مسجد وکیل: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲۲: خط ۲۲:
[[File:38284200.jpg|thumb|مسجد وَکيل]]
[[File:38284200.jpg|thumb|مسجد وَکيل]]


مسجدی زیبا در شیراز. در منابع مختلف از ابنیۀ دورۀ [[کریم خان زند|کریم‌خان زند]] خوانده‌ شده است؛ اما محراب مورخ ۱۰۴۴ق در این مسجد، از احتمال وجود مسجدی قدیمی‌تر از دورۀ صفوی در این محل حکایت دارد. تزیینات کاشی‌کاری فعلیِ بنا متعلق به دورۀ قاجار است؛ احتمالاً این مسجد در دورۀ کریم‌خان تزیین کاشی نداشته، و یا تزیینات آن کاملاً ازبین رفته‌اند. بنای مسجد در طول زمان بارها آسیب دید، و مرمت شد. این مسجد صحن مربع‌شکل وسیعی دارد، که فضاهای مسجد در پیرامون آن قرار گرفته‌اند. وجود دو ایوان بزرگ و مرتفع در میانۀ دو ضلع شمالی و جنوبیِ صحن، بر محور قبله تأکید می‌کند. این دو ایوان و نماهای پیرامون صحن، مزین به تزیینات کاشی‌کاری‌اند. شبستان بزرگی با ستون‌های سنگی حجاری‌شده در پشت ضلع جنوبی صحن، و شبستان کوچک‌تری در جبهۀ شرقی صحن قرار دارد. ورود به مسجد از ضلع شمالی و در امتداد محور قبله صورت می‌پذیرد، و دهلیزهای منشعب از هشتیِ ورودی، شخص را از طرفین ایوانِ شمالی به صحن مسجد وارد می‌کنند.
مسجدی زیبا در [[شیراز، شهر|شیراز]]. در منابع مختلف از ابنیۀ دورۀ [[کریم خان زند|کریم‌خان زند]] خوانده‌ شده است؛ اما محراب مورخ ۱۰۴۴ق در این مسجد، از احتمال وجود مسجدی قدیمی‌تر از دورۀ [[صفویه|صفوی]] در این محل حکایت دارد. تزیینات کاشی‌کاری فعلیِ بنا متعلق به دورۀ [[قاجاریه، سلسله|قاجار]] است؛ احتمالاً این مسجد در دورۀ کریم‌خان تزیین کاشی نداشته، و یا تزیینات آن کاملاً ازبین رفته‌اند. بنای مسجد در طول زمان بارها آسیب دید، و مرمت شد. این مسجد صحن مربع‌شکل وسیعی دارد، که فضاهای مسجد در پیرامون آن قرار گرفته‌اند. وجود دو ایوان بزرگ و مرتفع در میانۀ دو ضلع شمالی و جنوبیِ صحن، بر محور قبله تأکید می‌کند. این دو ایوان و نماهای پیرامون صحن، مزین به تزیینات کاشی‌کاری‌اند. شبستان بزرگی با ستون‌های سنگی حجاری‌شده در پشت ضلع جنوبی صحن، و شبستان کوچک‌تری در جبهۀ شرقی صحن قرار دارد. ورود به مسجد از ضلع شمالی و در امتداد محور قبله صورت می‌پذیرد، و دهلیزهای منشعب از هشتیِ ورودی، شخص را از طرفین ایوانِ شمالی به صحن مسجد وارد می‌کنند.


<br /> <!--38284200-->
<br /> <!--38284200-->

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۶ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۰۵


مسجد وَکیل (شیراز)
نام فارسی مسجد وَکیل (شیراز)
کشور ایران
استان فارس
موقعیت شیراز
کاربری مسجد
مشخصات معماری دو ایوان بزرگ و مرتفع در میانۀ دو ضلع شمالی و جنوبیِ صحن
زمان ساخت دورۀ کریم‌خان زند (یا شاید صفویه)

مسجد وَکیل (شیراز)

مسجد وَکيل

مسجدی زیبا در شیراز. در منابع مختلف از ابنیۀ دورۀ کریم‌خان زند خوانده‌ شده است؛ اما محراب مورخ ۱۰۴۴ق در این مسجد، از احتمال وجود مسجدی قدیمی‌تر از دورۀ صفوی در این محل حکایت دارد. تزیینات کاشی‌کاری فعلیِ بنا متعلق به دورۀ قاجار است؛ احتمالاً این مسجد در دورۀ کریم‌خان تزیین کاشی نداشته، و یا تزیینات آن کاملاً ازبین رفته‌اند. بنای مسجد در طول زمان بارها آسیب دید، و مرمت شد. این مسجد صحن مربع‌شکل وسیعی دارد، که فضاهای مسجد در پیرامون آن قرار گرفته‌اند. وجود دو ایوان بزرگ و مرتفع در میانۀ دو ضلع شمالی و جنوبیِ صحن، بر محور قبله تأکید می‌کند. این دو ایوان و نماهای پیرامون صحن، مزین به تزیینات کاشی‌کاری‌اند. شبستان بزرگی با ستون‌های سنگی حجاری‌شده در پشت ضلع جنوبی صحن، و شبستان کوچک‌تری در جبهۀ شرقی صحن قرار دارد. ورود به مسجد از ضلع شمالی و در امتداد محور قبله صورت می‌پذیرد، و دهلیزهای منشعب از هشتیِ ورودی، شخص را از طرفین ایوانِ شمالی به صحن مسجد وارد می‌کنند.