اروندرود: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲: خط ۲:
اَروَندرود
اَروَندرود


[[File:11212200.jpg|thumb|اَروَندرود]](یا: شَطُّ‌العرب) رودخانه‌ای مرزی در جنوب غربی استان خوزستان و شهرستان‌های خرمشهر و آبادان. ریزابۀ اصلی آن، رود کارون است. درازای آن تا خلیج فارس ۱۹۰ کیلومتر و طول بخش مرزی آن ۸۴ کیلومتر است. از به‌ هم پیوستن رودخانه‌های دجله<ref>Tigris</ref> و فرات<ref>Euphrates</ref>، در شهر قرنه، واقع در عراق، در ۶۸کیلومتری شمال غربی بصره، تشکیل می‌شود و روبه‌سوی جنوب شرقی از شرق شهر بصره می‌گذرد و در ۲۳کیلومتری شرق بصره به مرز ایران و عراق وارد می‌شود. در خرمشهر با رود کارون یکی می‌شود و به‌سوی جنوب جریان می‌یابد و جزیرۀ مینو را از طرف غرب و جنوب دور می‌زند و روبه سوی جنوب شرقی روان می‌شود و جزیرۀ آبادان را از خاک عراق جدا می‌کند و سرانجام در ۸‌کیلومتری جنوب اروندکنار به خلیج فارس می‌ریزد. ایران و عراق بر سر مرزبندی مسیرهای سفلای این رود اختلاف داشتند. در ۱۹۷۵، دو کشور توافق کردند که خط‌القعر رود را خط مرزی خود قرار دهند، ولی صدام‌حسین این توافق را زیر پا نهاد و به ایران حمله کرد که منجر به جنگ هشت‌ساله عراق علیه ایران (۱۹۸۰ـ۱۹۸۸) شد. سازمان ملل متحد رسماً عراق را متجاوز و آغازگر جنگ اعلام کرد.
[[File:11212200.jpg|thumb|اَروَندرود]](یا: شَطُّ‌العرب) رودخانه‌ای مرزی در جنوب غربی استان [[خوزستان]] و شهرستان‌های [[خرمشهر، شهرستان|خرمشهر]] و [[آبادان، شهرستان|آبادان]]. ریزابۀ اصلی آن، [[کارون، رودخانه|رود کارون]] است. درازای آن تا [[خلیج فارس]] ۱۹۰ کیلومتر و طول بخش مرزی آن ۸۴ کیلومتر است. از به‌ هم پیوستن رودخانه‌های [[دجله]]<ref>Tigris</ref> و [[فرات]]<ref>Euphrates</ref>، در شهر [[قرنه]]، واقع در [[عراق]]، در ۶۸کیلومتری شمال غربی [[بصره]]، تشکیل می‌شود و روبه‌سوی جنوب شرقی از شرق شهر بصره می‌گذرد و در ۲۳کیلومتری شرق بصره به مرز ایران و عراق وارد می‌شود. در [[خرمشهر، شهر|خرمشهر]] با رود کارون یکی می‌شود و به‌سوی جنوب جریان می‌یابد و [[مینو، جزیره|جزیرۀ مینو]] را از طرف غرب و جنوب دور می‌زند و روبه سوی جنوب شرقی روان می‌شود و جزیرۀ آبادان را از خاک عراق جدا می‌کند و سرانجام در ۸‌کیلومتری جنوب [[اروندکنار]] به خلیج فارس می‌ریزد. ایران و عراق بر سر مرزبندی مسیرهای سفلای این رود اختلاف داشتند. در ۱۹۷۵، دو کشور توافق کردند که خط‌القعر رود را خط مرزی خود قرار دهند، ولی [[صدام حسین|صدام‌حسین]] این توافق را زیر پا نهاد و به ایران حمله کرد که منجر به جنگ هشت‌ساله عراق علیه ایران (۱۹۸۰ـ۱۹۸۸) شد. [[ملل متحد، سازمان|سازمان ملل متحد]] رسماً عراق را متجاوز و آغازگر جنگ اعلام کرد.


&nbsp;
&nbsp;
خط ۸: خط ۸:
----
----


[[Category:جغرافیای ایران]] [[Category:جغرافیای طبیعی ایران - رودخانه]] [[Category:خوزستان]]
[[Category:جغرافیای ایران]]  
[[Category:جغرافیای طبیعی ایران - رودخانه]]  
[[Category:خوزستان]]
<references />

نسخهٔ ‏۱۷ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۲۱:۰۲

اَروَندرود

اَروَندرود

(یا: شَطُّ‌العرب) رودخانه‌ای مرزی در جنوب غربی استان خوزستان و شهرستان‌های خرمشهر و آبادان. ریزابۀ اصلی آن، رود کارون است. درازای آن تا خلیج فارس ۱۹۰ کیلومتر و طول بخش مرزی آن ۸۴ کیلومتر است. از به‌ هم پیوستن رودخانه‌های دجله[۱] و فرات[۲]، در شهر قرنه، واقع در عراق، در ۶۸کیلومتری شمال غربی بصره، تشکیل می‌شود و روبه‌سوی جنوب شرقی از شرق شهر بصره می‌گذرد و در ۲۳کیلومتری شرق بصره به مرز ایران و عراق وارد می‌شود. در خرمشهر با رود کارون یکی می‌شود و به‌سوی جنوب جریان می‌یابد و جزیرۀ مینو را از طرف غرب و جنوب دور می‌زند و روبه سوی جنوب شرقی روان می‌شود و جزیرۀ آبادان را از خاک عراق جدا می‌کند و سرانجام در ۸‌کیلومتری جنوب اروندکنار به خلیج فارس می‌ریزد. ایران و عراق بر سر مرزبندی مسیرهای سفلای این رود اختلاف داشتند. در ۱۹۷۵، دو کشور توافق کردند که خط‌القعر رود را خط مرزی خود قرار دهند، ولی صدام‌حسین این توافق را زیر پا نهاد و به ایران حمله کرد که منجر به جنگ هشت‌ساله عراق علیه ایران (۱۹۸۰ـ۱۹۸۸) شد. سازمان ملل متحد رسماً عراق را متجاوز و آغازگر جنگ اعلام کرد.

 


  1. Tigris
  2. Euphrates