ثعالبی، ابومنصور عبدالملک (نیشابور ۳۵۰ـ۴۲۹ق): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۹: خط ۲۹:
|پست تخصصی =
|پست تخصصی =
|باشگاه =
|باشگاه =
}}شاعر، زبان‌شناس و ادیب ایرانی و از برجسته‌ترین متخصصان زبان و ادبیات عرب. تحصیلاتش را در زادگاهش [[نیشابور، شهر|نیشابور]] به انجام رساند و نزد [[خوارزمی، ابوبکر|ابوبکر خوارزمی]] ادب آموخت. به [[بخارا]]، پایتخت [[سامانیان]]، سفر کرد و با ادبا و علمای آن‌جا ازجمله بدیع‌الزمان همدانی آشنا شد. مدتی هم در گرگان در دربار [[قابوس بن وشمگیر ( ـ۴۰۳ق)|قابوس بن وشمگیر]] به‌سر برد و از آن‌جا به [[غزنه]] رفت و به دربار [[محمود غزنوی (۳۶۰ـ۴۲۱ق)|سلطان محمود غزنوی]] پیوست. مهم‌ترین اثر او کتاب ''یتیمةالدّهر'' در شرح احوال و منتخب آثار شاعران عربی‌سرای قرن چهارم هجری است و تمامی جهان اسلام را از اندلس اسپانیا تا ماوراءالنهر دربر می‌گیرد و به‌خصوص نشانگر گستردگی و رواج زبان و ادب عربی در ایران است. کتاب مهم دیگر او ''فقه‌اللغه'' درباره زبان‌شناسی و به‌ویژه کلمات مترادف در زبان عربی است. برخی از دیگر آثار او عبارت‌اند از ''لطائف‌المعارف''؛ ''ثمارالقلوب فی المضاف و المنسوب'' و کتاب ''الامثال'' که نوعی فرهنگنامۀ مفصل ضرب‌المثل‌های عربی به نظم و نثر است. ثعالبی در اواخر عمر تکمله‌ای بر ''یتیمةالدهر'' نوشت و آن را تکمیل یا به اصطلاح روزآمد کرد که به نام ''تتمۀ یتیمه'' مشهور است.
}}شاعر، زبان‌شناس و ادیب ایرانی و از برجسته‌ترین متخصصان زبان و ادبیات عرب. تحصیلاتش را در زادگاهش [[نیشابور، شهر|نیشابور]] به انجام رساند و نزد [[خوارزمی، ابوبکر|ابوبکر خوارزمی]] ادب آموخت. به [[بخارا]]، پایتخت [[سامانیان]]، سفر کرد و با ادبا و علمای آن‌جا ازجمله بدیع‌الزمان همدانی آشنا شد. مدتی هم در گرگان در دربار [[قابوس بن وشمگیر ( ـ۴۰۳ق)|قابوس بن وشمگیر]] به‌سر برد و از آن‌جا به [[غزنه]] رفت و به دربار [[محمود غزنوی (۳۶۰ـ۴۲۱ق)|سلطان محمود غزنوی]] پیوست. مهم‌ترین اثر او کتاب ''یتیمةالدّهر'' در شرح احوال و منتخب آثار شاعران عربی‌سرای قرن چهارم هجری است و تمامی جهان اسلام را از اندلس اسپانیا تا ماوراءالنهر دربر می‌گیرد و به‌خصوص نشانگر گستردگی و رواج زبان و ادب عربی در ایران است. کتاب مهم دیگر او ''فقه‌اللغه'' درباره زبان‌شناسی و به‌ویژه کلمات مترادف در زبان عربی است. برخی از دیگر آثار او عبارت‌اند از ''لطائف‌المعارف''؛ ''ثمارالقلوب فی المضاف و المنسوب'' و کتاب ''الامثال'' که نوعی فرهنگنامۀ مفصل ضرب‌المثل‌های عربی به نظم و نثر است. ثعالبی در اواخر عمر تکمله‌ای بر ''[[یتیمه الدهر|یتیمةالدهر]]'' نوشت و آن را تکمیل یا به اصطلاح روزآمد کرد که به نام ''تتمۀ یتیمه'' مشهور است.
<br><!--15004900-->
<br><!--15004900-->
[[رده:ادبیات عرب]]
[[رده:ادبیات عرب]]

نسخهٔ ‏۱۸ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۰۹:۲۸

ثَعالبی، ابومنصور عبدالملک (نیشابور ۳۵۰ـ۴۲۹ق)

ابومنصور عبدالملک ثعالبی
زادروز نیشابور ۳۵ق
درگذشت ۴۲۹ق
ملیت ایرانی
شغل و تخصص اصلی شاعر
شغل و تخصص های دیگر زبان شناس و ادیب
آثار فقه اللغه؛ لطایف المعارف؛ الامثال
گروه مقاله زبان شناسی و ترجمه

شاعر، زبان‌شناس و ادیب ایرانی و از برجسته‌ترین متخصصان زبان و ادبیات عرب. تحصیلاتش را در زادگاهش نیشابور به انجام رساند و نزد ابوبکر خوارزمی ادب آموخت. به بخارا، پایتخت سامانیان، سفر کرد و با ادبا و علمای آن‌جا ازجمله بدیع‌الزمان همدانی آشنا شد. مدتی هم در گرگان در دربار قابوس بن وشمگیر به‌سر برد و از آن‌جا به غزنه رفت و به دربار سلطان محمود غزنوی پیوست. مهم‌ترین اثر او کتاب یتیمةالدّهر در شرح احوال و منتخب آثار شاعران عربی‌سرای قرن چهارم هجری است و تمامی جهان اسلام را از اندلس اسپانیا تا ماوراءالنهر دربر می‌گیرد و به‌خصوص نشانگر گستردگی و رواج زبان و ادب عربی در ایران است. کتاب مهم دیگر او فقه‌اللغه درباره زبان‌شناسی و به‌ویژه کلمات مترادف در زبان عربی است. برخی از دیگر آثار او عبارت‌اند از لطائف‌المعارف؛ ثمارالقلوب فی المضاف و المنسوب و کتاب الامثال که نوعی فرهنگنامۀ مفصل ضرب‌المثل‌های عربی به نظم و نثر است. ثعالبی در اواخر عمر تکمله‌ای بر یتیمةالدهر نوشت و آن را تکمیل یا به اصطلاح روزآمد کرد که به نام تتمۀ یتیمه مشهور است.