اسپنسر جونز، هارولد (۱۸۹۰ـ۱۹۶۰): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۱: خط ۳۱:
}}اخترشناس انگلیسی. اختلافْ‌منظر<ref>parallax</ref> خورشیدی را با استفاده از رصد سیارک<ref>asteroid  
}}اخترشناس انگلیسی. اختلافْ‌منظر<ref>parallax</ref> خورشیدی را با استفاده از رصد سیارک<ref>asteroid  
</ref> اِروس<ref>Eros  
</ref> اِروس<ref>Eros  
</ref> تعیین کرد. همچنین، سرعت چرخش زمین و حرکت‌های خورشید، ماه، و سیاره‌ها را بررسی کرد. در ۱۹۴۳ لقب سِر دریافت کرد. در لندن زاده شد و در کیمبریج درس خواند. از ۱۹۱۳ تا ۱۹۲۳، در رصدخانۀ سلطنتی<ref>Royal Observatory </ref> گرینویچ کار می‌کرد. از ۱۹۲۳ تا ۱۹۳۳، اخترشناسِ سلطنتی در دماغۀ امید نیک<ref>Cape of Good Hope </ref> افریقای جنوبی بود. در اواخر دوران خدمتش، از ۱۹۳۳ تا ۱۹۵۵، دهمین اخترشناس سلطنتی بریتانیا شد. هنگامی‌که در دماغۀ امید نیک بود، فهرستی منتشر ساخت که دربردارندۀ سرعت‌های شعاعی<ref>radial velocities </ref> ستاره‌های جنوبی بود. او مدارهای شماری از ستاره‌های دوتایی طیفی<ref>spectroscopic binary </ref> را محاسبه کرد و ثابت ابیراهی<ref>constant of aberration</ref> را از راه طیف‌بینی به‌دست آورد. در ۱۹۲۵، مجموعۀ مفصلی از طیف‌های نواختری<ref> nova </ref> را تعیین و توصیف کرد که در صورت فلکی<ref>Constellation</ref> سه پایۀ نقّاش<ref> Pictor </ref> پدیدار شده بود. او ثابت کرد که اُفت‌وخیزهای طول‌های رصدشدۀ خورشید، ماه، و سیاره‌ها از ویژگی حرکت آن‌ها نیست، بلکه ناشی از اُفت و خیزهایی است که در سرعت زاویه‌ای<ref>angular velocity </ref> چرخش زمین رُخ می‌دهد. همچنین، خاصیت مغناطیسی و پخ‌شدگی<ref>oblateness</ref> زمین را، که به‌موجب آن قطر استوایی‌<ref> equatorial diameter</ref> بیشتر از قطر قطبی است، بررسی، و جرم ماه را برآورد کرد.
</ref> تعیین کرد. همچنین، سرعت چرخش زمین و حرکت‌های [[خورشید]]، ماه، و سیاره‌ها را بررسی کرد. در ۱۹۴۳ لقب سِر دریافت کرد. در [[لندن (انگلستان)|لندن]] زاده شد و در [[دانشگاه کیمبریج|کیمبریج]] درس خواند. از ۱۹۱۳ تا ۱۹۲۳، در رصدخانۀ سلطنتی<ref>Royal Observatory </ref> گرینویچ کار می‌کرد. از ۱۹۲۳ تا ۱۹۳۳، اخترشناسِ سلطنتی در [[امید نیک، دماغه|دماغۀ امید نیک]]<ref>Cape of Good Hope </ref> افریقای جنوبی بود. در اواخر دوران خدمتش، از ۱۹۳۳ تا ۱۹۵۵، دهمین اخترشناس سلطنتی بریتانیا شد. هنگامی‌که در دماغۀ امید نیک بود، فهرستی منتشر ساخت که دربردارندۀ سرعت‌های شعاعی<ref>radial velocities </ref> ستاره‌های جنوبی بود. او مدارهای شماری از ستاره‌های دوتایی طیفی<ref>spectroscopic binary </ref> را محاسبه کرد و ثابت ابیراهی<ref>constant of aberration</ref> را از راه طیف‌بینی به‌دست آورد. در ۱۹۲۵، مجموعۀ مفصلی از طیف‌های نواختری<ref> nova </ref> را تعیین و توصیف کرد که در [[صورت فلکی]]<ref>Constellation</ref> سه پایۀ نقّاش<ref> Pictor </ref> پدیدار شده بود. او ثابت کرد که اُفت‌وخیزهای طول‌های رصدشدۀ خورشید، ماه، و سیاره‌ها از ویژگی حرکت آن‌ها نیست، بلکه ناشی از اُفت و خیزهایی است که در سرعت زاویه‌ای<ref>angular velocity </ref> چرخش زمین رُخ می‌دهد. همچنین، خاصیت مغناطیسی و پخ‌شدگی<ref>oblateness</ref> زمین را، که به‌موجب آن قطر استوایی‌<ref> equatorial diameter</ref> بیشتر از قطر قطبی است، بررسی، و جرم ماه را برآورد کرد.


