ابد: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
اَبَد
اَبَد


در لغت یعنی بی‌انتها و بی‌پایان، و در اصطلاح [[فلسفه]] و [[کلام]]، دربرابر ازل (بی‌ابتدا، بی‌آغاز). از ابد دوگونه تعریف می‌توان به دست داد: ۱. با تأکید بر هستی، دوام و استمرار بی‌پایان هستی است در آینده؛ ۲. با تأکید بر زمان، مدت یا زمانی است که نه با فکر و اندیشه و خرد به پایان آن توان رسید، نه حتی با وهم و گمان (← [[ازل]]). در اندیشۀ ایرانی زردشتی، به ویژه در زروانیسم، از جهان «اَکرانه» یعنی جهانی که زمان در آن بی‌پایان است، یاد می‌شود، که با مفهوم ابد و ابدیت قرابت دارد. واژۀ ابد ظاهراً معرب اَپَد یا اَپاد پهلوی، به‌معنی بی‌پایان است.
در لغت یعنی بی‌انتها و بی‌پایان، و در اصطلاح [[فلسفه]] و [[کلام]]، در برابر [[ازل]] (بی‌ابتدا، بی‌آغاز). از ابد دوگونه تعریف می‌توان به دست داد: ۱. با تأکید بر هستی، دوام و استمرار بی‌پایان هستی است در آینده؛ ۲. با تأکید بر [[زمان]]، مدت یا زمانی است که نه با فکر و اندیشه و خرد به پایان آن توان رسید، نه حتی با وهم و گمان (← [[ازل]]). در اندیشۀ ایرانی [[زردشتی، آیین|زردشتی]]، به ویژه در زروانیسم، از جهان «اَکرانه» یعنی جهانی که زمان در آن بی‌پایان است، یاد می‌شود، که با مفهوم ابد و ابدیت قرابت دارد. واژۀ ابد ظاهراً معرب اَپَد یا اَپاد پهلوی، به‌معنی بی‌پایان است.


<br /> <!--11003300-->
<br /> <!--11003300-->

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۰ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۳۸

اَبَد

در لغت یعنی بی‌انتها و بی‌پایان، و در اصطلاح فلسفه و کلام، در برابر ازل (بی‌ابتدا، بی‌آغاز). از ابد دوگونه تعریف می‌توان به دست داد: ۱. با تأکید بر هستی، دوام و استمرار بی‌پایان هستی است در آینده؛ ۲. با تأکید بر زمان، مدت یا زمانی است که نه با فکر و اندیشه و خرد به پایان آن توان رسید، نه حتی با وهم و گمان (← ازل). در اندیشۀ ایرانی زردشتی، به ویژه در زروانیسم، از جهان «اَکرانه» یعنی جهانی که زمان در آن بی‌پایان است، یاد می‌شود، که با مفهوم ابد و ابدیت قرابت دارد. واژۀ ابد ظاهراً معرب اَپَد یا اَپاد پهلوی، به‌معنی بی‌پایان است.