آراخوسیا: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲: خط ۲:
آراخوسیا (Arachosia)
آراخوسیا (Arachosia)


(یا: آراخوزی، رُخَّج) منطقۀ باستانی و یکی از ساتراپ‌های شرقی امپراتوری هخامنشی، تقریباً در حدود قندهار کنونی در افغانستان، که قوم ایرانی آراخوسی در آن‌جا ساکن بودند. نام آن در کتیبه‌های فارسی باستان به صورت اَرَخواتیش و هراوتیش آمده به‌معنی «پرآب». خود واژه آراخوسیا از نام رودخانه‌ای در این ناحیه که یونانیان آن را «آراخوتوس» می‌نامیدند، گرفته شده و این نام هنوز به‌صورت ازغنداب (از ریزابه‌های رودخانه هیرمند) باقی مانده است. این منطقه از شرق به رود سند، از شمال به هندوکش، از غرب به درانگیانا یا زرنگ و از جنوب به گدروسیا محدود می‌شد. در گذشته آراخوسیا کوتاه‌ترین راه بین ایران و هند بود. اصلی‌ترین شهر آن آلکساندریا آراخوسیوروم بود که در دورۀ امپراتوری سلوکیان از متصرفات دولت سلوکی خارج شد و به‌تصرّف اشکانیان درآمد. آراخوسیا سرزمینی حاصل‌خیز بود که دشت‌هایش به‌تنهایی برای کشت محصولات کشاورزی و تهیه آذوقه کفایت می‌کرد و کوهستان‌های بخش شمال آن برای چرای گوسفندان مناسب بود.
(یا: آراخوزی، رُخَّج) منطقۀ باستانی و یکی از [[ساتراپ|ساتراپ‌]]<nowiki/>های شرقی امپراتوری [[هخامنشیان|هخامنشی]]، تقریباً در حدود [[قندهار]] کنونی در [[افغانستان]]، که قوم ایرانی آراخوسی در آن‌جا ساکن بودند. نام آن در کتیبه‌های فارسی باستان به صورت اَرَخواتیش و هراوتیش آمده به‌معنی «پرآب». خود واژه آراخوسیا از نام رودخانه‌ای در این ناحیه که یونانیان آن را «آراخوتوس» می‌نامیدند، گرفته شده و این نام هنوز به صورت ازغنداب (از ریزابه‌های رودخانه [[هیرمند]]) باقی مانده است. این منطقه از شرق به [[سند، رود|رود سند]]، از شمال به [[هندوکش]]، از غرب به [[درانگیانا]] یا [[زرنگ]] و از جنوب به [[گدروسیا]] محدود می‌شد. در گذشته آراخوسیا کوتاه‌ترین راه بین [[ایران]] و [[هند]] بود. اصلی‌ترین شهر آن آلکساندریا آراخوسیوروم بود که در دورۀ امپراتوری [[سلوکیان]] از متصرفات دولت سلوکی خارج شد و به تصرف [[اشکانیان]] درآمد. آراخوسیا سرزمینی حاصل‌خیز بود که دشت‌هایش به‌تنهایی برای کشت محصولات [[کشاورزی]] و تهیه آذوقه کفایت می‌کرد و کوهستان‌های بخش شمال آن برای چرای گوسفندان مناسب بود.


&nbsp;
&nbsp;


[[Category:باستان شناسی ایران]] [[Category:(باستان شناسی ایران)شهرها و محوطه های باستانی معدوم شده]]
[[Category:باستان شناسی ایران]] [[Category:(باستان شناسی ایران)شهرها و محوطه های باستانی معدوم شده]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۳۷

آراخوسیا (Arachosia)

(یا: آراخوزی، رُخَّج) منطقۀ باستانی و یکی از ساتراپ‌های شرقی امپراتوری هخامنشی، تقریباً در حدود قندهار کنونی در افغانستان، که قوم ایرانی آراخوسی در آن‌جا ساکن بودند. نام آن در کتیبه‌های فارسی باستان به صورت اَرَخواتیش و هراوتیش آمده به‌معنی «پرآب». خود واژه آراخوسیا از نام رودخانه‌ای در این ناحیه که یونانیان آن را «آراخوتوس» می‌نامیدند، گرفته شده و این نام هنوز به صورت ازغنداب (از ریزابه‌های رودخانه هیرمند) باقی مانده است. این منطقه از شرق به رود سند، از شمال به هندوکش، از غرب به درانگیانا یا زرنگ و از جنوب به گدروسیا محدود می‌شد. در گذشته آراخوسیا کوتاه‌ترین راه بین ایران و هند بود. اصلی‌ترین شهر آن آلکساندریا آراخوسیوروم بود که در دورۀ امپراتوری سلوکیان از متصرفات دولت سلوکی خارج شد و به تصرف اشکانیان درآمد. آراخوسیا سرزمینی حاصل‌خیز بود که دشت‌هایش به‌تنهایی برای کشت محصولات کشاورزی و تهیه آذوقه کفایت می‌کرد و کوهستان‌های بخش شمال آن برای چرای گوسفندان مناسب بود.