&nbsp;
&nbsp;
خط ۳۷: خط ۳۷:
----
----


[[Category:اخترشناسی]] [[Category:(اخترشناسی)اشخاص و آثار]]
[[Category:اخترشناسی]]  
[[Category:(اخترشناسی)اشخاص و آثار]]
<references />

نسخهٔ ‏۲۰ آوریل ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۵۷

اِسْپِنْسِر جونز، هارولد (۱۸۹۰ـ۱۹۶۰)(Spencer Jones, Harold)

هارولد اسپنسر جونز
Harold Spencer Jones
زادروز ۱۸۹۰م
درگذشت ۱۹۶۰م
ملیت انگلیسی
تحصیلات و محل تحصیل کیمبریج
شغل و تخصص اصلی اخترشناس
گروه مقاله اخترشناسی

اخترشناس انگلیسی. اختلافْ‌منظر[۱] خورشیدی را با استفاده از رصد سیارک[۲] اِروس[۳] تعیین کرد. همچنین، سرعت چرخش زمین و حرکت‌های خورشید، ماه، و سیاره‌ها را بررسی کرد. در ۱۹۴۳ لقب سِر دریافت کرد. در لندن زاده شد و در کیمبریج درس خواند. از ۱۹۱۳ تا ۱۹۲۳، در رصدخانۀ سلطنتی[۴] گرینویچ کار می‌کرد. از ۱۹۲۳ تا ۱۹۳۳، اخترشناسِ سلطنتی در دماغۀ امید نیک[۵] افریقای جنوبی بود. در اواخر دوران خدمتش، از ۱۹۳۳ تا ۱۹۵۵، دهمین اخترشناس سلطنتی بریتانیا شد. هنگامی‌که در دماغۀ امید نیک بود، فهرستی منتشر ساخت که دربردارندۀ سرعت‌های شعاعی[۶] ستاره‌های جنوبی بود. او مدارهای شماری از ستاره‌های دوتایی طیفی[۷] را محاسبه کرد و ثابت ابیراهی[۸] را از راه طیف‌بینی به‌دست آورد. در ۱۹۲۵، مجموعۀ مفصلی از طیف‌های نواختری[۹] را تعیین و توصیف کرد که در صورت فلکی[۱۰] سه پایۀ نقّاش[۱۱] پدیدار شده بود. او ثابت کرد که اُفت‌وخیزهای طول‌های رصدشدۀ خورشید، ماه، و سیاره‌ها از ویژگی حرکت آن‌ها نیست، بلکه ناشی از اُفت و خیزهایی است که در سرعت زاویه‌ای[۱۲] چرخش زمین رُخ می‌دهد. همچنین، خاصیت مغناطیسی و پخ‌شدگی[۱۳] زمین را، که به‌موجب آن قطر استوایی‌[۱۴] بیشتر از قطر قطبی است، بررسی، و جرم ماه را برآورد کرد.

 


  1. parallax
  2. asteroid
  3. Eros
  4. Royal Observatory
  5. Cape of Good Hope
  6. radial velocities
  7. spectroscopic binary
  8. constant of aberration
  9. nova
  10. Constellation
  11. Pictor
  12. angular velocity
  13. oblateness
  14. equatorial diameter