امولسیون‌کننده‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۰۰:۰۷ توسط Mohammadi2 (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
زردۀ تخم‌مرغ از منابع مهم تامین امولسیفایرهای غذایی
زردۀ تخم‌مرغ از منابع مهم تامین امولسیفایرها

امولسیون‌کننده‌ها (Emulsifiers)

(یا: امولسیفایرها) موادی که از طریق کاستن از سرعت واکنش‌های شیمیایی باعث پایداری یک امولسیون می‌شوند. این مواد برای ایجاد حالت یکنواختی در سیستم‌های غذاییِ متشکل از آب و روغن استفاده می‌شوند. امولسیفایرها ساختار گلوتن را تقویت کرده و باعث نگه‌داری بهتر گاز در شبکۀ گلوتن می‌شوند.

آمولسیفایرها از یک بخش آب‌دوست و یک بخش چربی‌دوست تشکیل شده‌اند که وضعیت یا مقدار این چربی‌دوستی و آب‌دوستی تحت عنوان توازن میان قسمت آب‌دوست و چربی‌دوست با HLB مشخص می‌شود و میزان آن معمولا بین صفر تا 20 است. این ترکیبات به دو دستۀ یونی و غیریونی تقسیم می‌شوند. گروه یونی شامل سه نوع کاتیونی، آنیونی و آمفوتری می‌شود که نوع آنیونی در محیط بازی و کاتیونی در محیط اسیدی و آمفوتری در پهاش[۱] بالاتر یا پایین‌تر از نقطۀ ایزوالکتریک[۲] خود فعال هستند.


مواد غذایی حاوی امولسیون

بستنی، مارگارین، سس سالاد و بسیاری از سس‌های خامه‌ای دیگر در ماده‌های مرکب پایدار با افزودن امولسیفایرها نگه‌داری می‌شوند. این مواد افزودنی همچنین به طور گسترده‌ای در غذاهای دیگر مانند کرۀ بادام زمینی و شکلات استفاده می‌شوند. لسیتین موجود در زردۀ تخم مرغ یکی از قوی‌ترین و قدیمی‌ترین انواع امولسیفایر مشتق شده از حیوان است که برای تثبیت روغن در امولسیون‌های آب استفاده می‌شود؛ به عنوان مثال در سس مایونز و هولوندایی[۳].

امولسیفایرهای معمولی مورد استفاده در تولید مواد غذایی مدرن عبارتند از: خردل، سوییت و لسیتین تخم مرغ، مونو[۴] و دی گلیسیرید[۵]، پلی سوربات 80[۶]، کاراژین[۷]، آدامس گوار[۸] و روغن کلزا





  1. PH
  2. Isoelectric point
  3. Hollandaise sauce
  4. Monoglyceride
  5. Diglyceride‎
  6. Polysorbate 80
  7. Carrageenan
  8. Guar