خردگرایی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲: خط ۲:
خِرَدگِرایی (معماری) rationalism  
خِرَدگِرایی (معماری) rationalism  


جنبشی در ایتالیا که در دهۀ ۱۹۲۰ در واکنش به افراط‌های فتوریسم<ref>Futurism</ref> پاگرفت. این جنبش را گروپو <ref>۷Gtuppo</ref> رهبری می‌کرد ـ گروهی نه‌چندان منسجم از معماران ایتالیا به سرپرستیِ جوزپّه ترّانی<ref>Giuseppe Terragni</ref>. هدف رهیافت خردگرایانۀ این گروه، احیای حس جرم و حجم در معماری مدرن<ref>Modern</ref> بود که به سبکی شسته‌رُفته و بی‌پیرایه منجر شد. آثار ترانی در کاسا دل فاشّو<ref>Casa Del Fascio</ref>، کومو<ref>Como </ref> (۱۹۳۲ـ۱۹۳۶)، نمونه‌هایی از این دست‌اند. کار این جنبش، به سبب همکاری با فاشیسم<ref>Fascism</ref>، بسیار آسیب ‌پذیرفت، اما در دهۀ ۱۹۶۰، گروه نیویورک فایو<ref>New York Five </ref>، به‌ویژه پیتر آیزنمن<ref> Peter Eisenman</ref>، آن را بازنگری کردند. در ایتالیا نیز ارزیابی مجددی از این سبک صورت گرفت که در کارهای نوخردگرایانۀ آلدو روسّی<ref>Aldo Rossi</ref> و جورجو گراسّی<ref>Giorgio Grassi</ref> به اوج خود رسید.
جنبشی در [[ایتالیا]] که در دهۀ ۱۹۲۰ در واکنش به افراط‌های [[فتوریسم]]<ref>Futurism</ref> پاگرفت. این جنبش را گروپو <ref>۷Gtuppo</ref> رهبری می‌کرد ـ گروهی نه‌چندان منسجم از معماران ایتالیا به سرپرستیِ [[ترانی، جوزپه (۱۹۰۴ـ۱۹۴۲)|جوزپّه ترّانی]]<ref>Giuseppe Terragni</ref>. هدف رهیافت خردگرایانۀ این گروه، احیای حس جرم و حجم در معماری مدرن<ref>Modern</ref> بود که به سبکی شسته‌رُفته و بی‌پیرایه منجر شد. آثار ترانی در کاسا دل فاشّو<ref>Casa Del Fascio</ref>، کومو<ref>Como </ref> (۱۹۳۲ـ۱۹۳۶)، نمونه‌هایی از این دست‌اند. کار این جنبش، به سبب همکاری با فاشیسم<ref>Fascism</ref>، بسیار آسیب ‌پذیرفت، اما در دهۀ ۱۹۶۰، گروه نیویورک فایو<ref>New York Five </ref>، به‌ویژه [[آیزنمن، پیتر (۱۹۳۲)|پیتر آیزنمن]]<ref> Peter Eisenman</ref>، آن را بازنگری کردند. در ایتالیا نیز ارزیابی مجددی از این سبک صورت گرفت که در کارهای نوخردگرایانۀ [[روسی، آلدو (۱۹۳۱ـ۱۹۹۷)|آلدو روسّی]]<ref>Aldo Rossi</ref> و جورجو گراسّی<ref>Giorgio Grassi</ref> به اوج خود رسید.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۲۸

خِرَدگِرایی (معماری) rationalism

جنبشی در ایتالیا که در دهۀ ۱۹۲۰ در واکنش به افراط‌های فتوریسم[۱] پاگرفت. این جنبش را گروپو [۲] رهبری می‌کرد ـ گروهی نه‌چندان منسجم از معماران ایتالیا به سرپرستیِ جوزپّه ترّانی[۳]. هدف رهیافت خردگرایانۀ این گروه، احیای حس جرم و حجم در معماری مدرن[۴] بود که به سبکی شسته‌رُفته و بی‌پیرایه منجر شد. آثار ترانی در کاسا دل فاشّو[۵]، کومو[۶] (۱۹۳۲ـ۱۹۳۶)، نمونه‌هایی از این دست‌اند. کار این جنبش، به سبب همکاری با فاشیسم[۷]، بسیار آسیب ‌پذیرفت، اما در دهۀ ۱۹۶۰، گروه نیویورک فایو[۸]، به‌ویژه پیتر آیزنمن[۹]، آن را بازنگری کردند. در ایتالیا نیز ارزیابی مجددی از این سبک صورت گرفت که در کارهای نوخردگرایانۀ آلدو روسّی[۱۰] و جورجو گراسّی[۱۱] به اوج خود رسید.

 



  1. Futurism
  2. ۷Gtuppo
  3. Giuseppe Terragni
  4. Modern
  5. Casa Del Fascio
  6. Como
  7. Fascism
  8. New York Five
  9. Peter Eisenman
  10. Aldo Rossi
  11. Giorgio Grassi