محمد بیگلری پور

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
محمد بیگلری‌پور
زادروز تهران 1324ش
درگذشت تهران 27 دی 1391ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل آهنگ‌سازی و رهبری ارکستر- انگلستان  
شغل و تخصص اصلی آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر
سبک سنتی- کلاسیک
آثار سمفونی در ازل (۱۳۷۲)، سمفونی حضرت محمد، سمفونی کوه، آلبوم موسیقی نقش خیال
گروه مقاله موسیقی
خویشاوندان سرشناس حسین بیگلری‌پور (پدر)؛ منوچهر بیگلری‌پور (برادر)
جوایز و افتخارات درجه‌ی دکترای افتخاری (1382)
محمد بیگلری‌پور
محمد بیگلری‌پور
محمد بیگلری‌پور

محمد بیگلری‌پور (تهران 1324ش- تهران 27 دی 1391ش)


آهنگ‌ساز و رهبر ایرانی ارکستر. در خانواده‌ای هنرمند به دنیا آمد. پدر او حسین بیگلری‌پور، از نوازندگان موسیقی کلاسیک و از برجسته‌ترین موزیسین‌ها بود. برادر بزرگ‌ترش، منوچهر بیگلری‌پور، نیز از ترومپت‌نوازان معروف ایران است. او در چهار سالگی نوازندگی ویولن را نزد پدرش آغاز کرد. از 6 سالگی وارد هنرستان عالی موسیقی شد و نزد خادم میثاق ویولن را ادامه داد و در دوره‌ی اول متوسطه ویولن آلتو را نزد صفاریان و هم‌زمان ساز ترومپت را نزد استاد هندسی شروع کرد. سال سوم دبیرستان ساز فرنچ هورن را نزد یک استاد آلمانی (اشمیدل) شروع کرد و با درجه‌ی عالی در نوازندگی لیسانس موسیقی گرفت. سپس به انگلستان رفت و بعد از چهار سال در رشته‌ی آهنگ‌سازی و رهبری ارکستر فارغ‌التحصیل شد.

بیگلری‌پور در ایران به عنوان تک‌نواز چهار ساز ویولن، ویولن آلتو، ترومپت و فرنچ هورن با ارکسترهای مجلسی رادیو و تلویزیون با رهبران بزرگی که از خارج از کشور دعوت می‌شدند به عنوان تک‌نواز به اجرای کنسرت پرداخت و در خارج از کشور (مثل کشورهای شوروی سابق، لهستان، بلغارستان، چک‌اسلواکی، انگلستان، فرانسه و بلژیک) کنسرت‌های فراوانی داد. آخرین کنسرت او در ژاپن در سال 1370 برگزار شده است. بیگلری پور در سال 1382 به عنوان بهترین آهنگ‌ساز حماسی در دهه‌ی فجر مورد تقدیر قرار گرفت و در سال 1382 نیز به دریافت نشان دکترا نائل آمد. وی در اسفند سال 1357 پس از پیروزی انقلاب سرود جمهوری اسلامی ایران را ساخت که به دستور امام خمینی (ره) سرود ملی کشور اسلامی شد. او در فروردین سال 1358 به عنوان رئیس موسیقی در تلویزیون مشغول به کار شد و در سال 1360 به عنوان مدیر تولید موسیقی صدا و سیما فعالیت خود را آغاز کرد.

بیگلری‌پور در سال 1368 به مدت 6 سال به عنوان رئیس مرکز حفظ و اشاعه‌ی موسیقی فعالیت داشته و در سال 1373 هم مجددا به عنوان مدیر تولید موسیقی انتخاب شده است. او در سال 1379 مدیر آموزش موسیقی شد و هنرستان موسیقی صدا و سیما و گروه موسیقی دانشکده‌ی صدا و سیما را تأسیس کرد. از دیگر مسئولیت‌ها و فعالیت‌های وی می‌توان به این موارد اشاره کرد: قائم مقام مرکز موسیقی صدا و سیما (از سال 1380)، مشاور رئیس مرکز موسیقی و نظارت بر موسیقی صدا و سیما (از سال 1384)، رهبر ارکستر سمفونیک صدا و سیما و استادی دانشگاه‌های موسیقی.

بیگلری‌پور در سال ۱۳۸۲ به درجه‌ی دکترای افتخاری نائل آمد. وی اثر ابتلا به بیماری سرطان در بیمارستان ایران‌مهر تهران درگذشت.

با ذکر این که محمد بیگلری‌پور پرکارترین آهنگ‌ساز انقلاب بوده به چند اثر او اشاره می‌کنیم: اولین سرود ملی جمهوری اسلامی، سمفونی در ازل (۱۳۷۲)، سمفونی حضرت محمد، سمفونی کوه و آلبوم موسیقی نقش خیال (با خوانندگی عبدالحسین مختاباد).