منوچهر لشکری: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۳۰: خط ۳۰:




آهنگ‌ساز، نوازنده و مدرس ایرانی ویولن، کمانچه، سنتور و فلوت. پدرش، على‌‏اصغر لشکرى، نوازنده‌ی تار و برادرانش حسن، محمد و حسین لشکری، از نوازندگان و آهنگ‌سازان مشهور موسیقی ایرانی بوده‌اند. منوچهر نیز از سن 10 سالگى با کمک پدرش به فراگیری نى‌‏لبك و فلوت، سپس در 12 سالگى نزد [[جواد لشکری|جواد لشکرى]]، دایی‌اش، به یادگیرى ویولن پرداخت. او بعدا نواختن كمانچه (نزد [[بهاری، علی اصغر (تهران ۱۲۸۶ـ ۱۳۷۶ش)|علی‌اصغر بهاری]])، سنتور و سه‌‏تار را نیز یاد گرفته است.


لشکری از سال 1333 به عنوان نوازنده‌ی فلوت در اركسترهاى ابراهیم منصورى و [[محجوبی، مرتضی (تهران ۱۲۷۹ـ همان جا ۱۳۴۴ش)|مرتضى‏ محجوبى]] و بعدتر به عنوان نوازنده‌ی ویولن با اركسترهای نكیسا (به رهبرى مصطفى كسروى)، باربد (به رهبرى [[ناصری، فریدون (تهران ۱۳۰۹ـ ۱۳۸۴ش)|فریدون ناصرى]])، سازهاى ملى (به رهبرى [[مفتاح، مهدی (تهران ۱۲۸۸ـ همان جا ۱۳۷۵ش)|مهدى مفتاح]])، شماره یک رادیو (به رهبری [[حسینعلی ملاح]]) و اركستر [[خرم، امیرهمایون (تهران ۱۳۰۹ـ۱۳۹۱ش)|همایون خرم]] همکاری داشته است.  
آهنگ‌ساز، نوازنده و مدرس ایرانی [[ویولن]]، [[کمانچه]]، [[سنتور]] و [[فلوت]]. پدرش، على‌‏اصغر لشکرى، نوازنده‌ی تار و برادرانش حسن، محمد و حسین لشکری، از نوازندگان و آهنگ‌سازان مشهور موسیقی ایرانی بوده‌اند. منوچهر نیز از سن 10 سالگى با کمک پدرش به فراگیری نى‌‏لبک و فلوت، سپس در 12 سالگى نزد [[جواد لشکری|جواد لشکرى]]، دایی‌اش، به یادگیرى ویولن پرداخت. او بعدا نواختن کمانچه (نزد [[بهاری، علی اصغر (تهران ۱۲۸۶ـ ۱۳۷۶ش)|علی‌اصغر بهاری]])، سنتور و [[سه تار|سه‌‏تار]] را نیز یاد گرفته است.  


