بلژیک و هلند، معماری

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از معماری بلژیک و هلند)

بلژیک و هلند، معماری (Belgian and Dutch Architecture)

ساختمان بورس بروکسل

بلژیک کنونی در ۱۸۳۰ از کشور پادشاهی هلند، جدا شد؛ کشور پادشاهی هلند در ۱۸۱۵ تأسیس شده بود. پیش از این تاریخ، هر دو کشور بخشی از امپراتوری‌های بزرگ‌تر بودند، و از جنوب از معماری فرانسه و از شرق از معماری آلمان تأثیر گرفتند. هر دو کشور در قرون وسطا ثروتمند شدند، اما بناهای تاریخی آن‌ها، به‌‌ویژه بلژیک، در دوره‌های جنگ به‌‌شدت آسیب دید.

معماری اولیه و رمانسک (رومی‌وار[۱]). اگر‌چه هر دو کشور در قلمرو امپراتوری روم بودند، بنای رومی در‌خور توجّهی در آن‌ها نمانده است. در این کشورها مسیحیت دیر پاگرفت، کلیسای اوتونیِ[۲] سن گرترود[۳] در نیوِلز[۴] (۱۰۴۶م) ‌قدیمی‌ترین یادمان مهم تاریخی هلند است.

معماری گوتیک[۵]. سبک گوتیک از فرانسه وارد شد و شواهد آن در جبهۀ شرقی بازسازی‌شدۀ کلیسای جامع تورنه[۶] (۱۲۴۲م) تجلی یافته است. بناهای اصلی باقی‌مانده به‌سبک گوتیک در بلژیک عبارت‌اند از کلیساهای جامع آنتورپ[۷]، بروژ[۸]، بروکسل، گِنت[۹]، لووَن[۱۰]، مالین[۱۱]، و ایپر[۱۲]؛ عمارت‌های شهرداری در شهرهای بروژ، بروکسل، گِنت، لووَن، و اودنارد[۱۳]؛ کلیسای نوتردام دو سابلون[۱۴] در بروکسل؛ و کلیسای دانشگاهی در اوئی[۱۵]. بناهای مهم گوتیک در هلند عبارت‌اند از کلیساهای جامع دوردرخت[۱۶]، هارلم[۱۷]، و اوترخت[۱۸]؛ و عمارت‌های شهرداری در شهرهای میدلبورگ[۱۹] و وِره[۲۰].

معماری رنسانس[۲۱]. جنبش رنسانس از ایتالیا به بلژیک و سپس به هلند

12302000-1.jpg

رسید. نمونه‌های این سبک در ‌خانه‌های جلوسنتوری[۲۲]در سرتاسر دو کشور، نیز در بناهای عمومی، تجسم یافته‌اند.

معماری باروک[۲۳]. معماری باروک که در همۀ کشورهای کاتولیک‌مذهب اروپا طرفداران بسیار داشت، نزد هلندی‌ها که پس از گرویدن به مذهب پروتستان[۲۴] در نهضت اصلاح دینی[۲۵]، همۀ پیرایه‌ها را از کلیساهای خود برچیدند، چندان محبوب نبود. اما در بلژیکِ کاتولیک‌مذهب، در ساختن کلیساهای جدید و نیز در تزیین داخل کلیساهای قدیمی با منبر[۲۶]ها، غرفه‌های اعتراف[۲۷]، و پرده‌های محرابی نیز تکاپوی بسیاری درگرفت.

معماری قرون ۱۹ و ۲۰. ساختمان بورس[۲۸] بروکسل (۱۸۷۴) نمونۀ معماری فرانسوی آن دوره است. کاخ دادگستری[۲۹] در بروکسل (۱۸۶۶ـ۱۸۸۳) به‌سبک احیای باروک[۳۰] ساخته شده است؛ ایستگاه راه‌آهن آمستردام (۱۸۸۹ کار کوئیپرس[۳۱])، و بنای عظیم و باشکوه کاخ صلح[۳۲] در لاهه (تکمیل در ۱۹۱۳) نمونه‌هایی‌اند از دوره‌ای که بلافاصله پس از آن، هلند به جنبش آرنووُ[۳۳]، به‌‌ویژه به آثار ویکتور هورتا[۳۴] و هنری وان دِ ولده[۳۵] تمایل یافت. هر دو کشور، در اوایل قرن ۲۰، به جنبش مدرن[۳۶] در معماری گرایش بسیاری یافتند.
 


  1. Romanesque
  2. Ottonian
  3. St Gertrude
  4. Nivelles
  5. Gothic
  6. Tournai
  7. Antwerp
  8. Bruges
  9. Ghent
  10. Louvain
  11. Malines
  12. Ypres
  13. Oudenaarde
  14. Notre-Dame du Sablon
  15. Huy
  16. Dordrecht
  17. Haarlem
  18. Utrecht
  19. Middelburg
  20. Veere
  21. Renaissance
  22. gabled house fronts
  23. baroque
  24. Protestant
  25. Reformation
  26. Pulpit
  27. Confessionals
  28. Bourse
  29. Palais de Justice
  30. baroque revival
  31. Cuypers
  32. Palace of Peace
  33. art nouveau
  34. Victor Horta
  35. Henri van der Velde
  36. Modern Movement