شود و معمولاً ناشی از سوخت‌وساز<ref>metabolism </ref> ناقص چربی‌هاست که بر اثر عدم درمان یا درمان ناقص دیابت (بیماری قند)، گرسنگی، استفراغ مداوم، و در مراحل پایانی، نارسایی کلیوی ایجاد می‌شود. هدف نهایی درمان اسیدوز، معالجه بیماری زمینه‌ای است. لازم است به بیماران دیابتی [[انسولین]] تزریق کرد، در غیر این صورت بیمار احتمالاً دچار [[اغما]]<ref>coma </ref> می‌شود که ممکن است مرگبار باشد. درمان سایر علل اسیدوز تجویز ترکیبات قلیایی است. این ترکیبات را می‌شود به‌صورت خوراکی تجویز کرد. در بیماران بی‌هوش یا دچار استفراغ مداوم، تزریق وریدی<ref>intravenous infusion</ref> صورت می‌گیرد. برای حصول اطمینان از اصلاح حالت اسیدوز، مصرف مقادیر کافیِ مایعات ضروری است.
</ref> در ادرار شناسایی می‌شود و معمولاً ناشی از سوخت‌وساز<ref>metabolism </ref> ناقص چربی‌هاست که بر اثر عدم درمان یا درمان ناقص دیابت (بیماری قند)، گرسنگی، استفراغ مداوم، و در مراحل پایانی، نارسایی کلیوی ایجاد می‌شود. هدف نهایی درمان اسیدوز، معالجه بیماری زمینه‌ای است. لازم است به بیماران دیابتی انسولین تزریق کرد، در غیر این صورت بیمار احتمالاً دچار اغما<ref>coma </ref> می‌شود که ممکن است مرگبار باشد. درمان سایر علل اسیدوز تجویز ترکیبات قلیایی است. این ترکیبات را می‌شود به‌صورت خوراکی تجویز کرد. در بیماران بی‌هوش یا دچار استفراغ مداوم، تزریق وریدی<ref>intravenous infusion</ref> صورت می‌گیرد. برای حصول اطمینان از اصلاح حالت اسیدوز، مصرف مقادیر کافیِ مایعات ضروری است.


&nbsp;
&nbsp;
خط ۱۰: خط ۹:
----
----


[[Category:پزشکی]] [[Category:سایر عوارض، بیماری ها و تخصص های پزشکی]]
[[Category:پزشکی]]  
[[Category:سایر عوارض، بیماری ها و تخصص های پزشکی]]
<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ مهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۲:۱۹

اَسیدوز (acidosis)

در پزشکی، حالتی که در آن، بدن اسیدهای غیرطبیعی ایجاد می‌کند یا ذخیرۀ قلیایی خون کم می‌شود. شکل خفیف اسیدوز گاه در کودکانی دیده می‌شود که تب شدید دارند. علایم آن عبارت‌اند از استفراغ، تشنگی، بی‌قراری، و سستی[۱]. اسیدوز با یافتن کتون‌ها[۲] در ادرار شناسایی می‌شود و معمولاً ناشی از سوخت‌وساز[۳] ناقص چربی‌هاست که بر اثر عدم درمان یا درمان ناقص دیابت (بیماری قند)، گرسنگی، استفراغ مداوم، و در مراحل پایانی، نارسایی کلیوی ایجاد می‌شود. هدف نهایی درمان اسیدوز، معالجه بیماری زمینه‌ای است. لازم است به بیماران دیابتی انسولین تزریق کرد، در غیر این صورت بیمار احتمالاً دچار اغما[۴] می‌شود که ممکن است مرگبار باشد. درمان سایر علل اسیدوز تجویز ترکیبات قلیایی است. این ترکیبات را می‌شود به‌صورت خوراکی تجویز کرد. در بیماران بی‌هوش یا دچار استفراغ مداوم، تزریق وریدی[۵] صورت می‌گیرد. برای حصول اطمینان از اصلاح حالت اسیدوز، مصرف مقادیر کافیِ مایعات ضروری است.

 


  1. lassitude
  2. ketones
  3. metabolism
  4. coma
  5. intravenous infusion