میرزا صادق خان اکبر سردار معتمد: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
میرزا صادق خان اکبر سردار معتمد (رشت 1252 1311ش)  
میرزا صادق خان اکبر سردار معتمد (رشت 1252 - 1311ش)  


(نیز با نام: صادق خان اکبر؛ (ابتدا ملقب به مجیب‌السفرا و بعد محتشم‌الملک) حاکم، وکیل، و وزیر در دورۀ قاجار و پهلوی. او از مالکان بزرگ گیلان بود. او پسر حاجی میرزا مهدی خان امشه‌ای، و برادرزاده و داماد اکبر خان بیگلربیگی امشه‌ای رشتی بود. عمویش، مالک معروف و اجاره‌دار گمرکات شمال ایران در عصر ناصری بود. او پس از ازدواج با دخترعمویش، از جمله ملاکان و اعیان درجه اول گیلان شد. به همین سبب، در دورۀ مشروطه، که ملاکان غالباً نمایندۀ مجلس شورای ملی می‌شدند، او نیز چند مرتبه نمایندۀ مجلس شد. در زمان سلطنت مظفرالدین شاه، او با دادن دوازده هزار تومان به شاه قاجار، صاحب لقب "سردار معتمد" شد. در زمان نخست وزیری پسر عمویش فتح الله خان اکبر (سپهدار اعظم و رئیس‌الوزرای دورۀ قاجار)، او نیز داخل کابینه‌اش رفت و به عنوان وزیر پست و تلگراف معرفی شد.
(نیز با نام: صادق خان اکبر؛ ابتدا ملقب به مجیب‌السفرا و بعد محتشم‌الملک) حاکم، وکیل، و وزیر در دورۀ [[قاجاریه، سلسله|قاجار]] و [[پهلوی، سلسله (۱۳۰۴ـ۱۳۵۷ش)|پهلوی]]. از ملاکان بزرگ گیلان بود. او پسر حاجی میرزا مهدی خان امشه‌ای، و برادرزاده و داماد اکبرخان بیگلربیگی امشه‌ای رشتی بود. عمویش، مالک معروف و اجاره‌دار گمرکات شمال ایران در عصر ناصری بود. او پس از ازدواج با دخترعمویش، از جمله ملاکان و اعیان درجه اول گیلان شد. به همین سبب، در دورۀ [[مشروطه]]، که ملاکان غالباً نمایندۀ [[مجلس شورای ملی]] می‌شدند، او نیز چندمرتبه نمایندۀ مجلس شد. در زمان سلطنت [[مظفرالدین شاه قاجار|مظفرالدین شاه]]، او با دادن دوازده‌هزارتومان به شاه قاجار، صاحب لقب «سردار معتمد» شد. پس از فتح تهران در 1288ش، به فرمان عضدالملک نایب‌السلطنه، رسماً حاکم گیلان شد. در 1293ش، از رشت به نمایندگی دورۀ سوم مجلس شورای ملی انتخاب شد و در آبان 1299ش در زمان نخست‌وزیری پسرعمویش، فتح‌الله خان اکبر (سپهدار اعظم و رئیس‌الوزرای دورۀ قاجار)، او نیز داخل کابینه‌اش رفت و به عنوان وزیر پست و تلگراف معرفی شد و تا [[کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹|کودتای سوم اسفند 1299]] در آن سمت بود.
 
سردار معتمد در زمان [[رضاشاه پهلوی (آلاشت ۱۲۵۷ـ ژوهانسبورگ ۱۳۲۳ش)|رضاخان]] سردار سپه در چند دوره نمایندۀ مردم رشت در مجلس شد و در اواخر دورۀ هشتم نمایندگی‌اش، در دی 1311ش درگذشت. پیکرش را به مشهد منتقل کردند و در مقبرۀ خانوادگی‌اش به خاک سپردند.
----
 
 
 
<br />
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:دوره قاجار]]
[[رده:دوره پهلوی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۵۲

میرزا صادق خان اکبر سردار معتمد (رشت 1252 - 1311ش)

(نیز با نام: صادق خان اکبر؛ ابتدا ملقب به مجیب‌السفرا و بعد محتشم‌الملک) حاکم، وکیل، و وزیر در دورۀ قاجار و پهلوی. از ملاکان بزرگ گیلان بود. او پسر حاجی میرزا مهدی خان امشه‌ای، و برادرزاده و داماد اکبرخان بیگلربیگی امشه‌ای رشتی بود. عمویش، مالک معروف و اجاره‌دار گمرکات شمال ایران در عصر ناصری بود. او پس از ازدواج با دخترعمویش، از جمله ملاکان و اعیان درجه اول گیلان شد. به همین سبب، در دورۀ مشروطه، که ملاکان غالباً نمایندۀ مجلس شورای ملی می‌شدند، او نیز چندمرتبه نمایندۀ مجلس شد. در زمان سلطنت مظفرالدین شاه، او با دادن دوازده‌هزارتومان به شاه قاجار، صاحب لقب «سردار معتمد» شد. پس از فتح تهران در 1288ش، به فرمان عضدالملک نایب‌السلطنه، رسماً حاکم گیلان شد. در 1293ش، از رشت به نمایندگی دورۀ سوم مجلس شورای ملی انتخاب شد و در آبان 1299ش در زمان نخست‌وزیری پسرعمویش، فتح‌الله خان اکبر (سپهدار اعظم و رئیس‌الوزرای دورۀ قاجار)، او نیز داخل کابینه‌اش رفت و به عنوان وزیر پست و تلگراف معرفی شد و تا کودتای سوم اسفند 1299 در آن سمت بود.

سردار معتمد در زمان رضاخان سردار سپه در چند دوره نمایندۀ مردم رشت در مجلس شد و در اواخر دورۀ هشتم نمایندگی‌اش، در دی 1311ش درگذشت. پیکرش را به مشهد منتقل کردند و در مقبرۀ خانوادگی‌اش به خاک سپردند.