آرگلاندر، فریدریش (۱۷۹۹ـ ۱۸۷۵): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


آرْگِلانْدِر، فِریدْریش (۱۷۹۹ـ‌۱۸۷۵)(Argelander, Friedrich){{جعبه زندگینامه
آرْگِلانْدِر، فِریدْریش (۱۷۹۹ـ‌۱۸۷۵م)(Argelander, Friedrich){{جعبه زندگینامه
|عنوان =فریدریش آرگلاندر
|عنوان =فریدریش آرگلاندر
|نام =Friedrich Argelander
|نام =Friedrich Argelander
خط ۱۹: خط ۱۹:
|سمت =استاد و سرپرست رصدخانه دانشگاه هلسینکی
|سمت =استاد و سرپرست رصدخانه دانشگاه هلسینکی
|جوایز و افتخارات =
|جوایز و افتخارات =
|آثار =فهرست نامه ای با نام نقشه برداری بن (شامل ۳۲۴,۱۹۸ ستاره نیمکره شمالی)
|آثار =فهرست نامه ای با نام نقشه برداری بن (شامل ۳۲۴,۱۹۸ ستاره نیمکره شمالی) - اخترسنجی نوین
|خویشاوندان سرشناس =
|خویشاوندان سرشناس =
|گروه مقاله =اخترشناسی
|گروه مقاله =اخترشناسی
خط ۲۷: خط ۲۷:
|پست تخصصی =
|پست تخصصی =
|باشگاه =
|باشگاه =
}}اخترشناس پروسی. فهرست‌نامه‌ای شامل ۳۲۴,۱۹۸ ستارۀ نیمکرۀ شمالی، موسوم به ''نقشه‌برداری بُن''<ref>Bonner Durchmusterung/Bonn Survey</ref>، تهیه کرد (۱۸۵۹ـ۱۸۶۲). در ۱۸۴۳، روش «برآورد مرحله‌ای<ref>estimation by steps</ref>» را برای تعیین قدر ستاره<ref>stellar magnitude</ref>&nbsp;با چشم غیرمسلح در اثرش، با عنوان ''اخترسنجی نوین'' عرضه کرد. در ''مِمِل''<ref>Memel</ref>&nbsp;واقع در پروس شرقی<ref>East Prussia</ref>&nbsp;(کلایپدا<ref>Klaipeda</ref>ی کنونی، در لیتوانی) زاده شد. در کونیگسبرگ<ref>Königsberg</ref>&nbsp;زیرنظر فریدریش بسل<ref>Friedrich Bessel</ref>، اخترشناس آلمانی، درس خواند. در ۱۸۲۳ به فنلاند رفت و تا آتش‌گرفتن رصدخانۀ ابو<ref>Abo (Turku)</ref>&nbsp;(در تورکو، ۱۸۲۷)، رصدگرِ اخترشناس ‌بود. سپس استاد و سرپرست رصدخانۀ دانشگاه هلسینکی<ref>University of Helsinki</ref>&nbsp;شد. در ۱۸۳۶، در بُن به مقام استادی رسید و رصدخانۀ جدیدی در این شهر تأسیس کرد. در ابو حرکت خاص بیش از ۵هزار ستاره را بررسی، و دقیق‌ترین فهرست‌نامۀ آن زمان را در این‌باره منتشر کرد. سپس، با بررسی حرکت خورشید در کیهان تحقیقات ۱۷۸۳ ویلیام هرشل<ref>William Herschel</ref>&nbsp;را که در انگلستان انجام داده بود دنبال، و تأیید کرد. او با بسط‌ مطالعات بِسِل دربارۀ ستارگان آسمان شمالی ''نقشه‌برداری بُن''&nbsp;را منتشر کرد. این مجموعه که موقعیت و درخشش نزدیک به ۳۲۴,۱۹۸ ستاره را فهرست کرده است،‌آخرین فهرست‌نامۀ بزرگی است که بدون بهره‌گیری از فنون عکاسی تهیه شد و به‌قدری ارزشمند بود که در ۱۹۵۰ آن را تجدید چاپ کردند.
}}اخترشناس پروسی. فهرست‌نامه‌ای شامل ۳۲۴,۱۹۸ ستارۀ نیمکرۀ شمالی، موسوم به ''نقشه‌برداری بُن''<ref>''Bonner Durchmusterung/Bonn Survey''</ref>، تهیه کرد (۱۸۵۹ـ۱۸۶۲م). در ۱۸۴۳م، روش «برآورد مرحله‌ای<ref>estimation by steps</ref>» را برای تعیین قدر ستاره<ref>stellar magnitude</ref> با چشم غیرمسلح در اثرش، با عنوان ''اخترسنجی نوین'' عرضه کرد. در ''مِمِل''<ref>Memel</ref> واقع در [[پروس شرقی]]<ref>East Prussia</ref> ([[کلایپدا]]<ref>Klaipeda</ref>ی کنونی، در [[لیتوانی]]) زاده شد. در کونیگسبرگ<ref>Königsberg</ref> زیرنظر [[بسل، فریدریش (۱۷۸۴ـ۱۸۴۶)|فریدریش بسل]]<ref>Friedrich Bessel</ref>، اخترشناس آلمانی، درس خواند. در ۱۸۲۳م به [[فنلاند]] رفت و تا آتش‌گرفتن رصدخانۀ ابو<ref>Abo (Turku)</ref> (در [[تورکو]]، ۱۸۲۷م)، رصدگرِ اخترشناس ‌بود. سپس استاد و سرپرست رصدخانۀ دانشگاه [[هلسینکی]]<ref>University of Helsinki</ref> شد. در ۱۸۳۶م، در بُن به مقام استادی رسید و رصدخانۀ جدیدی در این شهر تأسیس کرد. در ابو حرکت خاص بیش از ۵هزار ستاره را بررسی، و دقیق‌ترین فهرست‌نامۀ آن زمان را در این‌باره منتشر کرد. سپس، با بررسی حرکت خورشید در کیهان تحقیقات ۱۷۸۳م [[هرشل، ویلیام (۱۷۳۸ـ۱۸۲۲)|ویلیام هرشل]]<ref>William Herschel</ref> را که در [[انگلستان]] انجام داده بود دنبال، و تأیید کرد. او با بسط‌ مطالعات بِسِل دربارۀ ستارگان آسمان شمالی ''نقشه‌برداری بُن'' را منتشر کرد. این مجموعه که موقعیت و درخشش نزدیک به ۳۲۴,۱۹۸ ستاره را فهرست کرده است،‌ آخرین فهرست‌نامۀ بزرگی است که بدون بهره‌گیری از فنون عکاسی تهیه شد و به قدری ارزشمند بود که در ۱۹۵۰ آن را تجدید چاپ کردند.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۲۵

