بلژیک و هلند، معماری
بلژیک و هلند، معماری (Belgian and Dutch Architecture)
![](/images/thumb/5/50/12302000.jpg/300px-12302000.jpg)
بلژیک کنونی در ۱۸۳۰ از کشور پادشاهی هلند، جدا شد؛ کشور پادشاهی هلند در ۱۸۱۵ تأسیس شده بود. پیش از این تاریخ، هر دو کشور بخشی از امپراتوریهای بزرگتر بودند، و از جنوب از معماری فرانسه و از شرق از معماری آلمان تأثیر گرفتند. هر دو کشور در قرون وسطا ثروتمند شدند، اما بناهای تاریخی آنها، بهویژه بلژیک، در دورههای جنگ بهشدت آسیب دید.
معماری اولیه و رمانسک (رومیوار[۱]). اگرچه هر دو کشور در قلمرو امپراتوری روم بودند، بنای رومی درخور توجّهی در آنها نمانده است. در این کشورها مسیحیت دیر پاگرفت، کلیسای اوتونی[۲] سن گرترود[۳] در نیولز[۴] (۱۰۴۶م) قدیمیترین یادمان مهم تاریخی هلند است.
معماری گوتیک[۵]. سبک گوتیک از فرانسه وارد شد و شواهد آن در جبهۀ شرقی بازسازیشدۀ کلیسای جامع تورنه[۶] (۱۲۴۲م) تجلی یافته است. بناهای اصلی باقیمانده بهسبک گوتیک در بلژیک عبارتاند از کلیساهای جامع آنتورپ[۷]، بروژ[۸]، بروکسل، گِنت[۹]، لووَن[۱۰]، مالین[۱۱]، و ایپر[۱۲]؛ عمارتهای شهرداری در شهرهای بروژ، بروکسل، گِنت، لووَن، و اودنارد[۱۳]؛ کلیسای نوتردام دو سابلون[۱۴] در بروکسل؛ و کلیسای دانشگاهی در اوئی[۱۵]. بناهای مهم گوتیک در هلند عبارتاند از کلیساهای جامع دوردرخت[۱۶]، هارلم[۱۷]، و اوترخت[۱۸]؛ و عمارتهای شهرداری در شهرهای میدلبورگ[۱۹] و وِره[۲۰].
معماری رنسانس[۲۱]. جنبش رنسانس از ایتالیا به بلژیک و سپس به هلند
![](/images/thumb/9/96/12302000-1.jpg/300px-12302000-1.jpg)
رسید. نمونههای این سبک در خانههای جلوسنتوری[۲۲]در سرتاسر دو کشور، نیز در بناهای عمومی، تجسم یافتهاند.
معماری باروک[۲۳]. معماری باروک که در همۀ کشورهای کاتولیکمذهب اروپا طرفداران بسیار داشت، نزد هلندیها که پس از گرویدن به مذهب پروتستان[۲۴] در نهضت اصلاح دینی[۲۵]، همۀ پیرایهها را از کلیساهای خود برچیدند، چندان محبوب نبود. اما در بلژیک کاتولیکمذهب، در ساختن کلیساهای جدید و نیز در تزیین داخل کلیساهای قدیمی با منبر[۲۶]ها، غرفههای اعتراف[۲۷]، و پردههای محرابی نیز تکاپوی بسیاری درگرفت.
معماری قرون ۱۹ و ۲۰. ساختمان بورس[۲۸] بروکسل (۱۸۷۴) نمونۀ معماری فرانسوی آن دوره است. کاخ دادگستری[۲۹] در بروکسل (۱۸۶۶ـ۱۸۸۳) بهسبک احیای باروک[۳۰] ساخته شده است؛ ایستگاه راهآهن آمستردام (۱۸۸۹ کار کوئیپرس[۳۱])، و بنای عظیم و باشکوه کاخ صلح[۳۲] در لاهه (تکمیل در ۱۹۱۳) نمونههاییاند از دورهای که بلافاصله پس از آن، هلند به جنبش آرنووُ[۳۳]، بهویژه به آثار ویکتور هورتا[۳۴] و هنری وان دِ ولده[۳۵] تمایل یافت. هر دو کشور، در اوایل قرن ۲۰، به جنبش مدرن[۳۶] در معماری گرایش بسیاری یافتند.
- ↑ Romanesque
- ↑ Ottonian
- ↑ St Gertrude
- ↑ Nivelles
- ↑ Gothic
- ↑ Tournai
- ↑ Antwerp
- ↑ Bruges
- ↑ Ghent
- ↑ Louvain
- ↑ Malines
- ↑ Ypres
- ↑ Oudenaarde
- ↑ Notre-Dame du Sablon
- ↑ Huy
- ↑ Dordrecht
- ↑ Haarlem
- ↑ Utrecht
- ↑ Middelburg
- ↑ Veere
- ↑ Renaissance
- ↑ gabled house fronts
- ↑ baroque
- ↑ Protestant
- ↑ Reformation
- ↑ Pulpit
- ↑ Confessionals
- ↑ Bourse
- ↑ Palais de Justice
- ↑ baroque revival
- ↑ Cuypers
- ↑ Palace of Peace
- ↑ art nouveau
- ↑ Victor Horta
- ↑ Henri van der Velde
- ↑ Modern Movement