کلایپدا: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۴: خط ۴:
(نام سابق: مِمِل<ref>Memel
(نام سابق: مِمِل<ref>Memel


</ref>) بندر اصلی [[لیتوانی]]<ref>Lithuania</ref>، در ساحل [[بالتیک، دریای|بالتیک]]<ref>Baltic</ref> در مصب رود دِیْن<ref>River Dane </ref>، با ۲۰۶هزار نفر جمعیت (۱۹۹۱). در ۲۹۰کیلومتری شمال غربی [[ویلنیوس]]<ref>Vilnius </ref> واقع شده است. صنایع آن عبارت‌اند از کشتی‌سازی، ماهیگیری و ذوب آهن. تجارت الوار و غلات نیز رواج دارد. در ۱۲۵۲م، [[توتونی، شهسواران|شهسواران توتونی]]<ref>Teutonic Knights </ref>، کلایپدا را در محل‌ قلعه‌ای محلی به نام مِمِلبورگ<ref>Memelburg </ref> بنا کردند؛ این بندر اندکی بعد به [[اتحادیه هانسایی|اتحادیۀ هانسایی]]<ref>Hanseatic League </ref> پیوست و بارها بین [[سوید|سوئد]]<ref>Sweden</ref>، [[روسیه]]<ref>Russia</ref>، و [[پروس]]<ref>Prussia</ref>/[[آلمان]]<ref>Germany</ref> دست به دست شد. از ۱۹۲۳ بخشی از لیتوانی مستقل، و پس از دورۀ اشغالگری آلمانی‌ها (۱۹۳۹ـ ۱۹۴۵)، بخشی از جمهوری شوروی لیتوانی<ref>Soviet Republic of Lithuania</ref> (۱۹۴۵ـ۱۹۹۱) شد. کلایپدا و منطقۀ پیرامون آن از ۱۶۳۵ تا پایان [[جنگ جهانی اول]]<ref>World War I</ref> بخشی از [[پروس شرقی]]<ref> East Prussia</ref> بود؛ چون اقلیت لیتوانیایی بسیاری داشت، برطبق [[پیمان ورسای]]<ref> Treaty of Versailles </ref> به لیتوانی واگذار شد (۱۹۲۳). کلایپدا پایانۀ خط لولۀ مهم ولگا ـ اورال<ref>Volga-Urals</ref> و نیز محل صادر کردن نفت است.
</ref>) بندر اصلی [[لیتوانی]]<ref>Lithuania</ref>، در ساحل [[بالتیک، دریای|بالتیک]]<ref>Baltic</ref> در مصب رود دِیْن<ref>River Dane </ref>، با ۲۰۶هزار نفر جمعیت (۱۹۹۱م). در ۲۹۰کیلومتری شمال غربی [[ویلنیوس]]<ref>Vilnius </ref> واقع شده است. صنایع آن عبارت‌اند از کشتی‌سازی، ماهیگیری و ذوب آهن. تجارت الوار و غلات نیز رواج دارد. در ۱۲۵۲م، [[توتونی، شهسواران|شهسواران توتونی]]<ref>Teutonic Knights </ref>، کلایپدا را در محل‌ قلعه‌ای محلی به نام مِمِلبورگ<ref>Memelburg </ref> بنا کردند؛ این بندر اندکی بعد به [[اتحادیه هانسایی|اتحادیۀ هانسایی]]<ref>Hanseatic League </ref> پیوست و بارها بین [[سوئد]]<ref>Sweden</ref>، [[روسیه]]<ref>Russia</ref>، و [[پروس]]<ref>Prussia</ref>/[[آلمان]]<ref>Germany</ref> دست به دست شد. از ۱۹۲۳م بخشی از لیتوانی مستقل، و پس از دورۀ اشغالگری آلمانی‌ها (۱۹۳۹ـ ۱۹۴۵م)، بخشی از جمهوری شوروی لیتوانی<ref>Soviet Republic of Lithuania</ref> (۱۹۴۵ـ۱۹۹۱م) شد. کلایپدا و منطقۀ پیرامون آن از ۱۶۳۵م تا پایان [[جنگ جهانی اول]]<ref>World War I</ref> بخشی از [[پروس شرقی]]<ref> East Prussia</ref> بود؛ چون اقلیت لیتوانیایی بسیاری داشت، برطبق [[پیمان ورسای]]<ref> Treaty of Versailles </ref> به لیتوانی واگذار شد (۱۹۲۳م). کلایپدا پایانۀ خط لولۀ مهم ولگا ـ اورال<ref>Volga-Urals</ref> و نیز محل صادر کردن نفت است.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۳ نوامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۵۳

کِلایْپِدا (Klaipeda)

(نام سابق: مِمِل[۱]) بندر اصلی لیتوانی[۲]، در ساحل بالتیک[۳] در مصب رود دِیْن[۴]، با ۲۰۶هزار نفر جمعیت (۱۹۹۱م). در ۲۹۰کیلومتری شمال غربی ویلنیوس[۵] واقع شده است. صنایع آن عبارت‌اند از کشتی‌سازی، ماهیگیری و ذوب آهن. تجارت الوار و غلات نیز رواج دارد. در ۱۲۵۲م، شهسواران توتونی[۶]، کلایپدا را در محل‌ قلعه‌ای محلی به نام مِمِلبورگ[۷] بنا کردند؛ این بندر اندکی بعد به اتحادیۀ هانسایی[۸] پیوست و بارها بین سوئد[۹]، روسیه[۱۰]، و پروس[۱۱]/آلمان[۱۲] دست به دست شد. از ۱۹۲۳م بخشی از لیتوانی مستقل، و پس از دورۀ اشغالگری آلمانی‌ها (۱۹۳۹ـ ۱۹۴۵م)، بخشی از جمهوری شوروی لیتوانی[۱۳] (۱۹۴۵ـ۱۹۹۱م) شد. کلایپدا و منطقۀ پیرامون آن از ۱۶۳۵م تا پایان جنگ جهانی اول[۱۴] بخشی از پروس شرقی[۱۵] بود؛ چون اقلیت لیتوانیایی بسیاری داشت، برطبق پیمان ورسای[۱۶] به لیتوانی واگذار شد (۱۹۲۳م). کلایپدا پایانۀ خط لولۀ مهم ولگا ـ اورال[۱۷] و نیز محل صادر کردن نفت است.

 


  1. Memel
  2. Lithuania
  3. Baltic
  4. River Dane
  5. Vilnius
  6. Teutonic Knights
  7. Memelburg
  8. Hanseatic League
  9. Sweden
  10. Russia
  11. Prussia
  12. Germany
  13. Soviet Republic of Lithuania
  14. World War I
  15. East Prussia
  16. Treaty of Versailles
  17. Volga-Urals