از دیگر فعالیت‌های لشکری باید به تدریس و آموزش موسیقی و ساز در آموزشگاه برادران لشکرى (واقع در سه‏راه امین‌حضور) اشاره کرد. وی علاوه بر تدریس در این كلاس، سال‏ها در كلاس‏‌هاى گام با همكارى [[امیرناصر افتتاح]] و موزیك ایران به همراه احمد اسكویى مشغول تدریس موسیقى بوده است. او هارمونى و آهنگ‌سازى را در كلاسى كه از طرف رادیو ایران، در دانشگاه تهران تشكیل شده بود، نزد استادانى چون [[هوشنگ استوار]]، [[توماس کریستین داوید]]، یوسف یوسف‌زاده و بعدتر نزد [[حنانه، مرتضی (تهران ۱۳۰۱ـ همان جا ۱۳۶۸ش)|مرتضى حنانه]] فراگرفت. وی از این دوره به بعد بیشتر از 200 آهنگ برای رادیو ساخته یا تنظیم کرده است که به برخی از آنها اشاره می‌شود: ''آتش جاویدان'' (خواننده: [[غلامحسین بنان (انگرود ۱۲۹۰ـ تهران ۱۳۶۴ش)|غلامحسین بنان]])؛ ''آتشم زد'' (خواننده: مرضیه)؛ ''در میخونه بسته و آسوده‌خاطر'' (خواننده: الهه)، ''به یادت بودم و چشمام آخه شوره'' (خواننده: كورس سرهنگ‌‏زاده)؛ ''عزیز یك‌دانه و طاق یا جفت'' (خواننده: سیما بینا)؛ ''خدایا عاشقم كن'' (خواننده: جمال وفایى)؛ ''پاكى دل'' (خواننده: ناصر مسعودى)؛ ''بیگانه از دل'' (خواننده: رویا) و ''من و خاكستر'' (خواننده: عهدیه). از آهنگ‌های بی‌کلام او نیز می‌توان به ''گلدون'' (آرم برنامه‌ی راه شب رادیو) اشاره کرد.  
لشکری از سال 1333 به عنوان نوازنده‌ی فلوت در ارکسترهاى [[منصوری، ابراهیم (۱۲۷۸ـ۱۳۴۸ش)|ابراهیم منصورى]] و [[محجوبی، مرتضی (تهران ۱۲۷۹ـ همان جا ۱۳۴۴ش)|مرتضى‏ محجوبى]] و بعدتر به عنوان نوازنده‌ی ویولن با ارکسترهای نکیسا (به رهبرى مصطفى کسروى)، باربد (به رهبرى [[ناصری، فریدون (تهران ۱۳۰۹ـ ۱۳۸۴ش)|فریدون ناصرى]])، سازهاى ملى (به رهبرى [[مفتاح، مهدی (تهران ۱۲۸۸ـ همان جا ۱۳۷۵ش)|مهدى مفتاح]])، شماره یک رادیو (به رهبری [[حسینعلی ملاح]]) و ارکستر [[خرم، امیرهمایون (تهران ۱۳۰۹ـ۱۳۹۱ش)|همایون خرم]] همکاری داشته است.  


منوچهر لشکری کنسرت‌های متعددی در كشورهاى آلمان، فرانسه، آمریكا، افغانستان، تركیه و در شهرهای مختلف ایران (برای امور خیریه) برگزار کرده است. او دارنده‌ی مدرک درجه‌ی یک هنری (معادل دکترا) از طرف شورای ارزش‌یابی هنرمندان (وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) است.  
از دیگر فعالیت‌های لشکری باید به تدریس و آموزش موسیقی و ساز در آموزشگاه برادران لشکرى (واقع در سه‏راه امین‌حضور) اشاره کرد. وی علاوه بر تدریس در این کلاس، سال‌‏ها در کلاس‏‌هاى گام با همکارى [[امیرناصر افتتاح]] و موزیک ایران به همراه احمد اسکویى مشغول تدریس موسیقى بوده است. او هارمونى و آهنگ‌سازى را در کلاسى که از طرف رادیو ایران، در [[دانشگاه تهران]] تشکیل شده بود، نزد استادانى چون [[هوشنگ استوار]]، [[توماس کریستین داوید]]، یوسف یوسف‌زاده و بعدتر نزد [[حنانه، مرتضی (تهران ۱۳۰۱ـ همان جا ۱۳۶۸ش)|مرتضى حنانه]] فراگرفت. وی از این دوره به بعد بیشتر از 200 آهنگ برای رادیو ساخته یا تنظیم کرده است که به برخی از آنها اشاره می‌شود: ''آتش جاویدان'' (خواننده: [[غلامحسین بنان (انگرود ۱۲۹۰ـ تهران ۱۳۶۴ش)|غلامحسین بنان]])؛ ''آتشم زد'' (خواننده: مرضیه)؛ ''در میخونه بسته و آسوده‌خاطر'' (خواننده: الهه)، ''به یادت بودم و چشمام آخه شوره'' (خواننده: کورس سرهنگ‌‏زاده)؛ ''عزیز یک‌دانه و طاق یا جفت'' (خواننده: [[سیما بینا]])؛ ''خدایا عاشقم کن'' (خواننده: [[جمال وفایی|جمال وفایى]])؛ ''پاکى دل'' (خواننده: [[مسعودی، ناصر (رشت ۱۳۱۴ش)|ناصر مسعودى]])؛ ''بیگانه از دل'' (خواننده: رویا) و ''من و خاکستر'' (خواننده: عهدیه). از آهنگ‌های بی‌کلام او نیز می‌توان به ''گلدون'' (آرم برنامه‌ی راه شب رادیو) اشاره کرد.
 
