راسک، شهرستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
راسک، شهرستان  (County) Rask
راسک، شهرستان  (County) Rask


واقع در مناطق شرق جنوبی [[ایران]] و استان [[سیستان و بلوچستان]]، به مرکزیت اداری شهر [[راسک، شهر|راسک]]. در اواخر سال 1398ش، ضمن تغییر و اصلاحاتی در سیستان و بلوچستان و تقسیم شهرستان سرباز به دو شهرستان سرباز و راسک ایجاد شده است. محدودۀ این شهرستان که از دوهزارسال پیش از میلاد سکونتگاه جوامع انسانی و روستایی بوده، در سراسر دورۀ اسلامی از مناطق [[مکران]] بوده است؛ در دورۀ معاصر و در اصلاحات و تقسیماتِ سیاسیِ کشوری ابتدا شامل تعدادی آبادی و تابع [[خاش، شهرستان|شهرستان خاش]] بود، پس از ایجاد [[ایرانشهر، شهرستان|شهرستان ایرانشهر]] در سال 1326ش جزو این شهرستان بود، در سال 1379ش با انتزاع از شهرستان ایرانشهر به شهرستان جدیدی به نام [[سرباز، شهرستان|سرباز]] ارتقاء یافت، و نهایتاً در اواخر سال 1398ش براساس مصوبۀ هیأت وزیران، با انتزاع بخش‌هایی از شهرستان سرباز همچنان که پیش‌تر گفته شد به دو شهرستان مستقل (اما از لحاظ فرهنگی و تاریخی یکپارچه) تقسیم شد.   
واقع در مناطق شرق جنوبی [[ایران]] و استان [[سیستان و بلوچستان]]، به مرکزیت اداری شهر [[راسک، شهر|راسک]]. در اواخر سال 1398ش، ضمن تغییر و اصلاحاتی در سیستان و بلوچستان و تقسیم شهرستان سرباز به دو شهرستان سرباز و راسک ایجاد شده است. محدودۀ این شهرستان که از دوهزارسال پیش از میلاد سکونتگاه جوامع انسانی و روستایی بوده، در سراسر دورۀ اسلامی از مناطق [[مکران]] بوده است؛ در دورۀ معاصر و در اصلاحات و تقسیماتِ سیاسیِ کشوری ابتدا شامل تعدادی آبادی و تابع [[خاش، شهرستان|شهرستان خاش]] بود، پس از ایجاد شهرستان‌های ایرانشهر و چابهار در سال 1326ش مجموعه‌ای از دهستان‌های تابع این دو شهرستان بود، در سال 1379ش با انتزاع از شهرستان ایرانشهر به شهرستان جدیدی به نام [[سرباز، شهرستان|سرباز]] ارتقاء یافت، و نهایتاً در اواخر سال 1398ش براساس مصوبۀ هیأت وزیران، با انتزاع بخش‌هایی از شهرستان سرباز همچنان که پیش‌تر گفته شد به دو شهرستان مستقل (اما از لحاظ فرهنگی و تاریخی یکپارچه) تقسیم شد. به این ترتیب، شهرستان کنونی راسک شامل مناطق شرقی شهرستان پیشین سرباز است. بنای آبادی‌های فعلی راسک به دورۀ متأخر تا زمان [[صفویه]] مربوط است. 
 
شهرستان کنونی راسک متشکل است از 3 بخش، 3 دهستان (با بیش از 230 روستا) و 3 شهر: بخش مرکزی (مشتمل بر دهستان‌‌های «جکیگور<ref>Jakigur</ref>» و «راسک و فیروزآباد»، به مرکزیت شهر راسک)، بخش پارود<ref>Parud</ref> (مشتمل بر دهستان‌های پارود و مورتان<ref>Murtan</ref>، به مرکزیت شهر پارود)، و بخش پیشین (مشتمل بر دهستان‌های پیشین و زردبن<ref>Zardban</ref>، به مرکزیت شهر پیشین). آبادی‌های پیشین، راسک و پارود به ترتیب در سال‌های 1378، 1380 و 1396ش به شهر ارتقاء یافته‌اند. براساس جمعیت آبادی‌ها و دهستان‌های کنونی راسک در سرشماری سال 1395ش، جمعیت این شهرستان حدود 94,900نفر بوده که از این مقدار بیش از 27درصد شهرنشین و نزدیک به 73درصد ساکن نقاط روستایی بوده‌اند.   
----
----



نسخهٔ ‏۱۷ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۴۲

راسک، شهرستان (County) Rask

واقع در مناطق شرق جنوبی ایران و استان سیستان و بلوچستان، به مرکزیت اداری شهر راسک. در اواخر سال 1398ش، ضمن تغییر و اصلاحاتی در سیستان و بلوچستان و تقسیم شهرستان سرباز به دو شهرستان سرباز و راسک ایجاد شده است. محدودۀ این شهرستان که از دوهزارسال پیش از میلاد سکونتگاه جوامع انسانی و روستایی بوده، در سراسر دورۀ اسلامی از مناطق مکران بوده است؛ در دورۀ معاصر و در اصلاحات و تقسیماتِ سیاسیِ کشوری ابتدا شامل تعدادی آبادی و تابع شهرستان خاش بود، پس از ایجاد شهرستان‌های ایرانشهر و چابهار در سال 1326ش مجموعه‌ای از دهستان‌های تابع این دو شهرستان بود، در سال 1379ش با انتزاع از شهرستان ایرانشهر به شهرستان جدیدی به نام سرباز ارتقاء یافت، و نهایتاً در اواخر سال 1398ش براساس مصوبۀ هیأت وزیران، با انتزاع بخش‌هایی از شهرستان سرباز همچنان که پیش‌تر گفته شد به دو شهرستان مستقل (اما از لحاظ فرهنگی و تاریخی یکپارچه) تقسیم شد. به این ترتیب، شهرستان کنونی راسک شامل مناطق شرقی شهرستان پیشین سرباز است. بنای آبادی‌های فعلی راسک به دورۀ متأخر تا زمان صفویه مربوط است.

شهرستان کنونی راسک متشکل است از 3 بخش، 3 دهستان (با بیش از 230 روستا) و 3 شهر: بخش مرکزی (مشتمل بر دهستان‌‌های «جکیگور[۱]» و «راسک و فیروزآباد»، به مرکزیت شهر راسک)، بخش پارود[۲] (مشتمل بر دهستان‌های پارود و مورتان[۳]، به مرکزیت شهر پارود)، و بخش پیشین (مشتمل بر دهستان‌های پیشین و زردبن[۴]، به مرکزیت شهر پیشین). آبادی‌های پیشین، راسک و پارود به ترتیب در سال‌های 1378، 1380 و 1396ش به شهر ارتقاء یافته‌اند. براساس جمعیت آبادی‌ها و دهستان‌های کنونی راسک در سرشماری سال 1395ش، جمعیت این شهرستان حدود 94,900نفر بوده که از این مقدار بیش از 27درصد شهرنشین و نزدیک به 73درصد ساکن نقاط روستایی بوده‌اند.


  1. Jakigur
  2. Parud
  3. Murtan
  4. Zardban