آرْگِلانْدِر، فِریدْریش (۱۷۹۹ـ‌۱۸۷۵م)(Argelander, Friedrich)

فریدریش آرگلاندر
Friedrich Argelander
زادروز ممل، پروس شرقی ۱۷۹۹م
درگذشت ۱۸۷۵م
ملیت پروسی
تحصیلات و محل تحصیل دانشگاه کونیگسبرگ
شغل و تخصص اصلی اخترشناس
آثار فهرست نامه ای با نام نقشه برداری بن (شامل ۳۲۴,۱۹۸ ستاره نیمکره شمالی) - اخترسنجی نوین
گروه مقاله اخترشناسی

اخترشناس پروسی. فهرست‌نامه‌ای شامل ۳۲۴,۱۹۸ ستارۀ نیمکرۀ شمالی، موسوم به نقشه‌برداری بُن[۱]، تهیه کرد (۱۸۵۹ـ۱۸۶۲م). در ۱۸۴۳م، روش «برآورد مرحله‌ای[۲]» را برای تعیین قدر ستاره[۳] با چشم غیرمسلح در اثرش، با عنوان اخترسنجی نوین عرضه کرد. در مِمِل[۴] واقع در پروس شرقی[۵] (کلایپدا[۶]ی کنونی، در لیتوانی) زاده شد. در کونیگسبرگ[۷] زیرنظر فریدریش بسل[۸]، اخترشناس آلمانی، درس خواند. در ۱۸۲۳م به فنلاند رفت و تا آتش‌گرفتن رصدخانۀ ابو[۹] (در تورکو، ۱۸۲۷م)، رصدگرِ اخترشناس ‌بود. سپس استاد و سرپرست رصدخانۀ دانشگاه هلسینکی[۱۰] شد. در ۱۸۳۶م، در بُن به مقام استادی رسید و رصدخانۀ جدیدی در این شهر تأسیس کرد. در ابو حرکت خاص بیش از ۵هزار ستاره را بررسی، و دقیق‌ترین فهرست‌نامۀ آن زمان را در این‌باره منتشر کرد. سپس، با بررسی حرکت خورشید در کیهان تحقیقات ۱۷۸۳م ویلیام هرشل[۱۱] را که در انگلستان انجام داده بود دنبال، و تأیید کرد. او با بسط‌ مطالعات بِسِل دربارۀ ستارگان آسمان شمالی نقشه‌برداری بُن را منتشر کرد. این مجموعه که موقعیت و درخشش نزدیک به ۳۲۴,۱۹۸ ستاره را فهرست کرده است،‌ آخرین فهرست‌نامۀ بزرگی است که بدون بهره‌گیری از فنون عکاسی تهیه شد و به قدری ارزشمند بود که در ۱۹۵۰ آن را تجدید چاپ کردند.

 


  1. Bonner Durchmusterung/Bonn Survey
  2. estimation by steps
  3. stellar magnitude
  4. Memel
  5. East Prussia
  6. Klaipeda
  7. Königsberg
  8. Friedrich Bessel
  9. Abo (Turku)
  10. University of Helsinki
  11. William Herschel