منوچهر لشکری کنسرت‌های متعددی در کشورهاى [[آلمان]]، [[فرانسه]]، [[امریکا، ایالات متحده|امریکا]]، [[افغانستان]]، [[ترکیه]] و در شهرهای مختلف ایران (برای امور خیریه) برگزار کرده است. او دارنده‌ی مدرک درجه‌ی یک هنری (معادل دکترا) از طرف شورای ارزش‌یابی هنرمندان (وابسته به [[وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی]]) است.  


گزیده‌ی کتاب‌شناسی: ''منتخب آهنگ‌ها و ترانه‌ها'' (دو جلد- به کوشش زهرا نازیار)؛ ''14 قطعه موسیقی بی‌کلام'' (به کوشش زهرا نازیار)؛ ''ردیف آوازهای ایرانی برای ویولن، کمانچه، فلوت و نی''؛ ''کتاب مقدماتی سنتور و آهنگ‌های فولکلور و خاطره‌انگیز''؛ ''آموزش تنبک به روش ساده''؛ من و فلوتم: ''آموزش فلوت به زبان‌های فارسی و انگلیسی''؛ ''ردیف سنتور: دوره‌ی عالی (با تنظیم هدی انتظاری)''؛ ''24 قطعه پیش‌درآمد و رنگ برای ویولن'' و کتابِ ''24 قطعه پیش‌درآمد و رنگ برای سنتور''.  
گزیده‌ی کتاب‌شناسی: ''منتخب آهنگ‌ها و ترانه‌ها'' (دو جلد- به کوشش زهرا نازیار)؛ ''14 قطعه موسیقی بی‌کلام'' (به کوشش زهرا نازیار)؛ ''ردیف آوازهای ایرانی برای ویولن، کمانچه، فلوت و نی''؛ ''کتاب مقدماتی سنتور و آهنگ‌های فولکلور و خاطره‌انگیز''؛ ''آموزش تنبک به روش ساده''؛ من و فلوتم: ''آموزش فلوت به زبان‌های فارسی و انگلیسی''؛ ''ردیف سنتور: دوره‌ی عالی (با تنظیم هدی انتظاری)''؛ ''24 قطعه پیش‌درآمد و رنگ برای ویولن'' و کتابِ ''24 قطعه پیش‌درآمد و رنگ برای سنتور''.  

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۱۴

منوچهر لشکری
زادروز تهران 20 اسفند 1314ش
درگذشت تهران 11 دی 1396ش
ملیت  ایرانی
شغل و تخصص اصلی آهنگ‌ساز
شغل و تخصص های دیگر نوازنده و مدرس ایرانی ویولن، کمانچه، سنتور و فلوت
آثار  کتاب‌های منتخب آهنگ‌ها و ترانه‌ها (دو جلد- به کوشش زهرا نازیار)؛ 14 قطعه موسیقی بی‌کلام (به کوشش زهرا نازیار)؛ ردیف آوازهای ایرانی برای ویولن، کمانچه، فلوت و نی؛ من و فلوتم: آموزش فلوت به زبان‌های فارسی و انگلیسی؛ ردیف سنتور: دوره‌ی عالی (با تنظیم هدی انتظاری)
گروه مقاله موسیقی
خویشاوندان سرشناس موسیقی‌دانان خانواده‌های لشکری، بهاری و مرتضی حنانه
جوایز و افتخارات مدرک درجه‌ی یک هنری (معادل دکترا) از طرف شورای ارزش‌یابی هنرمندان (وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)
منوچهر لشکری
منوچهر لشکری

منوچهر لشکرى (تهران 20 اسفند 1314ش- تهران 11 دی 1396ش)


آهنگ‌ساز، نوازنده و مدرس ایرانی ویولن، کمانچه، سنتور و فلوت. پدرش، على‌‏اصغر لشکرى، نوازنده‌ی تار و برادرانش حسن، محمد و حسین لشکری، از نوازندگان و آهنگ‌سازان مشهور موسیقی ایرانی بوده‌اند. منوچهر نیز از سن 10 سالگى با کمک پدرش به فراگیری نى‌‏لبک و فلوت، سپس در 12 سالگى نزد جواد لشکرى، دایی‌اش، به یادگیرى ویولن پرداخت. او بعدا نواختن کمانچه (نزد علی‌اصغر بهاری)، سنتور و سه‌‏تار را نیز یاد گرفته است.

