اقیانوس آرام: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:


اقیانوس آرام (Pacific Ocean)<br/> (یا: اقیانوس کبیر) بزرگ‌ترین اقیانوس جهان، به وسعت ۱۸۱,۳۰۰,۰۰۰ کیلومتر مربع. از جنوبگان<ref>Antarctica
اقیانوس آرام (Pacific Ocean)<br/> (یا: اقیانوس کبیر) بزرگ‌ترین [[اقیانوس]] جهان، به وسعت ۱۸۱,۳۰۰,۰۰۰ کیلومتر مربع. از جنوبگان<ref>Antarctica
</ref> تا تنگۀ برینگ<ref> Bering Strait </ref>، و از سواحل غربی قارۀ امریکا تا شرق آسیا و استرالیا امتداد دارد. پهنای آن حداکثر ۱۶هزار کیلومتر، طولش ۱۱هزار کیلومتر، و میانگین ژرفای آن ۴,۱۸۸ متر است. با عمق ۱۱,۵۲۴ متر، در گودال میندانائو<ref>Mindanao Trench </ref>، در شرق فیلیپین، ژرف‌ترین اقیانوس جهان به‌شمار می‌رود. نواحی غربی و شمالی آن ژرف‌تر از شرقی و جنوبی آن است. بعضی از نواحی عمیق آن در امتداد جزایر قرار دارند که عبارت‌اند از گودال ماریانا<ref>Mariana Trench </ref> (۱۱,۰۳۳ متر)، در امتداد جزایر ماریانا<ref>Mariana Islands</ref>؛ گودال توسکارورا<ref> Tuscarora Deep </ref> (۸,۵۰۰ متر)، در امتداد ژاپن و جزایر کوریل<ref>Kurils </ref> و به گستردگی ۶۴۰ کیلومتر؛ و گودال آلدریچ<ref>Aldrich Deep</ref>، در شرق نیوزیلند (۹,۴۰۰ متر). بیش از ۲,۵۰۰ جزیره، با منشأ آتشفشانی یا مرجانی، در مناطق مرکزی و غربی آن دیده می‌شوند. اقیانوس آرام را ناحیه‌ای با فعالیت آتشفشانی و زلزله‌های ناشی از آن‌ها احاطه کرده است. این اقیانوس را، نخستین‌بار، ماژلان درنوردید و چون با طوفان‌های شدید آن برخورد نکرده بود نام «آرام» بر آن نهاد.
</ref> تا [[برینگ، تنگه|تنگۀ برینگ]]<ref> Bering Strait </ref>، و از سواحل غربی قارۀ [[امریکا، ایالات متحده|امریکا]] تا شرق [[آسیا، قاره|آسیا]] و [[استرالیا]] امتداد دارد. پهنای آن حداکثر ۱۶هزار کیلومتر، طولش ۱۱هزار کیلومتر، و میانگین ژرفای آن ۴,۱۸۸ متر است. با عمق ۱۱,۵۲۴ متر، در گودال [[میندانایو|میندانائو]]<ref>Mindanao Trench </ref>، در شرق [[فیلیپین]]، ژرف‌ترین اقیانوس جهان به‌شمار می‌رود. نواحی غربی و شمالی آن ژرف‌تر از شرقی و جنوبی آن است. بعضی از نواحی عمیق آن در امتداد جزایر قرار دارند که عبارت‌اند از گودال ماریانا<ref>Mariana Trench </ref> (۱۱,۰۳۳ متر)، در امتداد [[جزایر ماریانا]]<ref>Mariana Islands</ref>؛ گودال [[توسکارورا]]<ref> Tuscarora Deep </ref> (۸,۵۰۰ متر)، در امتداد [[ژاپن]] و [[جزایر کوریل]]<ref>Kurils </ref> و به گستردگی ۶۴۰ کیلومتر؛ و گودال آلدریچ<ref>Aldrich Deep</ref>، در شرق [[نیوزیلند]] (۹,۴۰۰ متر). بیش از ۲,۵۰۰ جزیره، با منشأ آتشفشانی یا مرجانی، در مناطق مرکزی و غربی آن دیده می‌شوند. اقیانوس آرام را ناحیه‌ای با فعالیت آتشفشانی و زلزله‌های ناشی از آن‌ها احاطه کرده است. این اقیانوس را، نخستین‌بار، [[ماژلان]] درنوردید و چون با طوفان‌های شدید آن برخورد نکرده بود، نام «آرام» بر آن نهاد.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ ‏۲۰ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۶:۵۱

اقیانوس آرام (Pacific Ocean)
(یا: اقیانوس کبیر) بزرگ‌ترین اقیانوس جهان، به وسعت ۱۸۱,۳۰۰,۰۰۰ کیلومتر مربع. از جنوبگان[۱] تا تنگۀ برینگ[۲]، و از سواحل غربی قارۀ امریکا تا شرق آسیا و استرالیا امتداد دارد. پهنای آن حداکثر ۱۶هزار کیلومتر، طولش ۱۱هزار کیلومتر، و میانگین ژرفای آن ۴,۱۸۸ متر است. با عمق ۱۱,۵۲۴ متر، در گودال میندانائو[۳]، در شرق فیلیپین، ژرف‌ترین اقیانوس جهان به‌شمار می‌رود. نواحی غربی و شمالی آن ژرف‌تر از شرقی و جنوبی آن است. بعضی از نواحی عمیق آن در امتداد جزایر قرار دارند که عبارت‌اند از گودال ماریانا[۴] (۱۱,۰۳۳ متر)، در امتداد جزایر ماریانا[۵]؛ گودال توسکارورا[۶] (۸,۵۰۰ متر)، در امتداد ژاپن و جزایر کوریل[۷] و به گستردگی ۶۴۰ کیلومتر؛ و گودال آلدریچ[۸]، در شرق نیوزیلند (۹,۴۰۰ متر). بیش از ۲,۵۰۰ جزیره، با منشأ آتشفشانی یا مرجانی، در مناطق مرکزی و غربی آن دیده می‌شوند. اقیانوس آرام را ناحیه‌ای با فعالیت آتشفشانی و زلزله‌های ناشی از آن‌ها احاطه کرده است. این اقیانوس را، نخستین‌بار، ماژلان درنوردید و چون با طوفان‌های شدید آن برخورد نکرده بود، نام «آرام» بر آن نهاد.

 


  1. Antarctica
  2. Bering Strait
  3. Mindanao Trench
  4. Mariana Trench
  5. Mariana Islands
  6. Tuscarora Deep
  7. Kurils
  8. Aldrich Deep