لشکری از سال 1333 به عنوان نوازنده‌ی فلوت در ارکسترهاى ابراهیم منصورى و مرتضى‏ محجوبى و بعدتر به عنوان نوازنده‌ی ویولن با ارکسترهای نکیسا (به رهبرى مصطفى کسروى)، باربد (به رهبرى فریدون ناصرى)، سازهاى ملى (به رهبرى مهدى مفتاح)، شماره یک رادیو (به رهبری حسینعلی ملاح) و ارکستر همایون خرم همکاری داشته است.

از دیگر فعالیت‌های لشکری باید به تدریس و آموزش موسیقی و ساز در آموزشگاه برادران لشکرى (واقع در سه‏راه امین‌حضور) اشاره کرد. وی علاوه بر تدریس در این کلاس، سال‌‏ها در کلاس‏‌هاى گام با همکارى امیرناصر افتتاح و موزیک ایران به همراه احمد اسکویى مشغول تدریس موسیقى بوده است. او هارمونى و آهنگ‌سازى را در کلاسى که از طرف رادیو ایران، در دانشگاه تهران تشکیل شده بود، نزد استادانى چون هوشنگ استوار، توماس کریستین داوید، یوسف یوسف‌زاده و بعدتر نزد مرتضى حنانه فراگرفت. وی از این دوره به بعد بیشتر از 200 آهنگ برای رادیو ساخته یا تنظیم کرده است که به برخی از آنها اشاره می‌شود: آتش جاویدان (خواننده: غلامحسین بنانآتشم زد (خواننده: مرضیه)؛ در میخونه بسته و آسوده‌خاطر (خواننده: الهه)، به یادت بودم و چشمام آخه شوره (خواننده: کورس سرهنگ‌‏زاده)؛ عزیز یک‌دانه و طاق یا جفت (خواننده: سیما بیناخدایا عاشقم کن (خواننده: جمال وفایىپاکى دل (خواننده: ناصر مسعودىبیگانه از دل (خواننده: رویا) و من و خاکستر (خواننده: عهدیه). از آهنگ‌های بی‌کلام او نیز می‌توان به گلدون (آرم برنامه‌ی راه شب رادیو) اشاره کرد.

منوچهر لشکری کنسرت‌های متعددی در کشورهاى آلمان، فرانسه، امریکا، افغانستان، ترکیه و در شهرهای مختلف ایران (برای امور خیریه) برگزار کرده است. او دارنده‌ی مدرک درجه‌ی یک هنری (معادل دکترا) از طرف شورای ارزش‌یابی هنرمندان (وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) است.

گزیده‌ی کتاب‌شناسی: منتخب آهنگ‌ها و ترانه‌ها (دو جلد- به کوشش زهرا نازیار)؛ 14 قطعه موسیقی بی‌کلام (به کوشش زهرا نازیار)؛ ردیف آوازهای ایرانی برای ویولن، کمانچه، فلوت و نی؛ کتاب مقدماتی سنتور و آهنگ‌های فولکلور و خاطره‌انگیز؛ آموزش تنبک به روش ساده؛ من و فلوتم: آموزش فلوت به زبان‌های فارسی و انگلیسی؛ ردیف سنتور: دوره‌ی عالی (با تنظیم هدی انتظاری)؛ 24 قطعه پیش‌درآمد و رنگ برای ویولن و کتابِ 24 قطعه پیش‌درآمد و رنگ برای سنتور.

موسیقی‌دانان دیگری که با نام خانوادگی لشکری شناخته می‌شوند، همه با منوچهر لشکری نسبت خانوادگی نزدیک دارند. از طرفی دیگر مرتضی حنانه و خانواده‌ی علی‌اصغر بهاری نیز از اقوام آنها بوده‌اند.

برای منوچهر لشکری لشکری، خانواده نیز دیده شود.



منابع:

  • مردان موسیقی سنتی و نوین ایران [دوره‌ی 5جلدی]: حبیب‌الله نصیری‌فر، تهران: نگاه، چاپ هفتم: 1383.
  • music.iranseda.ir